Mainos

Raahe ja Pattijoki sekä Hamina ja Vehkalahti yhdistyvät

Raahe ja Pattijoki sekä Hamina ja Vehkalahti yhdistyvät vuoden alusta. Kuntien määrä vähenee näinollen kahdella.

Hallitus päätti tänään 19.6. kahdesta kuntaliitoksesta, jotka tulevat voimaan ensi vuoden alussa. Raahen kaupunki ja Pattijoen kunta lakkautetaan ja niiden tilalle perustetaan uusi Raahen kunta. Myös Haminan kaupunki ja Vehkalahden kunta lakkautetaan ja niistä muodostetaan uusi Haminan kunta. Uudet kunnat voivat ottaa omilla päätöksillään käyttöön kaupunki -nimityksen.

Raahe ja Hamina saavat kumpikin viiden ensimmäisen toimintavuotensa (2003-2007) aikana laskennallista yhdistymisavustusta yhteensä 6,73 miljoonaa euroa, josta 4 miljoonaa euroa maksetaan kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana. Lisäksi molemmat kunnat saavat 1 682 000 euroa uuden kuntajakolain mukaista kokeiluluontoista investointi- ja kehittämishankkeiden tukea.

Raahen ja Pattijoen yhdistyminen perustuu Raahen kaupunginhallituksen ja Pattijoen kunnanhallituksen valtioneuvostolle huhtikuussa 2002 tekemään yhteiseen esitykseen. Kuntien liitoshanke on ollut vireillä jo kaksi vuotta.

Sisäasiainministeriö päätti helmikuussa 2000 kuntien yhteisestä hakemuksesta määrätä toimitettavaksi erityisen selvityksen kuntien yhdistymisestä. Kuntajakoselvittäjä valtiotieteen maisteri Pekka Myllyniemi jätti selvityksensä sisäasiainministeriölle lokakuussa 2000, jonka pohjalta marraskuussa 2001 yhdistymisestä järjestettiin kansanäänestys kuntien yhdistymisestä. Äänestyksessä Raahe oli yhdistymisen kannalla, mutta Pattijoella ei-ääniä annettiin niukasti enemmän.

Kuntien valtuustot päättivät kuitenkin jatkaa yhdistymismahdollisuuden selvittämistä ja hyväksyivät kokouksissaan 27.3.2002 hallinnon ja palvelujen järjestämissopimuksen sisäasiainministeriön sitouduttua kuntajakolain investointi- ja kehittämishankkeiden tukeen uudelle kunnalle.

Haminan ja Vehkalahden liitos pohjautuu Haminan kaupunginhallituksen ja Vehkalahden kunnanhallituksen valtioneuvostolle huhtikuussa 2002 tekemään esitykseen, jonka taustalla on molempien kuntien valtuustojen hyväksymä yhdistymissopimus. Haminan ja Vehkalahden välinen yhdistymissopimus syntyi yhteistyönä kuntien keskinäisissä neuvotteluissa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.