Mainos

Pyykinpesuaineista jäämiä vaatteisiin

Kuluttaja-lehden mukaan uudenaikaiset pyykinpesuaineet jättävät vaatteisiin enemmän hiukkasjäämiä kuin perinteiset, fosfaattia sisältävät pesuaineet. Herkkäihoisten kannattaa välttää jäämiä aiheuttavia pesuaineita. Lehden testissä eniten jäämiä havaittiin kahdessa niin kutsutussa tablettipesuaineessa Bio Luvil ja Omo, joissa on vedenpehmentimenä sekä fosfaattia että zeoliittia.

Ympäristöhaittojen vähentämiseksi pyykinpesuaineista poistettiin aikanaan vedenpehmentimenä käytetty fosfaatti joko osittain tai kokonaan. Korvaavana aineena alettiin käyttää zeoliittia. Testin mukaan zeoliittia sisältävät pesuaineet jättävät kuitenkin pyykkiin enemmän hiukkasjäämiä kuin fosfaattipesuaineet. Pesuaineen yliannostelukin lisää jäämiä. Ylimääräiset huuhtelukerrat saattavat myös olla tarpeen, mikäli käytössä on niukasti vettä kuluttava pesukone.

Kaiken kaikkiaan pesuaineet reagoivat varsin eri tavoin erityyppisiin likalaatuihin. Ongelmallisinta on saada kahvin ja mustaherukkamehun tahrat tekstiileistä. Kuluttaja-lehden testissä oli 16 pyykinpesuainetta. Pesutuloksen kokonaisarvosana jäi parhaimmillaankin vain tyydyttäväksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.