Puupintojen hoito

Keittiötasojen käsittelyyn tarvittavat aineet:
- Huonekalujen puhdistusaine + teräsvilla 0 (nollan teräsvilla)
- Finishing Oil + 0000 teräsvilla (neljän nollan teräsvilla)

Puhdistus:

1. Kostuta teräsvilla huonekalujen puhdistusaineella. Käytä "yhden nollan" villaa mutta jos taso on todella likainen niin voit käyttää ensin myös karkeampaa esim. numero 2 teräsvillaa. Jos tämäkään ei auta voittarpeen mukaan hioa pinnan vaikka koneellisesti.
2. Hankaa puunsyiden suuntaisesti.
3. Lopuksi poista irronnut puuaines ja lika puhtaalla liinalla tai puuvilla trasselilla. Poista lika ennen kuin huonekalujen puhdistusaine haihtuu. Jos taso on pinta-alaltaan suuri, työskentele osissa.
4. Uusi puhdistuskäsittelytarvittaessa. Öljyä ei kannata levittää likaiselle pinnalle.
5. Jos vanhaa pintaa ei saariittävän puhtaaksi voidaan sitä sävyttää spriipohjaisella kuultomaalilla, näin pahat tummentumat saadaan "piilotettua".

Käsittely:

1. Levitä Finishing Oil nukkaamattomalla liinalla tai 0000 teräsvillalla
2. Hankaa puun syiden suuntaisesti
3. Muista käsitellä puun päätypinnat huolellisesti varsinkin jos tasoon on upotettu altaat. Puu imee kapilaarisesti päätypinnoista ja tasoon upotettujen altaiden aukko on alttiina vedelle. Parhaan tuloksen saamiseksi altaat tulisi irrottaa käsittelyn ajaksi.
4. Poista imeytymätön öljy ja pinnasta irronnut puuaines 15 min kuluttua puhtaalla nukkaamattomalla liinalla tai puuvillatrasselilla
5. Jos Öljy on levitetty kankaalla, tehdään välihionta. Kun öljy on kuivunut hio pinta kevyesti läpi "0000 teräsvillalla" tai hienolla hiekkapaperilla syiden suuntaisesti. Jos öljy on levitetty 0000 teräsvillalla välihiontaa ei normaalisti tarvita.
6. Levitä uusi kerros Finishing Oil öljyä vanhan pinnan kuivuttua (n. viiden tunnin kuluttua) nukkaamattomalla liinalla. Vähintään kaksi kerrosta on suositeltavaa. Jos kahdella kerroksella ei saavuteta haluttua kiiltoastetta käsitellään pinta useamman kerran. Jos kiiltoa on tullut liikaa, voidaan pinta tehdä mataksi 0000 teräsvillalla.


sillä jos taso käsitellään vain pinnalta saattaa se taipua.

Uudet puutasot käsitellään aivan samoin - tosin puhdistusta ei välttämättä tarvita.

Huomaa öljyn vaikutus puun sävyyn - käsitelty pinta näyttää usein paljon tummemmalta kuin käsittelemätön. Tämä kannattaa ottaa huomioon uudenpuutason valinnassa.

Jos pintaa halutaan sävyttää tehdään se ennen öljyämistä. Sävytykseen käytetään spriipohjaista kuultomaalia eli petsiä.


Kuvauksissa käytettyjä Liberon puunhoitotuotteita on saatavissa väriliikkeistä, rautakaupoista ja tavarataloista. Lisätietoa tuotteista saat Hanart Oy, Järvenpää
.


(t.i.l.a. osa 21, 14.9.2003)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja