Rajavartiolaitos epäilee: Rikollisryhmä suunnitteli laittoman maahantulon reittiä Venäjältä Suomeen

Rajavartiolaitos epäilee kansainvälisen rikollisryhmän suunnitelleen laittoman maahantulon reitin avaamista Venäjältä Suomeen.

Rikosepäily paljastui, kun Kaakkois-Suomen rajavartioston partio otti Lappeenrannan Ylämaan alueella kiinni kaksi Iranin kansalaista, joiden epäiltiin ylittäneen rajan Venäjältä Suomeen maastossa varhain aamulla 2. kesäkuuta. Myöhemmin samana päivänä Venäjän rajavartiopalvelu kertoi ottaneensa kiinni kolmannen iranilaisen, joka ei ehtinyt päästä rajan yli.

Maahantulon pääsuunnittelijaksi epäillään Euroopassa oleskelevaa afgaanitaustaista miestä, joka seurasi rajanylittäjien sijaintia puhelimien gps:n avulla, kertoo tutkinnanjohtaja, kapteeni Ville Mihl Rajavartiolaitoksesta STT:lle.

Afgaanimies oli käynyt jo huhtikuussa tiedustelemassa ja tutustumassa olosuhteisiin Vaalimaan rajanylityspaikan läheisyydessä. Mukaan Suomeen matkusti avuksi toinen afgaanimies.

Teheranista Moskovaan, sieltä Pietariin

Suomen päässä rajanylityksiä oli Mihlin mukaan organisoimassa lisäksi kolme ihmistä: suomalaisnainen, turkkilaistaustainen mies sekä afgaanitaustainen mies.

Suomen päädyn oli Mihlin mukaan tarkoitus poimia rajan ylittäneet iranilaiset henkilöautolla Suomen puolelta.

Rajavartiolaitos epäilee, että reittiä oli suunnitelmissa käyttää myös jatkossa. Esitutkinnassa ei selvinnyt, paljonko rajaa ylittäneiltä on pyydetty rahaa, mutta Mihl arvioi summan olleen tuhansia euroja.

Iranilaiset olivat lentäneet Teheranista ensin Moskovaan, jonka kautta he olivat tulleet Pietariin ja majoittuneet siellä.

Iranilaisille Venäjä-viisumi helposti

Iranilaiset ovat Ville Mihlin mukaan nykyisin jo suurin kansalaisuusryhmä, joka jää kiinni laittomasta pyrkimisestä Venäjältä Suomeen. Mihl kertoo, että Venäjän rajavalvonta on estänyt viime ja tänä vuonna kumpanakin noin 90 iranilaisen tulon Suomeen.

–  Viime ja tänä vuonna se ollut ykköskansalaisuus Venäjän puolen estoissa, Mihl kertoo STT:lle.

Eläkeläisiä kutsuttu töihin rajavalvontaan 2:02
Rajavartiolaitos on kutsunut eläkeläisiä tukemaan rajavalvontaa. Asiasta uutisoitiin viime vuonna.

Iranilaiset saavat helposti turistiviisumin Venäjälle, ja Suomen kautta taas avautuu koko Schengen-alue.

Rajavartiolaitos puhuu tapauksessa kansainvälisestä rikollisryhmästä. Mihlin mukaan kyse on nimenomaan laittomaan maahantuloon ja ihmissalakuljetukseen keskittyneestä ryhmästä.

Päätekijä kateissa

Epäilys on, että ainakin Euroopassa oleskelevalla päätekijällä on kytköksiä Etelä-Euroopan suurin ihmissalakuljetusreitteihin.

–  On ollut viitteitä Turkin ja Kreikan välisen reitin ja Balkanin reitin käyttämisestä.

Euroopassa oleskeleva päätekijä on Suomen viranomaisten tavoittamattomissa, samoin hänen apulaisensa.

Sen sijaan kolme Suomessa olevaa epäiltyä on tavoitettu, ja heitä epäillään törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä. Yksi heistä, afgaanitaustainen mies, on vangittuna. Kaikki ovat Mihlin mukaan kolmikymppisiä.

Esitutkinta on valmis, ja asiaa on tarkoitus käsitellä käräjäoikeudessa jo lähiviikkoina.

Lue myös:

    Uusimmat