Putin varoittaa Suomea ongelmista, ex-komentaja ei hätkähdä: Tästä syystä Suomi on Venäjää ratkaisevan askeleen edellä

Putin: Suomen Nato-jäsenyydestä koituu ongelmia – Venäjä palauttaa vanhoja sotilaspiirejä 1:58
Katso: Putin vihjailee Suomen Nato-jäsenyydestä koituvan ongelmia – Venäjä palauttaa vanhoja sotilaspiirejä

Puolustusvoimain entinen komentaja, nykyinen kansanedustaja Jarmo Lindberg (kok.) toteaa Putinin jatkavan johdonmukaista linjaa Suomen Nato-jäsenyyteen liittyvissä tuoreissa kommenteissaan

 – Mielestäni tämä ei ole uusi ja yllättävä asia, vaan linjassa Venäjän kommenteissa, mitä he ovat tehneet siitä lähtien, kun Suomi on Nato-jäsenyyttä lähtenyt hakemaan, Lindberg sanoi. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi sunnuntaina sotilasliitto Naton jäsenyyden tuovan Suomelle ongelmia. Putinin mukaan ongelmia on luvassa Venäjän tulevaisuudessa perustaman Leningradin sotilaspiirin myötä. 

"Venäjän maavoimien kyvyt huomattavasti alhaisemmalla tasolla"

Venäjän maavoimien uudelleenjärjestäytyminen tulee Lindbergin mukaan viemään aikaa, sillä Venäjän armeijan toiminta on nyt keskitetty Ukrainaan. Valtaosa Ukrainaan Suomen lähialueilta lähetetyistä joukoista ei tule palaamaan itärajan taakse, arvioi Lindberg.

– Vaikeahan sinne (Suomen rajalle) on tuoda joukkoja, kun ne on koko valtakunnasta tyhjennetty Ukrainaan, Lindberg alleviivaa.

– Merkittävä asia on se, että Venäjän maavoimien kyvyt Suomen itärajan takana ovat huomattavasti alhaisemmalla tasolla kuin ennen sotaa. 

Lindbergin mukaan Venäjän täytyy luoda uudelleen maavoimien kykyjä itärajan taakse. Venäjä saattaa organisoida olemassa olevista joukoista armeijakunnan uudella nimellä tai koota sen kokonaan uusista joukoista. 

– Pajatso on tyhjennetty Venäjän osalta. Se ei ole itsestään selvää tai helppoa palauttaa maavoimien kykyä edes sille tasolle, josta lähdettiin ennen sotaa, Lindberg huomauttaa. 

Suomi on askeleen edellä

Suomi on Venäjää ratkaisevan askeleen edellä, sillä hallitus on suunnannut lisäresursseja maanpuolustukseen Venäjän hyökättyä Ukrainaan. 

– Suomi on ylläpitänyt puolustuksensa. Suomella on tällä hetkellä mahdollisuus järjestää koko puolustuksensa uudestaan Naton liittolaisena ja myös uusimpana Yhdysvaltain liittolaisena, ennen kuin Venäjä ehtii itärajan taakse palauttamaan yhtään mitään, Lindberg toteaa. 

Tällainen on Suomen ja Yhdysvaltojen välinen puolustusyhteistyösopimus DCA 4:55
Katso myös: Tällainen on Suomen ja Yhdysvaltojen välinen puolustusyhteistyösopimus DCA – asiantuntija avaa sopimuksen merkitystä

Suomen on määrä allekirjoittaa DCA-sopimus Yhdysvaltojen kanssa. Lisäksi eduskunnassa keskustellaan ensi viikolla Naton Sofa-sopimuksesta. Sofa on Nato-maiden joukkoja koskeva sopimus, johon DCA-sopimus osin perustuu.

Katso myös: Putin piti televisioidun puheen torstaina. Taustalla nähtiin erikoisia viestejä.

Putinin tv-puheen taustalla nähtiin erikoisia viestejä 0:42

Lue myös:

    Uusimmat