MTV seuraa Istanbulin tapahtumia: Kuolleita ainakin 41, haavoittuneita jopa 239 – ei suomalaisuhreja

1:12

Turkin suurimman kaupungin Istanbulin Atatürkin kansainväliselle lentokentälle tehtiin myöhään eilisiltana kolme itsemurhaiskua. Tekijöinä on viranomaisen mukaan kolme itsemurhapommittajaa.   

Oletko paikalla? Lähetä kuva

MTV Uutiset haluaa kuulla tarinasi. Voit ottaa yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen uutiset@mtv.fi tai MTV Uutiset Facebook -ryhmässä.

Meille voi myös laittaa kuvia tapahtumapaikalta. 

Älä kuitenkaan vaaranna itseäsi missään tilanteessa ja noudata viranomaisten määräyksiä tapahtumapaikalla.

16.08: Iskussa ei ole ollut suomalaisuhreja. Istanbulin lentokentän itsemurhaiskussa kuolleista 23 oli turkkilaisia ja 13 ulkomaalaisia, kertovat turkkilaisviranomaiset.

Iskussa kuoli 5 saudiarabialaista, 2 irakilaista sekä 1 kiinalainen jordanialainen, tunisialainen, iranilainen, ukrainalainen ja uzbekistanilainen.

14.41: Washington Postin mukaan ulkomaalaisuhreja olisi 18.

13.27: Viranomaisten mukaan 109 loukkaantunutta on jo päässyt sairaalasta. Loukkaantuneita on yhteensä 239.

13.22: Istanbulin lentokentän itsemurhaiskussa kuolleista 23 oli turkkilaisia ja 13 ulkomaalaisia, kertovat turkkilaisviranomaiset STT:n mukaan.

13.20: Kuolleiden joukossa on myös Kiinan, Jordanian, Tunisian, Uzbekistanin, Iranin ja Ukrainan kansalaisia.

13.18: Ensimmäisten kuolonuhrien henkilöllisyydet ovat vahvistuneet. Kuolleiden joukossa on turkkilaisviranomaisten mukaan viisi saudia ja kaksi irakilaista. 

13.15: Uutistoimisto AFP:n mukaan iskussa kuolleita on jo 41 ja haavoittuneita jopa 239.

10.53: Lentokenttäiskun uhriluku on noussut 38:aan, kertoo Suomen Ankaran suurlähetystö. Kansalaisuuksia ei ole vahvistettu.

5.02: Istanbulin lentokenttäiskussa kuolleiden joukossa oli myös ulkomaalaisia, sanoo Turkin pääministeri Binali Yildirim. Iskun uhrien kansallisuuksia ei ole vielä kerrottu julkisuuteen. Hän sanoi, että lentokenttäiskun uhriluku on nyt hyökkääjiä mukaan laskematta 36. Viranomaiset odottavat uhrimäärän kasvavan. 

04.30: Yhdysvallat lupaa vahvan tukensa Turkille tuhoisan lentokenttäiskun jälkeen. Valkoisen talon tiedottajan mukaan Yhdysvallat jatkaa Nato-kumppaninsa Turkin ja muiden liittolaistensa auttamista terrorismin vastaisessa taistelussa. Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottajan mukaan lentokenttäisku vain vahvistaa Yhdysvaltojen yhteistyötä Turkin kanssa. Yhdysvallat tuomitsi hirvittäväksi luonnehtimansa hyökkäyksen. 

04.28: YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on vaatinut lisää ponnisteluja terrorismin taltuttamiseksi Turkin Istanbulissa tapahtuneen lentokenttäiskun jälkeen. Banin mukaan tarvitaan sekä alueellisia että kansainvälisiä toimia terrorismin ja väkivaltaisten ääriliikkeiden kitkemiseksi. Ban tuomitsi Atatürkin lentokentän iskut ja esitti suruvalittelunsa Turkin hallitukselle, kansalle ja uhrien omaisille. 

04.15: Istanbulissa Atatürkin lentokenttä avataan liikenteelle tänään aamuviideltä. Asiasta ilmoittaa lentoasema Twitterissä. Eilisiltaisen itsemurhaiskun jälkeen ilmoitettiin, kaikki lennot lentokentällä on toistaiseksi peruttu. Poliisi aloitti lentokentän evakuoimisen iskujen jälkeen. 

Helsingistä Istanbuliin on tänään lähdössä aikataulun mukaan kolme Turkish Airlinesin lentoa. 

Eilisiltana Helsingistä Istanbuliin matkalla ollut lento ei voinut mennä määränpäähänsä, vaan se laskeutui Antalyan lentoasemalle.

04.13: Turkin pääministerin Binali Yildirimin mukaan ensimmäiset merkit viittaavat siihen, että äärijärjestö Isis olisi järjestänyt Istanbulin lentokenttäiskun. Hän sanoi, että todisteet viittaavat Isisiin, mutta ei kertonut asiasta tarkemmin.  

04.10: Turkin lentokenttäiskun uhrimäärä on Turkin oikeusministerin mukaan tällä hetkellä 31. Viranomaiset uskovat kuolonuhrien määrän vielä kasvavan. Ministeri Bekir Bozdagin mukaan iskussa haavoittui lähes 150 ihmistä, mikä on huomattavasti aiempia arvioita enemmän. Monet haavoittuneista ovat saaneet vakavia vammoja ja tarvitsevat leikkaushoitoa.

Suomen ulkoministeriön tiedossa ei ole, että lentoasemalla haavoittuneiden tai kuolleiden joukossa olisi suomalaisia. Matkustustiedotteen Turkkiin on tehnyt 382 suomalaista. Heistä 102 on Istanbulissa. 

Matkustustiedotteen tehneille lähetetään ulkoministeriön mukaan toimintaohjeita tilanteen kuluessa.

Suomen Ankaran-suurlähettiläs Nina Vaskunlahti kehottaa Istanbulissa olevia suomalaisia välttämään lentokentälle menoa sekä olemaan yhteydessä matkanjärjestäjäänsä tai lentoyhtiöönsä. Istanbulin lentokenttäisku vaikuttaa Vaskunlahden mukaan lentoliikenteeseen myös tänään. 

Viranomaisohjeita voi seurata esimerkiksi sosiaalisesta mediasta lähetystön ja ulkoministeriön sivuilta. 

Vaskunlahden mukaan Ankaran lähetystöön ei ole tullut tiedusteluja Turkissa oleskelevista suomalaisista, joihin lähipiiri ei olisi saanut yhteyttä.

4:44

01.47: Turkin yleisradioyhtiö NTV sanoo loukkaantuneiden märän nousseen jo 106:een. 

01.39: Uutistoimistojen uhriluvut nousevat, mutta ne ovat vaihtelevia. AFP:n mukaan kuolleita olisi 32 ja haavoittuneita 88. AP taas puhuu jo lähes 50 kuolleesta.

01.23: Silminnäkijä kertoo Reutersille yhden hyökkääjistä avanneen yllättäen tulen terminaalirakennuksessa ennen räjähdyksiä.

01.19: Yhdysvaltain ilmailuviranomaiset on pysäyttänyt kaiken lentoliikenteen Yhdysvalloista Istanbuliin.

01.05: Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan tuomitsee lentokentälle tehdyt iskut.

00.58: Suomen pääministeri Juha Sipilä on esittänyt Suomen hallituksen surunvalittelut Turkin pääministerille Binali Yildirimille.  

00.42: Poliisi uskoo äärijärjestö Isisin olevan iskujen takana.

00.30 Suomen-Ankaran suurlähettiläs Nina Vaskunlahti STT:lle: Istanbulissa olevien suomalaisten kannattaa välttää lentokentälle menoa sekä olla yhteydessä matkanjärjestäjään tai lentoyhtiöönsä. Myös huomisia lentoja on peruttu. 

00.28: Istanbulin kuvernöörin mukaan kuolleiden määrä on noussut jo 28:aan.

00.20: Istanbulin kuvernööri Vasip Sahin uskoo iskun takana olevan kolme itsemurhapommittajaa.

00.02: Viime vuonna Atatürkin lentokentän kautta kulki yli 61 miljoonaa matkustajaa. Turkish Airlines lentää suoria lentoja Helsingistä Atatürkin päivittäin. 

23.55: Ulkoministeriön tiedossa ei ole, että Istanbulin lentokentällä haavoittuneiden tai kuolleiden joukossa olisi suomalaisia, kertoo STT.

23.45: Reuters nosti arviotaan loukkaantuneiden määrästä. Uusimpien tietojen mukaan iskussa on loukkaantunut 60 ihmistä, joista kuuden vammat ovat vakavia.

Turkin oikeisministeri Bekír Bozdagin mukaan iskussa olisi kuollut 10 ihmistä. Hän myös kertoo ampujan käyttäneen Kalashnikov-rynnäkkökivääriä.

Joidenkin silminnäkijöiden mukaan laukauksia olisi ammuttu parkkihallista. 

Sosiaalisessa mediassa on jo levinnyt useita kuvia joissa ihmisiä makaa rakennuksen sisä- ja ulkopuolella. Uutiskanava CNN Turk on näyttänyt kuvia ambulansseista paikalla. Myös taksit ovat kuljettaneet haavoittuneita pois paikalta.  

Atatürk on Turkin suurin lentokenttä.

Turkissa useita iskuja tänä vuonna

Turkki on kokenut tänä vuonna pommi-iskujen sarjan, joihin lukeutuu kaksi itsemurhaiskua turistialueelle. Osan iskuista on tunnustanut ISIS-järjestö, osasta on syytetty kurdimilitantteja. Tuoreimmassa iskussa autopommi repi poliisibussin keskellä Istanbulia ruuhka-aikana.

Yksitoista ihmistä kuoli ja 36 haavoittui. Isku tapahtui turistialueella, jonka lähistöllä oli myös suuri yliopistokampus ja pormestarinvirasto.

Turkki on keskeinen valtio Yhdysvaltain johtamassa liittoumassa ISIS-järjestöä vastaan. Sen lisäksi Turkki taistelee kurdimilitantteja vastaan maan kaakkoisosissa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja