Pysäyttävä kuva kiteyttää Wuhanin koronakriisin: Mies lyyhistyi kuolleena keskelle jalkakäytävää

Kartta näyttää koronavirukseen sairastuneen naisen reitin Suomessa – tämä tartunnasta ja sille altistuneista tiedetään tällä hetkellä 3:18
MTV Uutiset Live: Näin koronavirukseen sairastunut nainen liikkui Suomessa.

Näky keskellä 11 miljoonan asukkaan metropolia on pysäyttävä. Noin 60-vuotias mies makaa kadulla, kuolleena, ja ympärillä on suojapukuun pukeutunutta hoitohenkilökuntaa.

Tavallisesti kadut olisivat täynnä suurkaupungin ihmisiä. Nyt kadut ovat kuitenkin tyhjillään, vain muutama ihminen kävelee ohi, kertoo tilanteen todistanut AFP:n toimittaja.

Ja ne, jotka kävelevät ohi, kiertävät miehen kaukaa.

Kuolleella on harmaa tukka, tummat vaatteet – ja kasvoilla hengityssuojain.

Näky summaa tilanteen kaupungissa, josta käsin koronavirusepidemia leviää nyt maailmalle. Ihmisiä sairastuu ja kuolee paljon.

– Tämä on kauheaa, paikalla oleva nainen sanoo toimittajalle. – Monta ihmistä on kuollut viime päivinä.

Uhriluku kasvaa jatkuvasti

Viimeisimmän tiedon mukaan virukseen on kuollut jo yli 200 ihmistä. Tarkka ajantasainen tieto löytyy arvostetun yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -sairaalan ylläpitämältä nettisivulta, joka päivittää kaikki maailman tiedetyt tartuntapaukset interaktiiviselle kartalle.

Wuhan ja monet muut kiinalaiskaupungit elävät eristyksissä. Tilanne vaikuttaa yli 50 miljoonaan ihmiseen.

Koronavirus on sulkenut jo ainakin 10 kiinalaiskaupunkia – Wuhaniin rakennetaan uusi sairaala ennätysvauhtia 1:14
Kiina on sulkenut jo yli 10 miljoonakaupunkia epidemian vuoksi. Tämä oli tilanne jo viikko sitten.

Silti kadut ovat tyhjät. Nyt pitäisi olla vuoden vilkkain aika kiinalaisen uudenvuoden juhlinnan takia, mutta suurkaupunki kaikuu autiuttaan.

Satelliittikuvat paljastavat autiot kadut

Jangtse-joen varrella oleva viisi kertaa Suur-Lontoota laajempi Wuhan kuhisisi normaalisti ihmisiä, junia, busseja ja autoja.

Nyt harvat autot, joita kadulla näkyy, ovat suurelta osin hälytysajoneuvoja. AFP:n toimittaja seurasi miehen kohtaloa kahden tunnin ajan, ja ohi kulki sinä aikana 15 ambulanssia.

Vain putsattu alue jää muistuttamaan ruumiista

Lopulta paikalle saapuu valkoinen pakettiauto, jonka ikkunat ovat tummennetut. Ruumis suljetaan keltaiseen ruumispussiin ja kannetaan autoon.

Vain korttelin päässä sijaitsee Wuhanin sairaala Numero kuusi. Se on yksi pääpaikoista, joihin koronavirukseen sairastuneita kaupungissa kuljetetaan.

Suojapukuihin sonnustautuneet työntekijät suihkuttavat kadun sekä toisensa desinfiointiaineilla ja poistuvat paikalta.

Ja pian katu on taas tyhjä.

Lue myös:

    Uusimmat