Qassem Suleimanin surma kiristää jännitteitä Lähi-idässä – Britannia lähettää sotalaivansa saattamaan kauppa-aluksiaan Hormuzinsalmen läpi

Britannia lähettää laivastonsa sota-alukset saattamaan lippunsa alla purjehtivia kaupallisia aluksia öljyliikenteelle tärkeän Hormuzinsalmen lävitse Lähi-idässä, uutisoi brittitiedotusvälineistä muun muassa Guardian.

Britannian puolustusministeri Ben Wallace kertoo määränneensä suojelutehtäviin taistelualukset HMS Montrose ja HMS Defender.

– Hallitus ottaa kaikki tarpeelliset askeleet suojellakseen aluksiamme ja kansalaisiamme, ministeri kommentoi.

Montrose-aluksen miehistö päätti edellisen neljän kuukauden pituisen tehtävänsä joulun alla, mutta itse alus jäi asemiinsa Persianlahdelle.

Britannia opasti lauantaina kansalaisiaan välttämään matkustamista Irakiin ja Iraniin alueen jännitteiden kiristymisen vuoksi. Ulkoministeriö kannustaa tekemään maihin vain välttämättömät matkat.

Iranilaiskomentajan surma kiristi jännitteitä

Lähi-idän sotilaspoliittinen tilanne on jännittynyt poikkeuksellisen kireäksi sen jälkeen, kun Yhdysvallat surmasi perjantaina Iranin Quds-joukkojen vaikutusvaltaisen komentajan Qassem Suleimanin lennokki-iskussa.

Iranin odotetaan vastaavan poliittisesti vaikutusvaltaisen johtajansa surmaan omilla kostoiskuillaan. Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto on varoittanut kongressia siitä, että Iranin odotetaan tekevän vastaiskun viikkojen sisällä, kertoo CNN.

CNN:lle puhuneen viranomaislähteen mukaan Yhdysvaltain tiedusteluelimissä ja asevoimissa on erilaisia näkemyksiä siitä, ryhtyykö Iran nopeisiin vastatoimiin vai odottaako se ennen omaa siirtoaan.

Lähteiden mukaan Iranin vastaisku nähdään kuitenkin varmasti, ja kysymys on vain siitä, missä, milloin ja miten Iran vastaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja