Raakaöljyn hinta putosi Ukrainan sotaa edeltäneelle tasolle

Raakaöljyn hinta on pudonnut tasolle, joka vallitsi hieman ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Pohjanmeren Brent-viitelaadun hinta on painunut oilprice.com-sivuston mukaan tänään hieman alle 94 dollariin tynnyriltä. Edellisen kerran hinta oli alle 94 dollarissa 22. helmikuuta kaksi päivää ennen hyökkäystä.

Brentin hinta on pudonnut tällä viikolla jyrkästi. Sadan dollarin raja alittui keskiviikkona. Viikko sitten hinta oli noin 104 dollaria.

Korkeimmillaan Brentin päivänoteeraus kävi lähes 130 dollarissa maaliskuun alussa.

Esimerkiksi Suomessa polttoaineiden hinnat ovat nousseet Ukrainan-sodan syttymisen jälkeen rajusti. Tammikuussa 95 E10 -bensiini maksoi keskimäärin 1,88 euroa litralta ja diesel 1,78 euroa. Korkeimmillaan hinnat kävivät kesäkuussa jolloin ne olivat 2,57 ja 2,44 euroa.

Myös Yhdysvaltain viitelaadun WTI:n hinta on pudonnut sotaa edeltäneelle tasolle. WTI:n hinta oli iltapäivällä runsaat 87 dollaria tynnyriltä.

Öljymarkkinoiden mittayksikkönä käytetty tynnyri eli barreli on vetoisuudeltaan 159 litraa.

Jos raakaöljyn hinta jatkaa putoamistaan, kyseessä on merkittävä helpotus maailmantaloudelle. Öljyn hinnan nousu on ollut merkittävä tekijä inflaation kiihtymisessä.

Samalla Venäjän vientitulot vähentyvät. Venäjän viitelaadun Uralsin hinta seuraa Brentiä ja on nyt Nesteen mukaan yli 30 dollaria halvempaa kuin Brent. Ennen sotaa hintaero oli parin dollarin luokkaa.

Lue myös:

    Uusimmat