Ravintolan avannut Ville Haapasalo vihaa eineksiä: ”Olen päättänyt, etten syö enää paskaa”

Ville Haapasalo avasi tänä viikonloppuna ensimmäisen ravintolansa Helsinkiin. Haapasalo kertoo MTV.fin haastattelussa, että hänen arvostuksensa ruokaa kohtaan kasvaa päivittäin.

Vielä keskiviikkona Ville Haapasalon Purpur-ravintolassa tervetulleeksi toivottivat rakennusmiehet, mutta jo torstaina Haapasalo isännöi avajaisia suomalaistähdille.

Virallisia avajaisia Purpurissa vietettiin perjantaina. Ravintola erottuu helsinkiläisestä ravintolatarjonnasta melkoisesti, sillä Purpurissa tarjoillaan georgialaista ruokaa.

– Georgialainen keittiö on minun mielestäni yksi maailman parhaista keittiöistä. Piste. Se on rehellistä, helvetin maukasta, yksinkertaista, hyvistä raaka-aineista tehtyä, terveellistä ja hyvää ruokaa, toteaa Haapasalo.

Ville Haapasalo on paitsi bisnesmies, myös näyttelijä. Hän on Venäjällä presidentti Vladimir Putinin valitsema valtiontaiteilija ja tähdittänyt yli 75 elokuvaa. Omasta ravintolasta hän on haaveillut jo yli 15 vuoden ajan.

– Olen ilmoittanut 15 vuotta sitten kavereilleni, että perustan muuten ravintolan. Silloin melkein perustinkin. Vuosien mittaan ajatus on noussut uudelleen ja uudelleen ja olen aina ilmoittanut siitä kavereilleni, jotka ajattelivat aina, etteivät he ikinä pääse syömään sinne, Haapasalo naureskelee.

– Kyllä olen tätä odottanut. Tämä on ison haaveen toteutuminen.

Ravintoloitsijaksi hän ei itseään koe. Purpurissa yhteistyökumppanina on Restamax, joka hoitaa itse ravintolan pyörittämisen.

Haapasalo on ravintolassa ikään kuin luova johtaja. Hän hoitaa markkinointia, ideointia, osallistuu ruokalistan tekemiseen ja sisustuksen sekä ohjelman suunnitteluun. Joku muu pyörittää itse ravintolaa ruokien tilaamisesta alkaen.

– Jos ne jäisivät minun hartioilleni, täällä voisi olla aika kuivakkaa välillä, Haapasalo hörähtää.

Ruoka on intohimo

Haapasalo suhtautuu ruokaan suurella intohimolla ja kertoo, että hänen arvostuksensa ruokaa kohtaan kasvaa päivittäin. Haapasalo on tehnyt päätöksen siitä, ettei syö enää huonoa ruokaa.

– Tämä on myös ikäkysymys. Itse on päättänyt sen, että enää en syö paskaa. Minulla menee koko päivä pilalle, kun syön jotain huonoa. Jätän mieluummin syömättä, hän tokaisee.

Haapasalo on mielissään siitä, miten Suomessakin eletään ruokabuumia. Viime vuosina on kiinnostuttu kasvavassa määrin luomusta, lähiruuasta ja kotimaisuudesta. Haapasalon mukaan pitkään ruuan kriteerinä oli pelkästään hinta.

– Meillä oli nämä ikävät vuodet, jolloin ruoan tärkein kriteeri oli se, että se on halpaa. Se oli mielestäni jopa surullista, jotenkin todella amerikkalaista.

Samaan hengenvetoon hän hehkuttaa sitä, miten kivaa on olla mukana suunnittelemassa oman ravintolan menua ja tuoda georgialaista makumaailmaa tutuksi suomalaisille.

– Vitsi se on hauskaa olla tuolla keittiössä. Ammattikokit tekevät duunia, kävelet ohi ja maistat kastiketta ja voit huikata, että chiliä lisää. Rakastan sitä hetkeä! En edes tiedä, että laittavatko he sitä chiliä, mutta se on vaan niin kivaa.

Kotimaisuus ja kiinnostus ruuan alkuperään näkyy myös Purpurissa.

– Pyrimme käyttämään suomalaisia tuotteita siinä missä pystytään. Löysimme esimerkiksi perinteistä georgialaista juustoa Polvijärveltä. Siellä on georgialainen rouva, joka sitä tekee, hän kuvailee innoissaan.

Tiukka ei eineksille

Terävästä kielestään tunnettu Haapasalo kertoo inhoavansa eineksiä. Intohimo ruokaan on näkyvillä myös tähden kotona.

– Mielestäni on inhimillisempää antaa lapsille selkään kuin syöttää heille eineksiä. Se osoittaa paljon enemmän rakkautta ja sitä, että välittää edes jotenkin. Mutta se on vain vertauskuva, en piekse lapsiani, enkä anna heille vitsaa.

– En halua syyllistää ketään ja jokainen tekee juuri niin kuin haluaa elämässään. Mutta minä en voisi kuvitella syöttäväni lapsilleni eineksiä. Rakastan heitä sen verran, että en pysty siihen.

Haapasalo kertoo, että heillä kotona ruoka tarkoittaa yhteistä laatuaikaa.

– Kunnioitus ruokaan on sitä, että tehdään se tehdään alusta loppuun asti itse. Siinä menee vähän enemmän aikaa, mutta se on yhdessäoloa ja välittämistä lapsista.

– Parasta laatuaikaa lasten kanssa on tehdä heidän kanssaan hyvää ruokaa ja syödä sen jälkeen koko perhe yhdessä. Istua alas ja syödä rauhassa, keskustella sekä ruuasta että elämästä.

Kiireistä elämää viettävä perhe sopii edellisenä iltana kellonajan, kun kaikki on kotona ruokaa varten.

– Sovimme ajan ja se on järjestelykysymys. Aikaa on vaan pakko löytää.

Haapasalo täytti viime keväänä 44 vuotta. Ympäri maailmaa sykkivä bisnesmies kertoo pitävänsä kunnostaan huolta erityisesti uimalla.

– Joka ikinen aamu, kun olen Helsingissä, käyn uimassa. Lukuun ottamatta joitakin sunnuntaita. Se on minulle paitsi kuntoilua, myös henkireikä. Siinä saa ajatella päivää ja käydä sitä läpi, miettiä vähän omia juttuja. Tykkään siitä. Uiminen on kivaa.

Lue myös:

    Uusimmat