Ranskalaiset elämysmatkailijat tiirikoivat itsensä mökkiin Lapissa, söivät ruuat ja saunoivat – ylistivät vieraskirjassa hyviä ruokia ja kaunista paikkaa

Ulkomaalaiset elämysmatkailijat ovat aiheuttaneet harmia Pohjois-Suomessa. Henkilöt ovat liikkuneet ainakin Inarin alueella, ja olleet paikallisten riesana. Kansallisuudeltaan ilmeisesti ranskalaiset henkilöt ovat muun muassa käyttäneet siekailematta kesämökkien antimia.

Matkailija hakee Lapista elämyksiä 2:17
Mitä matkailija hakee Lapista? MTV Uutiset perehtyi siihen, mikä Pohjoisessa kiehtoo. Yllä uutisjuttu viime keväältä. 

Asia on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa. Ilmiöstä on runsaasti havaintoja.

Ilmiö saattaa johtua myös silkasta väärinkäsityksestä, sillä ulkomaiset samoojat saattavat luulla tavallisten ihmisten kesämökkejä autiotuviksi.

Mökissä asuttiin pitkään?

MTV Uutiset tavoitti kaksi paikallista asukasta, joiden Inarin mökeillä ranskalaisseikkailijat ovat vierailleet. Kumpikin haluaa esiintyä jutussa nimettömänä.

Toisen haastatellun naisen suvun kesäpaikkaan Kessin alueella oli murtauduttu viime vuoden lopulla, ja siellä oli asuttu ilmeisesti pidemmän aikaa. 

– Sisään oli menty mahdollisesti tiirikoimalla, nainen kertoo.

Vierailun tarkka päivämäärä on selvillä, sillä päiväkirjassa oli merkintä viime joulukuulta.

– Mökki oli jätetty melko siistiin kuntoon. He olivat saunoneet ja syöneet tupaan jätettyjä säilykkeitä ja muita ruokia.

– Lisäksi vesi oli jätetty saunan pataan jäätymään, ja tuhkalaatikot olivat täynnä tuhkaa. 

Ranskalaisvaeltajat ylistivät vieraskirjassa hyviä ruokia ja kaunista paikkaa. Vieraskirjan väliin oli myös sujautettu kiitokseksi kaksi kympin seteliä. 

Lisäksi sängylle oli jätetty nokeentunut villapaita. Pöydälle oli jätetty englanninkielinen survival-opas.

– Liiteristä oli kadonnut puoli pinoa puita ja pari verkkoa. Muutaman kilometrin päähän asumuksesta oli rakennettu kota.

Nainen päätteli, että henkilöt ovat olleet jonkinlaisella seikkailumatkalla, sillä Inarin kansalaiskanavalta löytyi elämysmatkoja järjestävän ranskalaisyrityksen linkki, jonka sivustolta löytyivät samat nimet kuin mökin vieraskirjasta.

Kutsumaton vieras jätti kirjeen

Toisen haastatellun naisen Inarin Pallassaarella sijaitseva mökki pääsi vähemmällä. Vuosi sitten kutsumaton vieras käytti ainoastaan laiturilta löytämiään kalaverkkoja.

– Puolisoni jätti verkkoon viestin, että olet väärässä paikassa. Vierailija vastasi tähän ranskankielisellä kirjeellä, jossa pahoitteli asiaa, haastateltu sanoo.

Mies ei ollut murtautunut mihinkään, hän oli käynyt vain verkoilla.

– Vieressä on autiotupa, joten hän on ehkä erehtynyt luulemaan myös meidän mökkiä autiotuvaksi. Olen kuullut, että muillekin on käynyt tällaista.

Poliisin mukaan ilmiö ei ole poikinut rikosilmoituksia.

Kohua aiheuttanut tapaus sai käänteen keskiviikkona, kun ranskalainen seikkailumatkojen järjestäjä Baptiste Dulaar kertoi Lapin Kansalle oman näkemyksensä tilanteesta. 

Lehden haastattelema Dulaar ei omien sanojensa mukaan tiennyt, että Inarijärven mökkiä ei olisi saanut käyttää.

– Löysimme mökin sattumalta, kun olimme palaamassa erämaasta kohti Nellimiä. Mökin avain oli esillä ja sisällä oli vieraskirja, aivan niin kuin autiotuvissa. Yritimme selvittää, onko mökki jonkun paikallisen vai tarkoitettu esimerkiksi kalastajien käyttöön, mutta kaikki tekstit olivat suomeksi, Dulaar kertoi. 

Lue myös:

    Uusimmat