Mainos

Ranska: Skientologia "järjestäytynyttä petosta"

Skientologiakirkko aiotaan määritellä ranskalaisessa tuomioistuimessa "järjestäytyneeksi petokseksi", kertovat maan oikeuslähteet.

Syytteen skientologiakirkkoa vastaan on nostanut nainen, joka sanoo maksaneensa kirkolle yli 20 000 euroa oppitunneista, kirjoista ja lääkkeistä. Summaan sisältyi myös laite, jolla skientologien mukaan voi mitata henkistä tilaa. Nainen kertoi, että skientologit olivat tulleet puhumaan hänelle kadulla Pariisissa.

Skientologiakirkko on perustettu Yhdysvalloissa vuonna 1950-luvulla. Skientologia tunnustettiin siellä uskonnoksi lähes 20 vuotta myöhemmin. Sen kannattajiin kuuluvat muun muassa Hollywood-näyttelijät Tom Cruise, John Travolta ja Juliette Lewis.

Saksassa skientologiaa ei pidetä uskontona vaan kulttina, joka kerää rahaa kirkoksi naamioituneena. Viime vuonna liittovaltion sisäministeri Wolfgang Schäuble ja hänen kollegansa 16 osavaltiosta julistivat skientologian perustuslain vastaiseksi. Skientologian mahdollisesta kieltämisestä on määrä päättää Saksassa tänä vuonna.

Skientologit toimivat myös Suomessa

Skientologia-kirkko toimii myös Suomessa. Kirkon tutkimuskeskuksen mukaan kirkko aloitti meillä lähetystyön vuonna 1978 ja Suomen Scientologia-yhdistys perustettiin 1980. Yhdistyksen yhteydessä toimivat dianetiikkakeskukset Helsingissä ja Lahdessa. Jäseniä on yhdistyksessä on 83.

Skientologia-kirkon perusti amerikkalainen kirjailija L. Ronald Hubbard Kaliforniassa vuonna 1954. Skientologia pohjautuu Hubbardin aiemmin kehittämään dianetiikka-menetelmään, jonka tarkoitus on kehittää ihmisen psyykettä.

Skientologit uskovat, että ihminen on kuolematon sieluolento, jolla on ollut myös aiempia elämiä. Opiskelulla skientologin luvataan saavuttavan kyvyt, jotka vapauttavat hänet inhimillisestä kuolevaisuudesta.

Yleisin jäsenten hankintakeino on kaduilla ja nykyisin myös internetissä tarjottava ilmainen persoonallisuusanalyysi. Tämän jälkeen saatava muu ohjeistus muuttuu maksulliseksi ja kurssien ja muun aineiston kuten kirjallisuuden tai erilaisten laitteiden hinta nousee jopa tuhansiin euroihin.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.