Mainos

Rakkaus ja raha tasapainoon – näin teet sen

Rakkaus ja raha eivät sovi yhteen – vai?

Jos rahasta on tiukkaa tai suhteen toinen osapuoli tuhlailee minkä kerkeää, rakkauteen tulee pian taloudellinen ryppy. Savvysugar.com neuvoo, miten saat parisuhteen raha-asiat kuosiin.

Paljonko säästetään?

Ennen kuin astutte avioon, keskustelkaa kaikesta: veloista, säästämisestä, rahankäytöstä, yhteisen tilin hankkimisesta. Tämä on tärkeää, sillä et varmaankaan halua yllättyä hääpäivänänne huomatessasi satojen eurojen luottokorttilaskun hänen pöydällään?

Tehkää yhteinen rahankäyttösuunnitelma. Jos teillä on yhteinen tili, päättäkää, mitä sieltä maksetaan. Olkaa realistisia: paljonko rahaa on käytössä, ja mihin sitä kipeimmin tarvitaan? Jos suhteen toinen osapuoli etsii alennusleipää lähikaupasta toisen tilatessa uutta videokameraa netistä, ongelmia on pian luvassa.

Jos sinä tienaat kumppaniasi huomattavasti enemmän, sopikaa, miten eron voi tasoittaa. Laittaako kumpikin samansuuruisen summan yhteiselle tilille joka kuukausi? Voitte myös maksaa yhteisiä ruokaostoksia vuorotellen, tai hoitaa kuluja kykyjenne mukaan: vähempituloinen maksaa, minkä pystyy, ja toisen on mukauduttava siihen.

Kun päivittäismenot on hoidettu, alkakaa säästää erilliselle tilille rahaa hätätilannetta tai romanttista matkaa varten. Tehkää säästösuunnitelma ja päättäkää, paljonko säästätte kuussa.

Säästäminen on maraton

Säästä pahan päivän varalle. Vaikka rakastaisit kumppaniasi enemmän kuin mitään, säilytä silti jonkinlainen taloudellinen itsenäisyys. Laita rahaa jemmaan pahan päivän varalle, tai jotain omaa haavettasi varten. Omia säästöjään ei tarvitse salata: kerro kumppanillesi suoraan, miksi haluat säästää.

Ole rehellinen tuhlailustasi. Ostoksia ei kannata piilotella, ja jos haluat käydä palkkapäivänäsi hummaamassa, ei kumppanisi saisi nälviä sinulle siitä. Sinäkään et kuitenkaan saa naputtaa hänelle uusista teknisistä vimpaimista, jotka hän hankki palkankorotuksensa kunniaksi. Muista, että säästäminen on maraton – ei pikajuoksua.

Tehkää suuret päätökset yhdessä. Voitte sopia esimerkiksi summan, jonka ylittäviä ostoksia ei saa tehdä yksin. Hankkikaa suuret kodinkoneet yhteisvoimin.

Vararikko ei ole vitsi. Jos oma taloutesi romahtaa, kerro kumppanillesi heti: näin hän voi alkaa varautua siihen, ettet kenties pysty osallistumaan yhteisten menojen hoitamiseen. Jos yhteinen taloutenne tarpoo suossa, tehkää toimintasuunnitelma: luopukaa ylellisyyksistä, vaihtakaa asuntoa tai työpaikkaa. Kannustakaan toisianne trimmaamaan kuluja. Kaikki hoituu ajan kanssa parhain päin.

MTV3/Helmi

Lähde: Savvysugar.com

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.