Pylkön retkikunta löysi harvinaisen luolien "helmen": Satoja luolia vielä löytämättä Suomessa

Luolaharrastus kasvattaa suosiotaan 2:09

Jopa satoja luolia on vielä löytämättä eri puolilla Suomea. Luolaharrastajat arvioivat, että merkittäviä kohteita löytyy jokaisesta kunnasta.

Yksi viime aikojen tärkeimmistä luolalöydöistä tehtiin hiljattain Luumäen ja Savitaipaleen rajalla Etelä-Karjalassa.

Paikallisilla asukkailla luolista oli toki tietoa, mutta asiaan perusteellisesti paneutunut Pylkön perhe kartoitti kohteen kunnolla ja piirsi luolaverkostosta kartan.

– Tutkittiin peruskarttaa ja pääteltiin missä luolia voisi olla. Sitten löytyi tällainen helmi. Kokoa ei heti hahmotettu, muistelevat Heikki ja Jaakko Pylkkö ensimmäistä matkaa.

Tyypillinen vuorenvyöry

Pian kävi ilmi, että Saravuoren luolasto on kokonaisuutena maan suurimpien joukossa. Luolasto sijaitsee kymmenien metrin korkeuteen kohoavan kallioseinämän alla.

– Jyrkänne on pikku hiljaa sortunut alas verrattain suurina lohkareina. Tässä on aika tyypillinen miljöö jossa Suomessa luolia saattaa löytyä, tämmönen vuorenvyöry, selittää luolaston syntyä Ilkka Pylkkö.

Saravuoren luolasto on todellinen sokkelo. Siellä liikkuminen vaatii notkeutta ja rohkeutta. Luonnon luomassa luolastossa on muutama isompi tila ja yhdyskäytäviä. Pituutta on kaikkiaan noin 150 metriä.

– Viimeiset löydöt tehtiin jokunen viikko sitten. Silloin löydettiin uusi sisäänkäynti ja uutta tilaa mikä oli yhteydessä muuhun luolastoon, kertoo Heikki Pylkkö.

Kypärä ja polvisuojat

Kapeissa ja matalissa luolissa liikkuminen vaatii nöyryyttä ja kohtalaista kuntoa.

– Kyllä, ja hyvä on olla valo ja kypärä päässä sekä polvisuojat niin pärjää, Mari Pylkkö listaa perusvarusteita.

Pylköt pitivät kohteen aluksi salassa, kartoittivat sen ja suunnittelivat vasta sitten julkistamista.

– Siinä on ollut taustalla ajatus, ettei tänne lähtisi ihmiset yksin poukkaroimaan. Tämä on kuitenkin aika vaarallista ja vaikeakulkuista maastoa, Jaakko Pylkkö varoittaa.

Mari Pylkkö huomauttaa, että esimerkiksi kännykkä ei välttämättä toimi monessakaan luolassa.

– Yksin ei kannata todellakaan liikkua. On hyvä, että kaveri on huutomatkan päässä.

Pylköt suunnittelevat opastus- ja varoituskylttien asentamista Saravuorelle.

Luolien kartoitus pinnallista

Joukon nuorimmaisena kapeimmastakin luolan raosta solahtaa koululainen Konsta Pylkkö.

– Tässä kiehtoo eniten semmonen koskematon luonto, Konsta pohtii.

Luolaharrastajat arvioivat, että jokaisesta kunnasta löytyy vielä uusia lohkare- ja rakoluolia. Paikalliset niistä jotain tietävät, mutta tieto on pinnallista ja se pitäisi koota.

– Tiedetään yleensä pisin reitti joka on sitten aivan eri asia kuin luolaston kokonaisuus kaikkine sivuhaaroineen ja umpiperineen, kellareineen ja kammioineen, Ilkka Pylkkö huomauttaa.

Pylkön retkikunnalla onkin vinkkejä jo uusista luolista.

Lue myös:

    Uusimmat