Rakennusalan insinööreistä pula

Pula rakennusalan diplomi-insinööreistä jatkuu tulevina vuosina. Varsinkin suunnittelijoista on Suomen rakennusinsinöörien liiton mukaan suurta puutetta.

Diplomi-insinöörejä tarvitaan seuraavien viiden vuoden aikana lisää vähintään 800. Rakennusalalle ennustetaan valmistuvan samana aikana noin 600 diplomi-insinööriä.

-Pitkään jatkunut pula korkeimman koulutuksen saaneista suunnittelijoista on ongelma koko rakennusalalle, totesi liiton tutkimus- ja kehityspäällikkö Gunnar Åström kevätseminaarissa Oulussa.

Åströmin mukaan kukaan ei kiistä suunnittelun merkitystä koko rakennushankkeen onnistumiselle, mutta käytännön toiminnassa tingitään suunnitteluun varatuista resursseista.

-Erittäin tiukat suunnittelubudjetit heijastuvat luonnollisesti suunnitteluun käytettävään työmäärään ja suunnittelijoiden palkkoihin. Suunnittelijan ura ei ole nuorten silmissä tästä syystä ollut viime aikoina erityisen houkutteleva, Åström selitti.

Åström painotti, että laatu- ja imago-ongelmien kanssa kamppailevan rakennusalan suuria haasteita on nostaa suunnittelun arvostusta myös käytännössä ja varmistaa siten huippuosaajien saaminen.

Suomen rakennusinsinöörien liitto selvitti insinööritarvetta yrityksille suunnatulla kyselyllä. Kysely lähetettiin 300 suurimmalle rakennusalan yritykselle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat