Mainos

Radio Novan toimittaja keskellä Kabulin pommituksia - raportoi hotellin katolta

Afganistanissa ainakin kuusi ihmistä on kuollut ja useita haavoittunut autopommi-iskussa pääkaupungissa Kabulissa.

Radio Novan aamutoimittaja Aku Laitinen todisti pommituksia aivan vierestä. Laitinen on parhaillaan Kabulissa Suomen suurlähetystön vieraana.

– Täällä oli sellainen perusherätys kello 06:05. Heräsin siihen, että ikkunat helisevät ja oli täysi rähinä päällä, Laitinen kertoi aamulla Radio Novalle.

Puhelun aikana hän istui hotellinsa katolla kyykyssä seuraamassa tilannetta. Tärinä ja meteli johtuivat itsemurhaiskuista, jotka epävirallisen tiedon mukaan johtuivat Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vierailusta.

– Talebanit päättivät näyttää voimansa. Itsemurhaiskuja tehtiin autopommein ja käsittääkseni raketteja ja kranaatteja heiteltiin myös. Näihin vastattiin käsikranaateilla ja sarjatuliaseilla, Laitinen kertaa aamun tapahtumia.

Laitisen hotelli on noin puolen kilometrin päässä tapahtumapaikalta. Laitisen puhelun aikana hotellin ylitse lensi helikoptereita ja autot kiitivät rakennuksen ohi.

– Iskut kohdistuivat kahteen paikkaan: Green Villageen eli ulkomaalaisten asuinalueeseen, jossa majailee paljon eurooppalaisia poliiseja sekä Camp Phoenixiin, joka on amerikkalaissotilaiden huoltotukikohta.

Iskut ovat vaatineet useita kuolonuhreja. Yksi kuolleista oli kouluun matkalla ollut lapsi.

– Heti iskujen jälkeen täällä kiersi auto, jonka katolla oli kovaääniset. Se kuulutti monilla eri kielillä, että "pysykää sisällä, älkää lähtekö minnekään, täällä on tilanne päällä".

Laitisen ryhmä liikkuu panssaroidulla autolla. Katukuvaan kuuluvat check pointit ja aseistetut ihmiset. Valtavia harppauksia on kuitenkin otettu muun muassa tasa-arvoon liittyvissä kysymyksissä.

– Ilmapiiri on kuitenkin auennut huomattavasti siitä kuvasta, mikä ainakin itselläni oli maan tilasta. Burkhia ei katukuvassa paljonkaan näy, vaikka naiset toki käyttävät huiveja. Naiset käyttävät jopa housuja ja normaaleita hameita - pieniä tyttöjä ja naisia näkyy myös mainoksissa.

Laitisen suunnitelmissa on mennä iltapäivällä paikallista aikaa ojentamaan paikalliseen kouluun stipendejä. Tarkoitus on tavata myös olympiakomitean edustajia.

Laitinen pyrkii myös tapaamaan paikallista harvinaisuutta - afganistanilaista tyttöbändiä.

Radio Nova ja MTV3 seuraavat Laitisen matkaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.