Mainos

Remontti rivitalossa: keittiökaappien pinnoitus ja vaihtopaneelit kodinkoneisiin

Yksi viimeisimpiä hommia keittiökalusteiden asentamisen yhteydessä on yläkaappien ja työtasojen välisen seinän viimeistely. Perinteisestihän se on laatoitettu, mutta nyt kokeillaan pariakin uutta vaihtoehtoa. Vedeneristys on molemmissa tapauksissa tehty samalla tavalla kuin ennen kaakelointiakin tehtäisiin.

Ensimmäinen vaihtoehto on eloksoitu alumiinilevy, joka kiinnitetään tiukasti seinään liimamassalla. Kun kodinkoneet ovat samaa sävyä, tällä saadaan aikaan aika makean näköinen, yhtenäinen Hitech -tyyli. Ruostumatonta terästä on käytetty saman vaikutelman tavoittamiseksi hyvinkin paljon, mutta eloksoituun alumiiniin verrattuna siinä on yksi aika paha haittapuoli: kaikki sormenjäljet ja tahrat näkyvät siinä hyvin helposti. Ja niitähän keittiössä riittää!

Levyn takapinnalle vedetään kolme vaakaraitaa: ylös, alas ja keskelle. Raitojen väliinkin voi halutessaan laittaa liimatäppejä hyvän tartunnan saamiseksi. Kun levy on jämähtänyt paikalleen, sen kaikkiin reunoihin vedetään silikonisauma. Tottumattoman kannattaa käyttää tässä apuna parin sentin levyistä maalarinteippiä ja tasoitteluun saippuaveteen kastettua sormenpäätä. Teipit on ehdottomasti muistettava irrottaa ennen kuin silikoni on kuivunut, koska muuten sauman reunat irtoavat alustasta ja rispaantuvat epäsiisteiksi. Tottunut tekijä saa kyllä siistin sauman suoraan tuubistakin, mutta ei kannata yliarvioida omaa osaamistaan!

Toinen vaihtoehto on kaksinkertainen lasilevy. Levyjen väliin itse kukin voi sijoittaa haluamiaan kuvia, grafiikkaa tai vastaavaa. Pohjalasi kiinnitetään seinään liimakitillä ja varmistetaan sen reunat silikonilla kuten alumiinilevyn kohdallakin tehtiin. Alalevyn päälle tulevat sitten halutut kuvat.

Päällimmäiseksi asennetaan 6 mm paksu, laminoitu turvalasi. Työpöytätasolle pannaan ensin 3-4 mm paksut korotepalat, jolloin työpöydän ja lasilevyn alareunan väliin jää selvä rako. Tämä täytetään silikonilla. Levyn reunoihin silikonia ei saa laittaa! Lasilevyn yläreunaa pitävät paikallaan kaapin pohjaan kiinnitetyt alumiinilistasta tehdyt tuet. Kun nyt joskus halutaan vaihtaa väriä tai kuvia, nämä kiinnikkeet ruuvataan irti ja lasilevyä on helppo kääntää alareunan "silikonisaranan" varassa.

Lasinkäsittelyssä on muistettava olla tavattoman varovainen, varsinkin jos kyseessä on muu kuin turvalasi. Tässä tapauksessahan aluslasi oli tavallista lasia. Ainakin asennus olisi turvallisinta antaa kunnollisilla työkaluilla varustautuneen ammattimiehen tehtäväksi.

Mahdollisten pystysaumojen paikka on syytä pohtia jo ennen lasin tilaamista. Ne voi kyllä halutessaan kitatakin, mutta ehkäpä siistein vaihtoehto syntyy sittenkin kapealla, aavistuksen verran kaarevalla alumiinilistalla, joka pannaan peittämään ne.

Keittiön ilmeen viimeistelevät kodinkoneet. Kotimainen Helkama teki viimeinkin sen, mitä moni on ehtinyt kaivata - vaihdettavat paneelit kodinkoneiden oviin. Kun vaikkapa tyylikäs harmaa alkaa tuntua värittömältä - tai siihen tulee naarmuja - vaihdetaan tilalle iloisen keltainen väri. Värivaihtoehtoja on paljon ja eiköhän jokainen voi kuvitella, millaisen muutoksen tämä saa aikaan kodin ilmeessä!

Lopuksi on vielä esiteltävä yksi mainio innovaatio, jota niinikään on ehditty odottaa. Kaikillehan lienee tullut tutuksi ongelma, joka on aina edessä, kun korkeaa jääkaappi tai kylmäkoneyhdistelmä pitäisi vetää ulos paikaltaan siivouksen tai huollon takia. Siinä sokkelipelti vääntyy ja ärräpäät lentelevät, ennen kuin pölyn ja lian lattiaan liimaamat pyörät suostuvat pyörähtämään. Nyt Helkama on keksinyt piilottaa sokkelipellin taakse narun, jossa on kunnollinen kädensija. Enää ei kannata puolustella jääkaapin taustan siivottomuutta sillä, että kaappi on niin hankala saada pois paikaltaan!

(JKA 12.3.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.