Riesana jatkuvat virtsatieinfektiot? Tutkimus varoittaa viheliäisestä kierteestä

Onko minulla sukupuolitauti? Gynekologi listaa Suomen yleisimmät sukupuolitaudit ja niiden oireet 4:32
Virtsatieinfektio vai sukupuolitauti? Videolla gynekologi kertoo, miten yleisimmät seksitaudit oireilevat.

Virtsatietulehduksen hoitoon käytetyt antibiootit häiritsevät suoliston mikrobiomia, mikä voi tuoreen tutkimuksen mukaan lisätä riskiä sairastua infektioon uudelleen. Seurauksena on viheliäinen noidankehä.

Virtsatietulehdukset ovat hyvin yleisiä infektioita. Inhottavat oireet, kuten jatkuva virtsaamistarve sekä kirvely pissatessa, ovat tuttuja vaivoja etenkin naisten keskuudessa.

Vaikka virtsatieinfektioista puolet paranee ilman hoitoa muutamassa päivässä, yleensä tulehdus hoidetaan pois päiväjärjestyksestä antibiootein. Lääkkeet tepsivät tehokkaasti oireisiin, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan kuurin vaarana on, että infektio uusiutuu.

Amerikkalaistutkijat esittävät Nature Microbiology -tiedelehdessä ilmestyneessä tutkimuksessaan, että antibioottien suolistomikrobiomia häiritsevä vaikutus voi osin olla jatkuvien virtsatieinfektioiden takana. Antibiootit näyttävät hävittävän tautia aiheuttavat bakteerit virtsarakosta, mutta eivät suolistosta. Selvinneet bakteerit voivat lisääntyä ja levitä rakkoon aiheuttaen uuden tulehduksen.

Käytännössä tulehduksen hoito antibioottikuurilla voi siis johtaa viheliäiseen kierteeseen ja toistuviin virtsatieinfektioihin.

Toistuvat virtsatieinfektiot näkyivät mikrobiomissa

Työtään varten tutkijat rekrytoivat 31 naista, joista osa kärsi jatkuvista virtsatietulehduksista ja osa ei koskaan. Osallistujilta kerättiin virtsa-, veri- ja ulostenäytteet – jälkimmäiset kuukausittain. Lisäksi naiset antoivat uudet näytteet aina virtsatieinfektioon sairastuttuaan sekä siitä parannuttuaan.

Vuoden seurannan aikana osallistujilla todettiin yhteensä 24 virtsatieinfektiotapausta, joista kaikki vaivasta aiemminkin kärsineillä.

Toistuvasti sairastuvien naisten suoliston mikrobiomi osoittautui merkittävästi köyhemmäksi kuin verrokkiryhmän naisten. Hyvien suolistobakteerien puute antaa taudinaiheuttajabakteereille enemmän elintilaa. Jatkuvista virtsatieinfektioista kärsivillä naisilla tilannetta pahensi entisestään se, että heidän suolistossaan oli vähemmän tulehdusta hillitseviä bakteereja.

Huomattavaa eroa ei sen sijaan ollut useimmiten infektion aiheuttavien E. coli -bakteereiden määrässä suolistossa tai virtsarakossa.

Gynekologi kertoo, onko oman alapään tutkimisesta peilin avulla hyötyä. Juttu jatkuu videon alla.

Pitäisikö naisen tutkia omaa alapäätään peilillä ja onko se ylipäätään tarpeen? Gynekologi:"Kyllä naistenkin pitäisi ihailla itseään" 1:10
KATSO VIDEO: Pitäisikö naisen tutkia omaa alapäätään peilillä? 

Virtsatieinfektion vaihtoehtoiset hoitotavat

Tutkijat uskovat, että terveiden naisten elimistö pystyi poistamaan taudinaiheuttajabakteerit virtsarakosta ennen kuin ne ehtivät aiheuttaa infektion. Toistuvista virtsatieinfektioista kärsivillä naisilla mekanismi ei toiminut suoliston mikrobiomin muutosten vuoksi.

– Tutkimuksemme osoittaa selkeästi, etteivät antibiootit ehkäise uusia virtsatieinfektioita tai hävitä tautia aiheuttavia bakteereja suolistosta vaan voivat lisätä taudin uusiutumisen todennäköisyyttä häiritsemällä suoliston mikrobiomia, tutkija Colin Worby Broad-instituutista sanoo tiedotteessa.

Virtsatieinfektioiden hoitoon on kehitteillä uusia lääkkeitä, kuten sokeriyhdiste mannoosiin perustuvia valmisteita sekä rokotteita. Toinen tapa puuttua jatkuviin tulehduksiin olisi tehdä potilaalle suoliston mikrobia muokkaava ulosteensiirto.

Kotona virtsatieinfektiota voi hoitaa ja ehkäistä juomalla runsaasti vettä, käymällä usein pissalla, nauttimalla karpalomehua tai karpalokapseleita sekä käyttämällä suun kautta otettavia tai emättimeen laitettavia probiootteja.

Lue myös:

    Uusimmat