Raikkaat raparperiherkut

Raparperi kuuluu kevään ensi herkkuihin, joita avomaalta voi poimia.Raparperien tultua on ihana tehdä raparperipiirakkaa pulla- tai murotaikinapohjalla.

Piirakka varten riittää kun kuorit nuoret raparperin varret ja viipaloit hyvin ohueksi viipaleiksi ja laita suoraan piirakkaan. myöhemmin hieman paksummista raparpereistä kannattaa esikeittää hilloke ja käyttää sitä piirakkaan.

Tiestitkö tämän raparperista?

• Raparperi tunnettiin jo keskiajalla.

• Vuonna 1612 raparperin lääkinnällisistä ominaisuuksista julkaistiin teos ”De Rhapontico”. Vielä 1700-luvulla kasvia pidettiin puhtaasti lääketieteellisenä yrttinä eikä sitä käytetty elintarvikkeeksi.

• Raparperi sisältää oksaalihappoa, joka sitoo elimistön soluista kalsiumia, jos sitä ei ole muuten saatavilla. Runsaina annoksina raparperia nautittaessa olisi syytä syödä samalla ruokaa, joka sisältää kalsiumia, esimerkiksi maitoa.

Raparperimarmeladi täytteisiin:

500g raparperia

6 dl hillosokeria

1 tl vaniljasokeria

Valmista marmeladi. Puhdista ja pilko raparperit kattilaan, lisää hillosokeri. Anna kiehua hiljalleen aluksi kannen alla, jotta raparperit mehustuvat. Poista kansi ja anna kiehua vielä n. 10 min. Anna jäähtyä viileässä mieluiten yön yli. Hillo kiinteytyy kunnolla vasta jäähtyessään

Raparperi-kaurapaistos ja vaniljakiisseliä

Raparperi sopii mainiosti myös paistoksiin. Toteuta raparperipaistos kuin omenakaurapaistos, mutta laita omenien tilalle raparperia. Jos pelkkä raparperi tuntuu liian voimakkaalta, lisää banaania tai itse tehtyä omenasoseetta, niin saat mausta hieman miedomman

n. 5 dl raparperinvarsia viipaloituina
1 tl kanelia tai kardemummaa
2-3 banaania
100 g voita tai margariinia (tarvittaessa laktoositonta)
1½ dl fariini- tai tummaa sokeria
3 dl Myllyn Paras Kaurahiutaleita tai Pikakaura+Kuitu Hiutaleita
½ dl Myllyn Paras Ruis- tai tavallisia Korppujauhoja tai Tattarijauhoja

Kuori raparperit, viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi ja levitä viipaleet voideltuun uuninkestävään paistosvuokaan. Viipaloi myös banaanit ja laita ne raparperien päälle. Ripottele päälle kanelia tai kardemummaa. Sulata rasva, sekoita siihen ohjeen loput ainekset. Levitä seos vuokaan palojen päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla n. 20-25 min tai mikroaaltouunin täysteholla (n. 800 W) n. 10 min. Tarjoile vaniljakiisselin tai jäätelön kanssa. Mikäli valmistat laktoosittoman paistoksen, katso että myös lisukkeet ovat laktoosittomia.

Vaniljakiisseli

kattilassa tai mikrossa
4 dl maitoa (tarvittaessa laktoositonta)
1 rkl sokeria
2 rkl perunajauhoja
1 dl maitoa (tarvittaessa laktoositonta)
1 keltuainen
1 tl vaniljasokeria

Kuumenna maito kiehuvaksi teflonkattilassa liedellä tai lasikulhossa mikroaaltouunissa (täydellä teholla n. 3-4 min, katso välillä). Lisää sokeri ja kaada maitoon liuotettu perunajauho nauhana hyvin sekoittaen kiehuvaan maitoon. Ota kattila pois liedeltä heti, kun kiisseli sakenee. Sekoita lopuksi kastikkeeseen keltuainen ja vaniljasokeri. Anna kastikkeen jäähtyä.

VINKKI: Tämä herkkupaistos elää kesän yli! Vaihda paistokseen aina satokauden ykköstuote, jota on saatavilla. Eli ½ litraa raparperia voi korvata vastaavalla määrällä mansikoita, vadelmia, mustikoita, omenia, luumuja, puolukoita jne.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Tiramisu raparperista

Raparperista tehty tiramisu on raikas versio tiramisusta. Suositun tiramisun valmistuksessa käytetään perinteisesti mascarpone-juustoa. Mascarpone on tyypiltään pehmeä tuorejuusto, jota nautitaan sellaisenaan ja eri tavoin maustettuna. Muista kostuttaa tiramisu huolella, sillä kaurakeksipohja saa olla kosteaa.

halkaisija 25-28 cm

Torttupohja:
1 pkt Myllyn Paras Kauramurotaikinaa (400 g)
2 pitkää vartta raparperia pieninä paloina
Vuokaan:
rasvaa
Myllyn Paras Korppujauhoja

Kypsälle pohjalle:
1dl vahvaa kahvia
3 rkl manteli- tai kermalikööriä (esim. Amaretto tai Baileys) tai
muutama tippa manteliesanssia
3 dl raparperihilloketta (keitä 3 + 1 dl vettä + 1 dl sokeria)

Täytevaahto:
1 tlk (2½ dl) vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 tlk (200 g) mascarpone-juustoa (tai kevyemmin maitorahkaa)
1-2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl manteli- tai kermalikööriä (esim. Amaretto tai Baileys)

Koristeeksi:
sihdattua tummaa kaakaojauhetta
sitruunamelissanlehtiä

Painele sulanut taikina voidellun ja korppujauhotetun laakean piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija 25-28 cm). Painele pohjalle kiinni ohueksi leikatut kuorittujen raparperinvarsien palat. Kypsennä pohjaa 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla n. 10 min. Varo paistamasta liikaa. Jäähdytä pohja.

Valmista täytevaahto. Vatkaa vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen eli hieman pehmennyt tuorejuusto tai maitorahka. Mausta seos sokerilla, vaniljasokerilla ja liköörillä tai esanssilla.

Kostuta torttupohja hyvin. Levitä päälle raparperihilloke ja sen päälle täytevaahto. Sihtaa pinnalle tummaa kaakaojauhetta. Koristele sitruunamelissanlehdillä (ja kaurakekseillä).

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Raparperipiirakka Valkosuklaalla

Nyt on raparperipiirakan tekeminen helppoa! Pakasteena myytävä Pyöreä Piirakkataikina on rypsiöljyllä leivottu pyöreän muotoinen taikina. Taikina on helppo painella pyöreään vuokaan, vuokaa ei tarvitse erikseen voidella. Katso video piirakan valmistuksesta.

n. 25-30 cm:n pyöreä piirakkavuoka
1 pkt Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina, makea (380 g) tai Kauramurotaikina (400 g)

Täyte:
3-4 vartta raparperia (tai 3 dl raikkaita marjoja)
3 rkl fariinisokeria
200 g valkosuklaa- tai vaniljarahkaa (1 tlk)
2 munaa
1 tl vaniljasokeria
100 g valkosuklaata rouheena
1 dl mantelilastuja tai kookoshiutaleita

Ota taikina sulamaan.

Kuori ja pilko raparperit ja paista pannulla fariinisokerin kanssa miedolla lämmöllä lyhyt hetki, ei mössöksi. Jos raparperia ei ole, sekoita marjat ja sokeri.

Levitä sulanut taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti. Sekoita jäähtyneen raparperin joukkoon rahka, munat, vaniljasokeri ja kylmänä raastettu tai rouhittu valkosuklaa. Kaada seos piirakkapohjalle. Ripottele päälle mantelilastut tai kookoshiutaleet. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 30-40 min kauniin väriseksi.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Raparperikääretorttu

Raparperiaikaan saat kääretortulle raikkaan täytteen raparperista ja rahkasta. Leivo kääretorttu normaaliin tapaan tehden ensin kuohkea munavaahto ja lisää siihen jauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauhetta. Jauhoiksi sopivat myös tummemmat jauhot, esim. sämpyläjauhot. Laita täyte vasta jäähtyneelle kumotulle torttulevylle, jotta rahka ei sul. Kääri tiukalle rullalle leivinpaperin avulla

1 uunipellillinen eli 1 iso kääretorttu, n. 15 viipaletta

Raparperihillo (kääretortun täytteeksi):
500 g raparperia
5 dl hillo-marmeladisokeria

Kääretorttupohja:
4 munaa
1 dl sokeria
1½ dl Myllyn Paras Erikoisvehnä-, Sämpylä-, Ruis- tai Tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
n. 3 dl (n. 200 g) soseeksi tai hilloksi keitettyjä raparperinvarsia

Rahkaseos:
1 tlk (2-2½ dl) kuohukermaa tai vaahtoutuvaa kermavalmistetta
1 tlk maitorahkaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Puhdista ja kuori raparperit, pilko ne kattilaan. Lisää hillosokeri. Anna kiehua hiljalleen aluksi kannen alla, jotta raparperit mehustuvat. Poista kansi ja anna kiehua vielä noin 10 minuuttia.

Kaada seos puhtaaseen lasipurkkiin. Peitä kannella ja anna jäähtyä viileässä yön yli. Hillo kiinteytyy kunnolla vasta jäähtyessään.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vaahtoon jauho-leivinjauheseos. Kaada taikina voidellun leivinpaperin päälle pellille ja paista 200-asteessa uunin keskitasolla 7-10 min, kunnes levy on kauniin keltainen.

Kumoa kypsä torttupohja toiselle leivinpaperille, jolle on ripoteltu hieman sokeria. Anna jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja mausta sopiva maku sokereilla. Levitä torttulevylle ensin raparperihillo ja sen päälle rahkaseos. Rullaa kääretortuksi ja jätä saumakohta alaspäin.

VINKKI: Halutessasi leikkaa kääretorttu viipaleiksi. Asettele viipaleet laakealle tarjoiluvadille tai annoslautasille. Levitä tai pursota loput rahkaseoksesta leivosten päälle. Koristele leivokset.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat