Transurheilija voitti historiallisesti – olympiakävijältä voimakas avautuminen: "Tämä satuttaa minua ja muita naisia"

Olympialaisissakin uinut Réka György kokee transuimari Lia Thomasin vieneen hänen paikkansa 16 parhaan joukossa 500 jaardin vapaauinnissa NCAA:n mestaruuskisoissa.

Yhdysvaltalainen transurheilija Lia Thomas sai kilpailla Yhdysvaltain yliopistourheilun kattojärjestö NCAA:n mestaruuskilpailuissa käymiensä hormonihoitojen johdosta uusien sääntöjen sen mahdollistaessa. Hänestä tuli viime viikolla NCAA:n historian ensimmäinen mestaruuden voittanut transnainen, kun hän voitti 500 jaardin (457 metrin) vapaauinnin kilpailun 1,75 sekunnin erolla Emma Weyantiin. Thomasin kilpailemista biologisten naisten kanssa on kuitenkin paljon myös kritisoitu.

Unkarilainen Réka György jäi 500 jaardin vapaauinnissa 17:nneksi ja karsiutui juuri jatkosta 16 parhaan joukossa. Hän katsoo Lia Thomasin vieneen hänen paikkansa.

– Tämä on viimeinen college-kilpailuni koskaan ja olen turhautunut. Tuntuu, että finaalipaikka vietiin pois NCAA:n päätöksellä sallia jonkun, joka ei ole biologinen nainen, kilpaileminen. Tiedän, että voisitte sanoa, että minulla oli mahdollisuus uida nopeammin ja selviytyä 16 parhaan joukkoon, mutta tämä tilanne tekee tästä hiukan erilaista, enkä voi olla kuin vihainen tai surullinen, György kirjoitti avoimessa kirjeessään.

– Tämä satuttaa minua, minun joukkuettani ja muita naisia altaassa.

Rion olympialaisissa vuonna 2016 kilpaillut György ilmaisi Thomasinkin ansaitsevan uida mutta kritisoi NCAA:n sääntöjä, jotka sallivat transurheilijoille kisaamisen biologisia naisia vastaan. Hänen mukaansa transurheilijat vievät ylipäätään biologisilta naisilta paikkoja kilpailuissa pois. Hän pyysi NCAA:ta käyttämään aikaa ja ajattelemaan, miltä tuntuisi biologisen naisen kengissä vastaavassa tilanteessa.

– Tehkää oikeat muutokset lajimme ja uinnin paremman tulevaisuuden eteen.

Yleisö osoitti mieltään buuaamalla Thomasille kilpailun yhteydessä. Kolme kilpailijaa, jotka hävisivät Thomasille, pitivät puolestaan etäisyyttä häneen palkintokorokkeella lähettääkseen viestin.

Myös kymmenottelun olympiakultaa vuonna 1976 voittanut, sukupuolenkorjausprosessin sittemmin käynyt Caitlyn Jenner on kritisoinut äänekkäästi sääntöjä, jotka sallivat Thomasille kilpailun biologisten naisten kanssa. Hänen sanoi Fox Newsille, että säännöt ovat liian löyhiä ja menestyminen oli Thomasille liian helppoa.

Thomas itse sanoi SportsCenterin haastattelussa yrittävänsä keskittyä omaan uintiinsa ja sulkea muun mielestään.