Miten käy ravintoloiden aukiolojen? Luvassa yksityskohtia terassien avaamisesta ja supistetuista aukioloajoista – alueellisia rajoituksia voidaan harkita myöhemmin

5:06

Hallituksen ministerit uskovat saavansa tänään valmiiksi ne ravintolarajoitukset, joiden turvin ravintolat uskalletaan kesäkuussa avata.

– Tavoitteena on se, että valtioneuvoston istunnossa voidaan hyväksyä lakiesitys ja se voitaisiin viedä eduskuntaan lähetekeskusteluun. Kun ravintolat aukeavat kesäkuussa, avaamisen on oltava turvallista. Virus ei saa levitä, pääministeri Sanna Marin (sd.) painotti mennessään sisälle Säätytalon neuvotteluihin.

MTV Uutisten tietojen mukaan ulkoterasseille ei tulisi rajoituksia asiakasmääriin. Sen sijaan sisätilojen asiakasmääriä voidaan rajoittaa.

– Asiantuntija-arviot kertovat, ettei ulkotiloissa virus leviä niin helposti. Ulkoterasseilla on myös pidettävä etäisyyttä, jotta virus ei lähde leviämään, Marin kertoi.

Ministerit eivät vielä vahvistaneet tietoja siitä, että ravintolat voisivat anniskella kello 22:een ja menisivät kiinni kello 23. Lisäksi asiakkaiden tulisi pysyä pelkästään istumapaikoilla eli seisoskelu esimerkiksi baaritiskillä ei olisi sallittua.

Vahvistus tulee todennäköisesti sen jälkeen, kun neuvottelut päättyvät.

Alueellisia rajoituksia?

Ravintolarajoitusten kohdalla on pohdittu sitä, voitaisiinko niitä helpottaa alueellisesti. Monissa maakunnissa koronatilanne on sellainen, ettei uusia tartuntoja ole juuri havaittu.

Esimerkiksi keskusta on puhunut alueellisista ratkaisuista, mutta niitä ei toistaiseksi ole tulossa.

 – Alueellisille rajoituksille ei ole ollut lainsäädännön kehikkoa. Hallituksen on parin viikon välein katsottava, miten virus liikkuu ja katsottava rajoitusten purkua. Iso kysymys on myös se, miten ihmiset uskaltavat lähteä taas liikkeelle, valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) pohti.

Esimerkiksi vihreät ei ole kannattanut alueellisia rajoituksia.

– Säännöistä on pystyttävä viestimään selkeästi. Siitä tulisi hankalaa, jos eri puolilla maata olisi eri säännöt, sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) pohti.

Myös pääministeri suhtautuu toistaiseksi penseästi alueellisiin ravintolarajoituksiin, mutta ei sulje alueellisia ratkaisuja täysin pois.

– Perustuslakivaliokunta kiinnitti huomiota alueellisiin rajauksiin. Ravintolatiloissa yksikin tartunta voi kuitenkin tartuttaa monia muita. Sen takia ravintolarajaukset koskevat koko maata. Turvallisuus huomioiden on edettävä. Emme voi valitettavasti olla vielä huoletta missään päin Suomea. Tarpeen mukaan korjaamme linjauksiamme, Marin sanoi.

Myöhemmin lainsäädäntöä saatetaan muuttaa siten, että alueellisia rajoituksia tehdään.

– Lainsäätäjällä on usein monenlaisia mahdollisuuksia, pohti oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.)

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja