Puurakentamisen läpimurtoa odotellaan yhä

Asiantuntijat vaativat yksinkertaisempia ja halvempia ratkaisuja

Asenteet puurakentamista kohtaan ovat Suomessa muuttuneet kymmenen viime vuoden aikana. Puusta on tänä aikana tullut talorakentamisessa taas hovikelpoinen materiaali. Tähän on päästy valtiovallan ja teollisuuden yhteistyöllä useiden yhteisten puurakentamisohjelmien kautta.

Kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna myös puurakentamisen koulutus on lisääntynyt merkittävästi. Silti puurakentamisen todellista läpimurtoa ei ole Suomessa vielä koettu.

Puurakentamisen seuraava haaste onkin yhdistää puuohjelmista saadut kokemukset, todettiin Kotkassa alkuviikosta pidetyssä puurakentamisen seminaarissa. Talon rakentaminen puusta todettiin myös edelleen liian kalliiksi.

Yhtenä tärkeänä elvytystoimena nähtiin myös se, että puurakentaminen otettaisiin tavoitteeksi valtiorahoitteisessa aravatuotannossa.

Arkkitehti Hannu Laitilan mielestä puurakentamista on Suomessa yritetty elvyttää väärästä päästä, kun on lähdetty tuottamaan isojen rakentajien puurakenteisia kerrostaloja. Jotta puurakentaminen löisi itsensä läpi, tulisi sen olla halvempaa kuin vastaavan esimerkiksi betoni-, tiili- tai teräsrakenteisen talon rakentaminen.

-Esimerkiksi Yhdysvalloissa katsotaan, ettei heillä ole varaa rakentaa teräs, betoni- tai tiilirakenteisia taloja, koska puurakentaminen on yli 20 prosenttia edullisempaa, Laitila sanoi.

Yhdysvalloissa puurakentamisen tuotantoketju on täysin erilainen kuin meillä Suomessa. Siellä rakentaminen perustuu yksinkertaiseen helppoon järjestelmään, jossa ei vaadita suuria nostureita ja koneita työmaalla, ja rakentajina ovat pienet aliurakoitsijat.

-Yksi porukka on erikoistunut rungon tekoon ja toinen joukko tekee LVIS-työt. Näiden töiden toteuttamiseen on kehitetty erittäin simppelit osat. Kaverit tulevat pienellä pakettiautolla ja hoitavat hommat. Eli takana ei ole mitään hirveätä organisaatiota, joka maksaisi, Laitila sanoi.

"Asuntorahaston otettava ohjelmaansa"

Eduskunnan kauppa- ja teollisuusjaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Markku Laukkanen (kesk.) arvioi, että puunkäyttöä suosiva rakentaminen ei toteudu käytännössä ennen kuin Asuntorahasto ottaa sen omaan ohjelmaansa.

-Miksei rahaston rahoittama vuokratalokin voisi olla viihtyisä puutalo viihtyisässä ympäristössä varsinkin, kun puurakentamisen hintakilpailukyky ei ole sen esteenä. Puurakentamisen läpimurto voi tapahtua vain siten, että se omaksutaan valtarakentamisen rakenteisiin ja sitä ohjataan paitsi kaavoituksen ja suunnittelun, myös rahoituksellisin keinoin, Laukkanen sanoi.

Hän muistutti, että puurakentaminen tukee myös asuntopolitiikan tavoitteena olevaa tiiviin pientalorakentamisen ja kaupunkimaisten matalien pienkerrostaloalueiden rakentamisen hankkeita.

-Samalla kun aravaluottojen yhtenäislainajärjestelmän ehtoja uudistetaan, voitaisiin puurakentaminen asettaa todelliseksi vaihtoehdoksi ja tavoitteeksi myös aravatuotannossa, Laukkanen sanoi.

Puuteollisuuden suuri seuraava haaste on Laukkasen mielestä yhdistää viime vuosien aikana toteutetuista puuohjelmista saadut kokemukset Pietarin kasvavien rakennusmarkkinoiden mahdollisuuksiin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja