Raikkaan makuisia voileipäkakkuja

Voileipäkakku on monien mielestä edelleen se ainoa oikea juhlapöydän suolainen tarjottava. Pieni voileipäkakkukoulu lienee paikallaan juhlien järjestäjille. Avainsanana kakkujen kokoajille on raikkaus ja tuoreus. Majoneesi ja raskaat sulatejuustot kannattaa unohtaa ja käyttää hyödyksi laajaa valikoimaa erilaisia tuorejuustoja, ranskankermaa sekä rahkaa.

Voileipäkakkuihin soveltuvia vuokaleipiä löytyy perinteisinä suorakaiteisina sekä pyöreinä. Lähileipomosta kannattaa tilata etukäteen tarvittavat vuokaleivät. Leipä on parhaimmillaan päivän vanhana, jolloin sen leikkaaminen on helpompaa. Kakun voi koota myös valmiista leipäviipaleista (kakku ei tosin pysy niin hyvin koossa kuin vuokaleivästä valmistettuna). Vaaleasta tai seka-hiivaleivästä tulee mehukkain lopputulos. Ruisleipä on usein liian raskasta ja jää helposti kuivaksi.

Ohessa muutama täytevaihtoehto, joita on helppo soveltaa omien mieltymysten mukaan. Käytä täytteissä lempiraaka-aineistasi ja yhdistä niitä tuorejuustoon, ranskankermaan ja rahkaan. Mausta tuoreilla yrteillä, suolalla ja pippurilla. Lisää raikkautta sitruunamehulla. Voileipäkakkukokille monitoimikoneen teholeikkuri on korvaamaton apu täytetahnojen valmistamisessa.

100-150 g sinihomejuustoa
2 dl rahkaa
0,5 paprika pieneksi hienonnettuna
100 g keittokinkkua hienonnettuna
mustapippuria
persiljasilppua

Murenna juusto ja yhdistä muiden aineksien kanssa. Ohenna tarvittaessa kermalla.

250 g savusiikaa (perattuna)
1 dl ranskankermaa
1 tlk maitorahkaa
3 kevätsipulin vartta hienonnettuna tai pala purjosipulia
sitruunanmehua
valkopippuria
tilliä hienonnettuna
Yhdistä kaikki ainekset. Ohenna tarvittaessa kermalla

200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl valmista pestokastiketta
0,5 dl aurinkokuivattuja tomaatteja hienonnettuna

Yhdistä kaikki ainekset. Ohenna tarvittaessa kevytkermalla


200 g katkarapuja sulatettuna, valutettuna ja hienonnettuna tai kylmäsavukirjolohta hienonnettuna
150 g ranskankermaa
100 g tuorejuustoa
1 rkl tomaattipyreetä
sitruunanmehua
tilliä hienonnettuna

Yhdistä kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi.

Voileipäkakkukokin ABC

1. Aloita valmistamalla haluamasi täytteet. Perinteisesti kakkua kohti tehdään kaksi erimakuista täytettä. Älä kuitenkaan sekoita liha- ja kalatäytteitä keskenään.
2. Poista leivistä kuoret ja leikkaa pitkittäin korkeintaan 1 cm paksuiksi viipaleiksi. Viisi kerrosta on sopiva määrä, jotta kakkua on vielä helppo leikata.
3. Kostuta viipaleet kala-, kana- tai lihaliemellä (kakusta riippuen) pullasutia apuna käyttäen. Päällimmäinen kerros kannattaa kostuttaa runsaimmin, koska sen päälle ei kohdistu painoa, kuten alimman kerroksen päälle. 4. Levitä täyte kostutetun viipaleen päälle ja paina seuraava viipale tiiviisti täytteen päälle, toista sama kaikille kerroksille. Jos täyte on paksua, sitä voi levittää myös päällimmäiselle kerrokselle.
5. Kääri täytetty kakku tiiviisti kelmuun ja voipaperiin ja pane jääkaappiin vetäytymään, jopa yön yli. Kakun päälle voi laittaa leikkuulaudan ja sen päälle pienen painon. Huolehdi, että paino on kakun päällä tasaisesti. 6. Kuorruta kakku täytteellä tai kermalla ohennetulla tuorejuustolla. Tuorejuuston voi maustaa tuoreilla yrteillä. Ranskankermasta ja rahkasta saa myös raikkaan kuorrutteen. Mausta myös kuorrute hyvin.
7. Koristele kakku samoilla aineksilla, mitä käytit täytteissä.
8. Nosta kakku kahta lastaa apuna käyttäen tarjoiluvadille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja