Laulajatähti Adele teki hämmästyttävän muodonmuutoksen tällä kohutulla dieetillä – asiantuntijat kritisoivat: “Sopiva määrä 2–4-vuotiaalle lapselle”

Lihomisen kommentointi on arkipäivää – näin eroon ulkonäkökeskeisyydestä 2:30
Lihomisen kommentointi on arkipäivää – asiantuntija neuvoo, miten ja miksi kannattaisi pyrkiä eroon ulkonäkökeskeisyydestä

Laulajatähti Adele on ollut viime aikoina otsikoissa huiman painonpudotuksensa ja muuttuneen ulkonäkönsä takia. Laulajan on kerrottu pudottaneen 45 kiloa sirt-dieetin avulla. Mutta mistä sirt-dieetissä on kyse?

Ihmiset ympäri maailman janoavat tietää, miten 31-vuotias Adele onnistui painonpudotuksessaan. Tähden on kerrottu noudattavan sirt-dieettiä. Dieetin kehittivät ravitsemusasiantuntijat Aidan Goggins ja Glen Matten vuonna 2016, jolloin myös ensimmäisen kerran uutisoimme siitä.

Vaikka perinteisesti dieetit ovat lyhytkestoisia, Adelen on kerrottu noudattaneen sirt-dieettiä jo vuosia. Muun muassa The Sun kertoo, mistä megatähden suosimassa dieetissä on kyse.

Adele poseeraa uusimassa Instagram-kuvassaan hoikistuneena. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Tiukat rajoitukset – mutta punaviini ja tumma suklaa sallittu

Sirt-dieetin teho perustuu sirtuiini-proteiinien aktivoimiseen. Dieetin aikana tulee syödä paljon sirtuiini-aktivaattoreita sisältäviä ruokia, kuten lehtikaalia ja tattaria. Kyseisten ruokien kerrotaan vähentävän ruokahalua sekä aktivoivan kehon ”laihuusgeenin”.

Sirtuiini-aktivaattoreiden kerrotaan myös muun muassa nopeuttavan aineenvaihduntaa sekä vähentävän tulehduksia ja ikääntymisen merkkejä.

Dieetti perustuu ateriasuunnitelmalle, joka koostuu niin sanotuista sirt-ruoista. Dieetin ensimmäisellä viikolla kalorirajoitukset ovat tiukat. Ensimmäisen kolmen päivän aikana kaloreita saa kertyä 1 000 päivässä. Tuolloin ruokavalioon kuuluu yksi ateria ja kaksi vihermehua. Loppuviikon ajan sallittu kalorimäärä on 1 500 kaloria per päivä, johon sisältyy kaksi ateriaa ja vihermehuja.  

Ensimmäisen viikon jälkeen kaloreita ei enää lasketa, mutta ruoka-aineiden suhteen tulee edelleen olla tarkkana. Hyväksyttyjä ruoka-aineita ovat muun muassa mansikat, sipuli, persilja, mustikat, saksanpähkinät sekä tattari. Hieman yllättäen myös kahvi, tumma suklaa ja punaviini ovat sallittujen ruoka-aineiden listalla. Aterioiden tulisi sisältää niin paljon sirtuiini-aktivaattoreita kuin mahdollista.

Dieetti on herättänyt kritiikkiä

Sirt-dieetti on kirvoittanut kritiikkiä monilta eri ravitsemusasiantuntijoilta. Dieettiä on kritisoitu muun muassa liiallisesta kalorien rajoittamisesta.

– On hyvä, että sirt-dieetti kannustaa oikeiden ruoka-aineiden syömiseen. Tuomitsen kuitenkin sen, että dieetti vaatii kalorien rajoittamista ja epäterveellisiä syömiseen liittyviä sääntöjä, sanoo ravitsemusterapeutti Tracy Lockwood Beckerman.

Myös ravitsemusterapeutti McKenzie Caldwell tuomitsee sirt-dieetin kalorirajoitukset.

– 1 000 kaloria päivässä on sopiva määrä 2–4-vuotiaalle lapselle, hän toteaa.

– Kyseinen kalorimäärä ei riitä ylläpitämään aikuisen kehoa eikä siitä ole mahdollista saada kaikkia tarvittavia makro- ja mikroravinteita, joita aikuinen ravinnostaan tarvitsee, Caldwell sanoo.

Molemmat ravitsemusterapeutit korostavat, ettei ole olemassa kliinistä näyttöä siitä, että sirt-dieetti pudottaisi painoa terveellisesti ja pysyvästi.

Adelen painonpudotus ei ole pelkästään dieetin ansiota. Tähden on kerrottu myös liikkuvan nykyään kolmesti viikossa. Nainen on tiettävästi innostunut pilateksesta, cardiosta ja kiertoharjoittelusta.

Lue myös:

    Uusimmat