Rapujen keittäminen
Rapujen keittämisestä on jokaisella kokeneella rapukokilla omat vakiintuneet tapansa. Oleellista niissä kuitenkin on rapujen tuoreus, liemen maukkaus ja nopea jäähdyttäminen. Varaa rapuja noin 12 kappaletta kullekin ruokailijalle. Varaa keittämiseen suuri kattila, reikäkauha, reilun kokoinen reunallinen vati, reilusti kruunutilliä ja merisuolaa.
Oivat juhlat syntyvät myös edullisemmista pakasteravuista. Esimerkiksi monissa kaupoissa myytävät espanjalaiset jokiravut maksavat 50-80 markkaa kilolta. Kilossa on noin 24-30 rapua. Pakasterapuihin saa mukavan tuoreen maun sulattamalla ne jäähtyvässä keitinliemessä. Suolan määrää pakasterapujen liemeen kannattaa hieman pudottaa. Sulaneet ravut voi myös nopeasti kiehuttaa ja jäähdyttää liemessä.
Keittoliemi
40 rapua
5 l vettä
1,5 dl karkeaa merisuolaa
3-4 sokeripalaa
1 puntti kruunutilliä
(2 dl olutta tai viiniä)
1. Tarkista, että kaikki ravut ovat eläviä. Huuhtele ravut tarvittaessa.
2. Kuumenna vesi kiehuvaksi suuressa kattilassa. Lisää suola ja sokeri sekä puolet tillistä. Paloittele tillinvarret tarvittaessa. (Lisää olut tai viini)
3. Nosta ravut yksitellen veteen. Anna veden kiehua voimakkaasti rapujen lisäämisen aikana. Keitä noin 10 kpl kerrallaan. Kun vesi alkaa kiehua uudelleen laske keittoaika siitä. Rapuja keitetään noin 10 min. Valmiin ravun erottaa kuoren ja pyrstön väliin tulevasta raosta. Nosta isolle vadille jäähtymään.
4. Keitä kaikki ravut. Poista tillinvarret ja laita kattilaan uudet tillit. Jätä muutama kaunis tillikruunu koristeeksi. 5. Jäähdytä liemi ja nosta ravut siihen. Voit myös jäähdyttää ravut ja liemet yhdessä, mutta jäähtyminen on näin hitaampaa. Anna rapujen maustua liemessä vähintään 6 tuntia, mieluiten vuorokausi.
6. Nosta ravut liemestä vadille kauniiseen kekoon. Jos ravut asettaa vadille pyrstöpuoli ruokailijaa kohden, voi jokainen valita naaras tai uros ravun. Koristele kruunutillillä ja mustaherukanlehdillä. 7. Laita tarjolle tillisilppua, paahtoleipää ja voita tai jotain levitettä.
Rapuja ei välttämättä tarvitse nostaa pois kuumasta keitinliemestä. Mutta tällöin tulee huolehtia liemen nopeasta jäähdyttämisestä, esimerkiksi nostamalla kattila liemineen ja rapuineen suurempaan saaviin, johon vaihtuu jatkuvasti jääkylmää vettä.
Huom, huom!
- Älä keitä rapuja liian kauaa. Liha sitkistyy helposti.
- Suolaa käytetään keitinliemeen yleensä 2,5 rkl / 1 litra vettä. Jos ravut tarjotaan vasta seuraavana päivänä, kannattaa suolan määrä pudottaa noin 2 rkl:an.
- Säilytä ravut reilusti viileässä paikassa.
- Jäähtyneessä keitinliemessä voi sulattaa myös pakasteravut, jolloin ne saavat tuoreemman maun.
Lue lisää:
Uusimmat
-
10:14
THL antoi pelottavan koronaskenaarion jopa yli 11 000 päivätartunnasta – mihin se perustuu?
-
09:56
Mieletöntä taituruutta! Aleksander Barkov nöyryytti Mikael Granlundia NHL:ssä – joukkuekaverin reaktio ei jätä mitään epäselväksi
-
09:52
Meghan jätti hovin taakseen lähes tasan vuosi sitten – nämä olivat kohuherttuattaren murtuneet viimeiset sanat ennen syrjään astumista
-
09:47
Voiko kyseessä olla edes sama lemmikki? Tämän koiran trimmaus meni aivan penkin alle – "He antoivat sinulle väärän koiran"
-
09:37
Kalastaja ei voinut uskoa onneaan, kun uistimeen tarttui hai – nälkäinen krokotiili puuttui kuitenkin peliin ja nappasi saaliin itselleen
-
09:37
Myanmarissa jälleen protesteja, Suu Kyin NLD-puolueen tiloja ratsattiin – Protestit vaatineet jo yli 50 ihmisen hengen
-
09:36
NHL-seuran vierasreissu sai ”epätodellisen” käänteen – hotellilla odotti ottelun jälkeen melkoinen yllätys
-
09:17
Lumipyry jatkuu tänään suurimmassa osassa Suomea, liikennesää paikoin vaarallinen – pakkanen kolkuttelee ovella ensi viikolla
-
09:09
Slovenia luisuu Unkarin ladulle: Donald Trumpia ihaileva pääministeri solvaa toimittajia ja pyrkii vaientamaan maan uutistoimiston
-
08:56
MTV seuraa koronan etenemistä: Epidemian kiihtyminen jatkuu – THL:ltä hurjia lukuja ensi kuun tartuntatilanteesta
-
08:55
Ensin Michelin-ravintola muuttui "sushitehtaaksi", nyt Sasu Laukkosella on jälleen ässä hihassa – keksi nerokkaan lounastuotteen, jota "oikeastaan kukaan ei vielä tee"
-
08:54
Paavin Irakin-kiertomatkan vaarallisin osuus alkoi
-
08:51
NHL:n yön suomalaiset: Jesse Puljujärven maalisaldo paisuu – Kaapo Kakko pisteille paluuottelussaan
-
08:21
Milloin alle 12-vuotiaita lapsia voidaan alkaa rokottaa Suomessa koronavirusta vastaan? Asiantuntija vastaa
-
08:20
"On ne kovia...rahan takia sitä ei kukaan tee" – suomalaishiihtäjien takana intohimoinen joukko, jossa voi saada velhon maineen
-
08:06
Teemu, 40, leikki lastensa kanssa imukuppinuolilla, järkyttyi omasta peilikuvastaan seuraavana aamuna – "Selitys ei ole uskottavimmasta päästä"
-
08:03
Sara Parikka tuli tunnetuksi Salkkarit-tähtenä – nyt hän on satojen tuhansien seuraama somevaikuttaja, joka työllistää myös lapsensa: "Minulla on tarkat rajat"
-
08:02
SM-liigan isoimman sensaation takana poikkeuksellinen tarina – kuka on yli 20 maalin mies Robert Rooba?
-
08:01
85-vuotias dalai-lama sai AstraZenecan koronarokotteen: "Useammalla ihmisellä tulisi olla rohkeutta ottaa pistos"
-
07:57
Oikeus määräsi koiran tapettavaksi – rottweiler-uros hyökkäili jatkuvasti ihmisten kimppuun: naisen sormi murtui pureman voimasta
-
Lataa lisää