Raakaa luettavaa: Floridan kuvernööri ei hyväksy transurheilijan voittoa – julistaa hopeanaisen ykköseksi

Floridan kuvernööri Ron DeSantis ei hyväksy transurheilija Lia Thomasin voittoa NCAA:n mestaruuskisojen 500 jaardin vapaauinnissa. Hän ilmoittaa, että Floridassa Emma Weyant tunnustetaan matkan parhaaksi naisuimariksi.

Uudet säännöt mahdollistivat, että yhdysvaltalainen transurheilija Lia Thomas sai kilpailla Yhdysvaltain yliopistourheilun kattojärjestö NCAA:n mestaruuskilpailuissa käymiensä hormonihoitojen johdosta. Hänestä tuli viime viikolla Atlantassa NCAA:n historian ensimmäinen mestaruuden voittanut transnainen, kun hän voitti 500 jaardin (457 metrin) vapaauinnin kilpailun 1,75 sekunnin erolla Emma Weyantiin.

Pennsylvanian yliopistoa edustaneen Thomasin kilpailemisesta naisten sarjassa on käyty kiivastakin julkista keskustelua. Osa on pitänyt asemaa muille epäreiluna ja huomauttanut, että miesten sarjassa kilpaillessaan hän ei ollut kummoinen uimari.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis on nyt julkaissut leimalla varustetun dokumentin, jossa hän julistaa toiseksi sijoittuneen Virginian yliopiston Emma Weyantin voittajaksi.

– Sallimalla miesten kilpailla naisten urheilussa NCAA tuhoaa naisten mahdollisuuksia tehden pilkkaa mestaruuskisoistaan ja suorittaen petoksen. Floridassa torjumme nämä valheet ja tunnustamme Sarasotan Emma Weyantin parhaaksi naisuimariksi 500 jaardin vapaauinnissa, DeSantis jylisee.

DeSantis nostaa dokumentissaan esiin Weyantin meriittejä ja mainitsee hänen esimerkiksi saavuttaneen viime vuonna Tokion olympialaisissa hopeaa 400 metrin sekauinnissa.

DeSantis ei mainitse dokumentissa Lia Thomasia ollenkaan nimeltä. Hän viittaa Thomasiin "miehenä, joka identifioituu naiseksi", ja hänen mukaansa "miesten ei pitäisi kilpailla naisia, kuten Emma Weyantia vastaan, ja ryöstää naisilta ja tytöiltä saavutuksia, palkintoja ja stipendejä".

DeSantis onnittelee dokumenttinsa loppupuolella Floridassa voittajaksi julistamaansa Weyantia "uudesta merkittävästä saavutuksesta".

Kuvernöörin julistus ei muuta kuitenkaan kilpailun tuloksia. Thomas säilyttää virallisesti mestaruutensa.

Lue myös:

    Uusimmat