Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta Venäjällä – koskee Shoigun mukaan noin 300 000 reserviläistä

0:47
Katso video: Venäjän Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta: "Asetus on annettu".

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti tänään puheessaan osittaisesta liikekannallepanosta Venäjällä, kertoo Venäjän valtion media Tass. Putinin noin vartin kestänyt puhe näytettiin televisiossa Venäjän ykköskanavalla .

Venäjän valtiollisessa televisiossa pitämässään puheessa Putin ilmoitti, että osittainen liikekannallepano alkaa tänään ja koskee ainoastaan niitä Venäjän kansalaisia, jotka ovat tällä hetkellä reserviläisiä. Heitä koulutetaan lisää ennen lähettämistä Ukrainan "erikoisoperaatioon". 

– Puhumme vain osittaisesta liikekannallepanosta. Tämä koskee siis vain armeijareserviin kuuluvia. Ukrainassa toteutettavan erikoisoperaation päätavoite pysyy muuttumattomana – koko Donbasin alueen vapauttaminen, Putin sanoi puheessaan.

Venäjän puolustusministerin Sergei Shoigun mukaan noin 300 000 reserviläistä kutsutaan palvelukseen.

– Työ toteutetaan suunnitelmien mukaisesti. Tämä mobilisaatio ei koske opiskelijoita tai niitä, joilla on jokin rajoite, ja on tällä hetkellä vain noin yhden prosentin luokkaa koko liikekannallepanon kapasiteetista.

Shoigun mukaan Venäjän "erikoisoperaatiossa" Ukrainassa on kuollut tähän mennessä 5 937 venäläistä sotilasta.

Valtion duuman puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Andrei Kartapolov sanoi uutistoimisto Interfaxin mukaan, että liikekannallepano voi vaikuttaa ensisijaisesti alle 35-vuotiaisiin sotilaisiin, aliupseereihin ja aliupseereihin sekä alle 45-vuotiaisiin nuorempiin upseereihin.

Kansanäänestyksen päivämäärät selvillä

Putin kertoi myös, että Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporižžjan alueilla järjestetään kansanäänestys niiden liittämisestä Venäjään 23.-27. syyskuuta. Nämä alueet ovat Putinin väitteen mukaan itse pyytäneet kansanäänestystä.

– Venäjä ei voi luovuttaa sille rakkaita ja läheisiä ihmisiä kiduttajalle eikä olla vastaamatta heidän pyrkimyksiinsä päättää omasta kohtalostaan, Putin perusteli kansanäänestystä puheessaan.

"Lännen uhkailu yhä aggresiivisempaa"

Putinin mukaan länsi uhkailee Venäjää hyökkäyksellä ja ydinaseilla. Hän väittää, että lännen Venäjän vastainen politiikka on jo ylittänyt kaikki rajat.

– Lännen uhkailu meidän maatamme kohtaan on yhä aggresiivisempaa. Kuulemme uhkailua jatkuvasti. Ne (länsimaat) eivät enää salaile sitä, että Venäjä on tuhottava täysin ja kiristävät jopa ydinaseilla.

Putin varoitti länsimaita, että "tuuli voi kääntyä myös heidän suuntaansa" ja korosti, että Venäjällä on myös ydinaseita. 

Puolustusministeri Shoigu totesi, että tällä hetkellä Venäjä ei niinkään ole sodassa Ukrainan kanssa, vaan enemmänkin lännen ja etenkin Naton kanssa.Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja