Trump: Yhdysvallat valmiina iskemään 52 iranilaiseen kohteeseen, jos Iran hyökkää amerikkalaisia vastaan – "USA ei halua enää uhkailua!"

2:18
Tuhannet surivat iranilaiskenraalin Qassem Suleimanin ja irakilaiskomentajan Abu Mahdi Al-Muhandiksen kuolemaa Irakissa.

Yhdysvallat on valmiina iskemään välittömästi yhteensä 52 iranilaiseen kohteeseen, jos Iran hyökkää Yhdysvaltain kansalaisia tai maan omaisuutta vastaan, kertoo presidentti Donald Trump Twitterissä.

Katso video:  Tuhannet surivat iranilaiskenraalin Qassem Suleimanin ja irakilaiskomentajan Abu Mahdi Al-Muhandiksen kuolemaa Irakissa.

– Olkoon tämä varoitus Iranille, että jos Iran iskee kehenkään amerikkalaiseen tai amerikkalaiseen omaisuuteen, olemme ottaneet kohteeksi yhteensä 52 iranilaista kohdetta, joista osa on hyvin merkittäviä Iranille sekä iranilaiselle kulttuurille, Trump kirjoittaa.

Trumpin mukaan Yhdysvallat on valmis iskemään valittuihin kohteisiin "hyvin nopeasti ja hyvin lujaa".

– Yhdysvallat ei halua enää uhkailua! Trump kirjoittaa.

Trumpin mukaan kohteiden määräksi valittiin 52 vuosien 1979–81 panttivankikriisin muistoksi. Tuolloin Iranissa pidettiin panttivankeina yhteensä 52:a Yhdysvaltain diplomaattia ja lähetystötyöntekijää.

Iranin on arveltu ryhtyvän kostoiskuihin Yhdysvaltoja vastaan sen jälkeen, kun maan vaikutusvaltainen Quds-joukkojen komentaja Qassem Suleimani kuoli Yhdysvaltain lennokki-iskussa perjantaina.

Vuosi alkoi kiristyvissä tunnelmissa

Yhdysvaltain ja Iranin välisissä jo valmiiksi kireissä suhteissa nähtiin useita eskalaatioita Suleimanin surmaa edeltäneellä viikolla joulukuun lopulla.

Jännitteet alkoivat kiristyä perjantaina 27. joulukuuta, kun Irakin Kirkukin lähellä sijaitsevaan sotilastukikohtaan tehtiin raketti-isku, jossa kuoli yhdysvaltalainen työntekijä ja haavoittui useita yhdysvaltalaisia ja irakilaisia sotilaita.

Yhdysvallat syytti iskusta Iraniin kytkettyä shiiaryhmää Kataib Hitzbollahia, ja kaksi päivää myöhemmin sunnuntaina se pommitti kolmea Kataib Hitzbollahin kohdetta Irakissa ja Syyriassa. Iskuissa kuoli 25 taistelijaa.

Ilmaiskujen seurauksena tiistaina uudenvuodenaattona Irania tukevat mielenosoittajat hyökkäsivät Yhdysvaltain suurlähetystöön Bagdadissa. Mielenosoittajat eivät onnistuneet tunkeutumaan rakennuksen sisälle.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja