Raparperipiirakka valkosuklaalla ja maukas tiramisu – kesän parhaat raparperireseptit

Raparperikausi alkaa jo varhain keväällä, mutta rapeasta ja terveellisestä herkusta voi nautiskella ympäri vuoden. Leivon kesän kunniaksi vaikkapa maukas raparperipiirakka ja säilö loput raparperit pakkaseen talven varalle.

Vaikka raparperi on erityisesti kesään kuuluva herkku, on sitä helppo säilöä myös talven varalle.

Helpoin tapa säilöä raparperin varsia on pakastaminen. Leikkaa kevyesti kuoritut raparperinvarret sentin, parin viipaleiksi ja pakasta kevyesti sokeroituina pusseihin. Muotoile pussit litteiksi, jotta pakastuminen tapahtuu mahdollisimman nopeasti.

Raparperihillo ja -hilloke ovat hyviä joko pelkästään raparperista valmistettuina tai mansikoihin yhdistettyinä. Höyrymehuun voi raparperin kumppaniksi lisätä vaikka mansikoita tai omenaa. Pelkästään raparperista tehty mehu on hyvin kauniin väristä ja raikasta.

Raparperifaktaa

  • Raparperi tunnettiin jo keskiajalla.

• Vuonna 1612 raparperin lääkinnällisistä ominaisuuksista julkaistiin teos ”De Rhapontico”. Vielä 1700-luvulla kasvia pidettiin puhtaasti lääketieteellisenä yrttinä eikä sitä käytetty elintarvikkeeksi.

• Raparperi sisältää oksaalihappoa, joka sitoo elimistön soluista kalsiumia, jos sitä ei ole muuten saatavilla. Runsaina annoksina raparperia nautittaessa olisi syytä syödä samalla ruokaa, joka sisältää kalsiumia, esimerkiksi maitoa.

Tiramisu raparperista

Raparperista tehty tiramisu on raikas versio tiramisusta. Suositun tiramisun valmistuksessa käytetään perinteisesti mascarpone-juustoa. Mascarpone on tyypiltään pehmeä tuorejuusto, jota nautitaan sellaisenaan ja eri tavoin maustettuna. Muista kostuttaa tiramisu huolella, sillä kaurakeksipohja saa olla kosteaa.

halkaisija 25-28 cm

Torttupohja:
1 pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (400 g)
2 pitkää vartta raparperia pieninä paloina
Vuokaan:
rasvaa
Myllyn Paras Korppujauhoja

Kypsälle pohjalle:
1dl vahvaa kahvia
3 rkl manteli- tai kermalikööriä (esim. Amaretto tai Baileys) tai
muutama tippa manteliesanssia
3 dl raparperihilloketta (keitä 3 + 1 dl vettä + 1 dl sokeria)

Täytevaahto:
1 tlk (2½ dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 tlk (200 g) mascarpone-juustoa (tai kevyemmin maitorahkaa)
1-2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl manteli- tai kermalikööriä (esim. Amaretto tai Baileys)

Koristeeksi:
sihdattua tummaa kaakaojauhetta
sitruunamelissanlehtiä

Painele sulanut taikina voidellun ja korppujauhotetun laakean piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija 25-28 cm). Painele pohjalle kiinni ohueksi leikatut kuorittujen raparperinvarsien palat. Kypsennä pohjaa 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 10 min. Varo paistamasta liikaa. Jäähdytä pohja.

Valmista täytevaahto. Vatkaa vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen eli hieman pehmennyt tuorejuusto tai maitorahka. Mausta seos sokerilla, vaniljasokerilla ja liköörillä tai esanssilla.

Kostuta torttupohja hyvin. Levitä päälle raparperihilloke ja sen päälle täytevaahto. Sihtaa pinnalle tummaa kaakaojauhetta. Koristele sitruunamelissanlehdillä (ja kaurakekseillä).

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Raparperipiirakka valkosuklaalla

Nyt on raparperipiirakan tekeminen helppoa! Pakasteena myytävä Pyöreä Piirakkataikina on rypsiöljyllä leivottu pyöreän muotoinen taikina. Taikina on helppo painella pyöreään vuokaan, vuokaa ei tarvitse erikseen voidella. Katso video piirakan valmistuksesta.

n. 25-30 cm:n pyöreä piirakkavuoka
1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina, makea (380 g) tai Kauramurotaikina (400 g)

Täyte:
3-4 vartta raparperia (tai 3 dl raikkaita marjoja)
3 rkl fariinisokeria
200 g valkosuklaa- tai vaniljarahkaa (1 tlk)
2 munaa
1 tl vaniljasokeria
100 g valkosuklaata rouheena
1 dl mantelilastuja tai kookoshiutaleita

Ota taikina sulamaan.

Kuori ja pilko raparperit ja paista pannulla fariinisokerin kanssa miedolla lämmöllä lyhyt hetki, ei mössöksi. Jos raparperia ei ole, sekoita marjat ja sokeri.

Levitä sulanut taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Sekoita jäähtyneen raparperin joukkoon rahka, munat, vaniljasokeri ja kylmänä raastettu tai rouhittu valkosuklaa. Kaada seos piirakkapohjalle. Ripottele päälle mantelilastut tai kookoshiutaleet. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 30-40 min kauniin väriseksi.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Raparperi-bostonpulla

  • 1 pkt (1 kg) Myllyn Paras Pullataikinaa

Raparperimarmeladi

  • 500 g raparperia
  • 1 kanelitanko tai pala inkivääriä
  • 5 dl hillo-marmeladisokeria
  • vuoan voiteluun: rasvaa ja Myllyn Paras Korppujauhoja
  • pinnalle: munaa, raesokeria

Levitä pullataikinalevyt sulamaan erilleen ja kohoamaan esim. leivinpaperin päälle pellille noin 40-asteiseen uuniin (leivinliinalla peitettynä). Valmista sillä aikaa marmeladi:

Puhdista ja kuori raparperit, pilko ne kattilaan. Lisää kanelitanko tai inkivääripala ja hillosokeri. Anna kiehua hiljalleen aluksi kannen alla, jotta raparperit mehustuvat. Poista kansi ja anna kiehua vielä noin kymmenen minuuttia. Poista kanelitanko.

Kaada seos puhtaaseen lasipurkkiin. Peitä kannella ja anna jäähtyä viileässä yön yli. Hillo kiinteytyy kunnolla vasta jäähtyessään. Voitele ja korppujauhota isohko torvellinen irtopohja-kakkuvuoka. Aseta pohjalle kaksi kohonnutta pullataikinalevyä niin, että nipistelet ne kapeista päistään toisiinsa kiinni ja pohja peittyy. Yhdistä nipistellen loput kuusi pullataikinalevyä yhdeksi isoksi levyksi, noin 50 x 40 cm.

Levitä päälle raparperimarmeladia. Leikkaa terävällä veitsellä tämä 50 cm pitkä pötkö viiden senttimetrin paloiksi = kymmenen palaa. Asettele palat vieri viereen kakkuvuokaan taikinapohjan päälle pystyyn.

Kohota pullakakkua vielä puolisen tuntia 40-asteisessa uunissa (tai muussa lämpimässä paikassa). Ota kakku pois uunista kohoamasta ja nosta lämpötila 200 asteeseen. Voitele kohonneen pullakakun pinta munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista uunin alimmalla tasolla 15 minuuttia, laita folio pinnalle ja jatka paistamista noin 15 minuuttia. Anna pullakakun jäähtyä ennen vuoasta irrottamista.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Raparperikääretorttu

Raparperiaikaan saat kääretortulle raikkaan täytteen raparperista ja rahkasta. Leivo kääretorttu normaaliin tapaan tehden ensin kuohkea munavaahto ja lisää siihen jauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauhetta. Jauhoiksi sopivat myös tummemmat jauhot, esim. sämpyläjauhot. Laita täyte vasta jäähtyneelle kumotulle torttulevylle, jotta rahka ei sul. Kääri tiukalle rullalle leivinpaperin avulla

1 uunipellillinen eli 1 iso kääretorttu, n. 15 viipaletta

Raparperihillo (kääretortun täytteeksi):
500 g raparperia
5 dl hillo-marmeladisokeria

Kääretorttupohja:
4 munaa
1 dl sokeria
1½ dl Myllyn Paras Erikoisvehnä-, Sämpylä-, Ruis- tai Tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
n. 3 dl (n. 200 g) soseeksi tai hilloksi keitettyjä raparperinvarsia

Rahkaseos:
1 tlk (2-2½ dl) kuohukermaa tai vaahtoutuvaa kermavalmistetta
1 tlk maitorahkaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Puhdista ja kuori raparperit, pilko ne kattilaan. Lisää hillosokeri. Anna kiehua hiljalleen aluksi kannen alla, jotta raparperit mehustuvat. Poista kansi ja anna kiehua vielä noin 10 minuuttia.

Kaada seos puhtaaseen lasipurkkiin. Peitä kannella ja anna jäähtyä viileässä yön yli. Hillo kiinteytyy kunnolla vasta jäähtyessään.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vaahtoon jauho-leivinjauheseos. Kaada taikina voidellun leivinpaperin päälle pellille ja paista 200-asteessa uunin keskitasolla 7-10 min, kunnes levy on kauniin keltainen.

Kumoa kypsä torttupohja toiselle leivinpaperille, jolle on ripoteltu hieman sokeria. Anna jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja mausta sopiva maku sokereilla. Levitä torttulevylle ensin raparperihillo ja sen päälle rahkaseos. Rullaa kääretortuksi ja jätä saumakohta alaspäin.

VINKKI: Halutessasi leikkaa kääretorttu viipaleiksi. Asettele viipaleet laakealle tarjoiluvadille tai annoslautasille. Levitä tai pursota loput rahkaseoksesta leivosten päälle. Koristele leivokset.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat