Rapujen keittäminen

Rapujen keittämisestä on jokaisella kokeneella rapukokilla omat vakiintuneet tapansa. Oleellista niissä kuitenkin on rapujen tuoreus, liemen maukkaus ja nopea jäähdyttäminen. Varaa rapuja noin 12 kappaletta kullekin ruokailijalle. Varaa keittämiseen suuri kattila, reikäkauha, reilun kokoinen reunallinen vati, reilusti kruunutilliä ja merisuolaa.

Oivat juhlat syntyvät myös edullisemmista pakasteravuista. Esimerkiksi monissa kaupoissa myytävät espanjalaiset jokiravut maksavat 50-80 markkaa kilolta. Kilossa on noin 24-30 rapua. Pakasterapuihin saa mukavan tuoreen maun sulattamalla ne jäähtyvässä keitinliemessä. Suolan määrää pakasterapujen liemeen kannattaa hieman pudottaa. Sulaneet ravut voi myös nopeasti kiehuttaa ja jäähdyttää liemessä.

Keittoliemi

40 rapua
5 l vettä
1,5 dl karkeaa merisuolaa
3-4 sokeripalaa
1 puntti kruunutilliä
(2 dl olutta tai viiniä)

1. Tarkista, että kaikki ravut ovat eläviä. Huuhtele ravut tarvittaessa.
2. Kuumenna vesi kiehuvaksi suuressa kattilassa. Lisää suola ja sokeri sekä puolet tillistä. Paloittele tillinvarret tarvittaessa. (Lisää olut tai viini)
3. Nosta ravut yksitellen veteen. Anna veden kiehua voimakkaasti rapujen lisäämisen aikana. Keitä noin 10 kpl kerrallaan. Kun vesi alkaa kiehua uudelleen laske keittoaika siitä. Rapuja keitetään noin 10 min. Valmiin ravun erottaa kuoren ja pyrstön väliin tulevasta raosta. Nosta isolle vadille jäähtymään.
4. Keitä kaikki ravut. Poista tillinvarret ja laita kattilaan uudet tillit. Jätä muutama kaunis tillikruunu koristeeksi. 5. Jäähdytä liemi ja nosta ravut siihen. Voit myös jäähdyttää ravut ja liemet yhdessä, mutta jäähtyminen on näin hitaampaa. Anna rapujen maustua liemessä vähintään 6 tuntia, mieluiten vuorokausi.
6. Nosta ravut liemestä vadille kauniiseen kekoon. Jos ravut asettaa vadille pyrstöpuoli ruokailijaa kohden, voi jokainen valita naaras tai uros ravun. Koristele kruunutillillä ja mustaherukanlehdillä. 7. Laita tarjolle tillisilppua, paahtoleipää ja voita tai jotain levitettä.

Rapuja ei välttämättä tarvitse nostaa pois kuumasta keitinliemestä. Mutta tällöin tulee huolehtia liemen nopeasta jäähdyttämisestä, esimerkiksi nostamalla kattila liemineen ja rapuineen suurempaan saaviin, johon vaihtuu jatkuvasti jääkylmää vettä.

Huom, huom!

- Älä keitä rapuja liian kauaa. Liha sitkistyy helposti.
- Suolaa käytetään keitinliemeen yleensä 2,5 rkl / 1 litra vettä. Jos ravut tarjotaan vasta seuraavana päivänä, kannattaa suolan määrä pudottaa noin 2 rkl:an.
- Säilytä ravut reilusti viileässä paikassa.
- Jäähtyneessä keitinliemessä voi sulattaa myös pakasteravut, jolloin ne saavat tuoreemman maun.

Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja