Monet arkisetkin asiat voivat olla yleisen naistenvaivan taustalla: Puutu näihin ja estä infektio

Monet arkiset asiat tiukoista pikkuhousuista vatsavaivoihin lisäävät virtsatieinfektion riskiä naisilla.

Virtsatietulehdukset ovat hyvin yleisiä infektioita. Erityisesti vaivasta kärsivät naiset, joiden lyhyempää virtsaputkea pitkin taudinaiheuttamiskykyiset bakteerit pääsevät helpommin nousemaan.

Jotkut kärsivät virtsatietulehduksista toistuvasti, useitakin kertoja vuodessa. Infektio aiheuttaa kirvelyä, kipua ja jatkuvaa virtsaamistarvetta. Pahetessaan tulehdus voi nostaa kuumeen ja johtaa jopa verenmyrkytykseen.

Oireileva virtsatietulehdus paranee antibioottikuurilla. Taudin uusiutumista voi osin estää omilla toimillaan, mutta ensin on tunnettava sille altistavat tekijät. Prevention-sivuston haastattelemat lääkärit kertoivat yleisimpiä syitä naisten virtsatieinfektioiden taustalla.

1. Seksi

Sukupuoliyhteyden aikana suolistosta ja välilihasta voi siirtyä taudinaiheuttamiskykyisiä bakteereja virtsaputkeen.

Pissalla käyminen puoli tuntia ennen ja jälkeen seksin pienentää virtsatietulehduksen riskiä. Pesullakin voi käydä, mutta saippuaa ei tulisi alapäähän käyttää. Intiimialueelle tarkoitetut puhdistustuotteet voivat sekoittaa vaginan happamuustasapainoa ja tuhota hyviä bakteereja, mikä voi itsessään johtaa tulehdukseen.

Alla olevalla videolla gynekologi kertoo, miten tavallisimmat sukupuolitaudit oireilevat. Juttu jatkuu videon alla.

Onko minulla sukupuolitauti? Gynekologi listaa Suomen yleisimmät sukupuolitaudit ja niiden oireet 4:32
Katso video: Gynekologi listaa Suomen yleisimmät sukupuolitaudit ja niiden oireet.

2. Vaihdevuodet

Vaihdevuosien aikana naisen estrogeenin tuotanto hiipuu, mikä muuttaa emättimen happamuus- sekä bakteeritasapainoa tehden alapäästä alttiimman infektioille. Myös vaihdevuosien heikentämät limakalvot lisäävät virtsatieinfektioiden riskiä.

Paikallisten estrogeenivalmisteiden käyttäminen voi vahvistaa emättimen limakalvoa ja hyödyllistä bakteeristoa, mikä auttaa ehkäisemään erityisesti vaihdevuosien jälkeisiä virtsatietulehduksia.

3. Vatsavaivat

Ummetus vaikeuttaa rakon tyhjentymistä, mikä antaa bakteereille enemmän aikaa lisääntyä ja aiheuttaa infektioita. Ripuli tai ulosteenkarkailu lisäävät nekin virtsatieinfektion riskiä, sillä löysien jätösten sisältämät bakteerit pääsevät herkemmin emättimeen ja virtsaputkeen.

Takapuolen pyyhkiminen edestä taakse estää ulosteperäisten bakteerien leviämistä vääriin paikkoihin.

4. Hoitamaton diabetes

Diabetes lisää virtsatietulehdusten riskiä, sillä ylimääräistä sokeria poistuu elimistöstä virtsan mukana. Verensokerin ollessa korkealla myös virtsassa olevan sokerin määrä lisääntyy, mikä tekee siitä hyvän ympäristön bakteereiden rehottamiselle.

Lisäksi diabetesta sairastavien vastustuskyky on alentunut, jolloin bakteereita vastaan taisteleminen muuttuu vaikeammaksi.

Diabeteksen pitäminen hyvässä hoitotasapainossa auttaa pienentämään virtsatietulehduksen riskiä.

5. Liian pitkä pidättely

Virtsaamisen pidättely pitkään lisää virtsatietulehduksen riskiä, kun bakteerit saavat enemmän aikaa kasvaa rakon tyhjentämisten välissä.

Virtsan bakteeripitoisuuksia voi vähentää käymällä hereillä ollessaan pissalla kolmen tunnin välein. Yli kuuden tunnin mittaiseksi vessareissujen väliä ei kannata missään tapauksessa pitkittää.

6. Huono nesteytys

Vähäinen nesteiden saanti väkevöittää virtsaa, kun taas hyvä nesteytys laimentaa sitä. Veden juominen myös lisää vessassa käymisen tarvetta, jolloin bakteerit huuhtoutuvat ulos tiheämmin.

Virtsatietulehduksia ennaltaehkäistäkseen kannattaisi juoda 1,5 litraa vettä päivässä.

7. Kuukautissuojat

Tamponit ja siteet antavat bakteereille hyvät edellytykset lisääntyä, jos likaantuneita kuukautissuojia ei vaihda puhtaisiin riittävän usein.  

Tamponi olisi hyvä vaihtaa vähintään neljän tunnin välein, siteen kohdalla väliä voi venyttää kuuteen tuntiin. Yli kahdeksaa tuntia samaa suojaa ei tulisi käyttää.

8. Epämukavat alushousut

Hiertävät stringit voivat siirtää bakteereja suolistosta kohti emätintä ja altistaa virtsatieinfektioille.

Alushousuissa kannattaa suosia hengittäviä materiaaleja, kuten puuvillaa, joka estää liiallisen kosteuden kertymistä pikkareihin ja näin myös bakteerien liikakasvua.

Älä enää tuskaile tamponien avaamisen kanssa – katso videolta näppärä tapa. 

Tiesitkö? Näin tamponin käärepaperin saa auki 1:21
Katso video: Näin tamponin käärepaperin saa auki – kaksi näppärää ja vain sekunnin vievää tapaa

Lue myös:

    Uusimmat