Mainos

Puutarhan tuholaiset

Puutarha ja kasvit ovat ilon aihe mutta vaativat kovasti työtä. Kasveja väijyvät erilaiset kasvitaudit ja tuhohyönteiset. Hyönteisten tuhoja voidaan ennaltaehkäistä, ja niitä vastaan voidaan suojautua erilaisin keinoin.

Auta kasveja pitämään puolensa

Kaikkien elollisten olentojen paras suoja ulkoista uhkaa vastaan on hyvä vastustuskyky. Pidä kasvit hyvässä kunnossa oikealla kastelulla ja lisäravinnolla. Vuoroviljely on tärkeä osa tuholaisten ennaltaehkäisyä. Käytä hyväksesi tuholaisten luonnollisia vihollisia.

Suosi pikkulintuja, jotka syövät kilokaupalla hyönteisiä päivittäin. Leppäkertut pitävät kurissa kirvakantaa. Ota selvää mahdollisista karkote- ja houkutuskasveista.

Pidä rikkakasvusto kurissa. Kasvien hyvinvointia edistäviä toimenpiteitä on lukuisia. Tarkkaile kasvejasi päivittäin, ja ryhdy toimiin heti jos tuholaisia ilmaantuu.

Sumutteet sopivat joskus – eivät aina

Tuholaisia voit torjua poimimalla niitä sormin, erilaisilla saippualiuoksilla, pölytteillä, hauteilla ja keitoksilla, hyönteistikuilla, suihkutuksella ja huuhteluilla, verkoin, ansoin, kauluksin jne. — keinoja on lukemattomia. Löydät sopivilla hakusanoilla Internetistä kattavia puutarhasivustoja ja keskustelupalstoja, joista saat yksityiskohtaisia neuvoja ja vinkkejä tuholaisten torjuntaan ja ennaltaehkäisyyn.

Pyretriiniaerosolit, esim. RAID House & Garden, ovat hyvä torjuntakeino, mutta niiden käytölle on rajoituksia. Ne tehoavat huonosti hyönteisiin, jotka eivät vaeltele kasveilla. Esimerkkinä voidaan käyttää pistiäisiä, jotka käyvät nopeasti munimassa marjan sisään ja poistuvat paikalta. Pyretriiniaerosolit sopivat hyvin koristekasveille, mutta niitä ei tulisi sumuttaa ravintokasveille — paitsi esimerkiksi marjapensaille ennen marjan kehittymistä.


Lähteet:

Kirjat: Kurppa, A. (MTT). Onnistuneen kasvinsuojelun perusteet. Irmeli Markkulan toimittama kirja: Ajankohtaisia kasvinsuojeluohjeita (1998). Kasvinsuojeluseura ry. Kasvinsuojeluseuran julkaisuja N.o 91.

Haastattelu: Bengt Lindqvist, MTT

Internet-sivustot: www.yrttitarha.com/tietopankki/ ja www.kuluttajavirasto.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.