Mainos

Puutiaisaivokuume uhkana yhä laajemmin

Punkkien levittämän puutiaisaivokuumeen taustalla olevan viruksen odotetaan vähitellen leviävän laajemmalle Suomessa.

Suomen Rokotepalvelun vastaava lääkäri Jukka Vakkila kertoo, että puutiaisten eli punkkien määrä ei itsessään ole lisääntynyt. Puutiaisaivotulehduksen aiheuttava TBE-virus on kuitenkin työntymässä länteen ja pohjoiseen.

- Puutiaiskanta on myös levinnyt näille alueille. Lisäksi aiemmin Venäjällä olleita lajeja on nyt löytynyt myös Suomesta.

Puutiaisaivotulehdukseen liittyvää TBE-virusta on löydetty länsirannikolta ja sisämaastakin, mutta Vakkilan mukaan on paljon alueita, jossa virusta ei ole tavattu.

Viruksen ennustetaan kuitenkin leviävän laajemmalle. Vakkilan uskoo syynä olevan lämmennyt ilmasto.

Puutiaisaivokuumeeseen on saatavissa rokote, mutta samoin punkkien levittämään borreliaan ei ole. Borrelia on puutiaisaivokuumetta yleisempi.

- Rokotetta voi suositella riskialueiden asukkaat, jotka tekevät paljon luonnossa. Rokote on tehokas ja turvallinen, mutta sen ottaminen kannattaa harkita tarkkaan tarpeen mukaan, Vakkila toteaa.

Punkkien puremalta suojautuu Vakkilan mukaan parhaiten käyttämällä suojaavaa vaatetusta tai välttämällä metsässä samoilua. Vakkilan mukaan punkin purressa ei tarvitse mennä lääkäriin, jos saa punkin itse pois.

Lue myös:

Katso Simo Ahteen juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.