Ukrainan sodan tapahtumat 21. syyskuuta

0:47
Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta: "Värvätyt saavat pakollisen lisäkoulutuksen"

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 21. syyskuuta 2022. Torstain seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä mtv-palvelusta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


 • Putin ilmoitti osittaisesta liikkekannallepanosta
 • Donetsk, Luhansk ja Herson aikovat liittyä Venäjään
 • Kreml: Sotarikoksia koskevat väitteet ovat valetta
 • Venäläiset paikallispoliitikot vaativat Putinin eroa 
 • Izjumista löydetty yli 450 hautaa, osassa merkkejä väkivallasta
 • Zelenskyi: Izjumin joukkohaudasta löydetty myös lapsia
 • YK lähettää Izjumiin ihmisoikeustarkkailijoiden ryhmän
 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Torstain seuranta löytyy täältä.

22.03: Yli tuhat otettu kiinni liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa Venäjällä

Venäjällä jo yli tuhat ihmistä on otettu kiinni osittaista liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa, kertoo kansalaisjärjestö OVD-info.

Kansalaisjärjestön mukaan mielenilmauksia on ollut ainakin 38 kaupungissa. Kyseessä ovat järjestön mukaan laajimmat mielenosoitukset sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa.

OVD-info pitää kirjaa kiinniotetuista ja yrittää auttaa heitä.

20.14: Yli 200 otettu kiinni liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa Venäjällä

Venäjällä pitkälle yli 200 ihmistä on otettu kiinni presidentti Vladimir Putinin ilmoittamaa osittaista liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa, kertoo kansalaisjärjestö OVD-info.

OVD-infon mukaan ainakin 260 ihmistä on otettu kiinni mielenosoituksissa 20 kaupungissa. OVD-info pitää kirjaa kiinniotetuista ja yrittää auttaa heitä.

Putin kertoi aikaisemmin tänään puheessaan liikekannallepanon koskevan noin 300 000:ta reserviläistä.

19.07: Ukraina kehotti vastaamaan Putinin ydinasepuheisiin tuplaamalla sotilasavun Ukrainalle 

Ukrainan mukaan länsimaiden tulisi lisätä sotilasapuaan Ukrainalle ja lisätä Venäjän eristämistä sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin viittasi puheessaan ydinaseiden mahdolliseen käyttöön.

– Ainoa sopiva vastaus Putinin sotaisiin uhkauksiin on tuplata Ukrainan apu. Lisää pakotteita Venäjälle. Lisää aseita Ukrainalle. Lisää solidaarisuutta ukrainalaisille. Lisää yrityksiä, jotka vetäytyvät Venäjältä. Lisää päättäväisyyttä panna Venäjä vastuuseen, luetteli Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sosiaaliseen mediaan panemassaan lausunnossa.

Putin väitti puheessaan keskiviikkona lännen kiristävän Venäjää ydinaseilla, minkä vuoksi Venäjän on puolustauduttava kaikin keinoin.

– Niiden, jotka uhkaavat meitä ydinaseilla, tulee huomata, että tilanne voi kääntyä nopeasti heitä vastaan, Putin muotoili. 

18.37: EU syytti Putinia maailmanrauhan vaarantamisesta 

EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell on syyttänyt Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia maailmanrauhan vaarantamisesta ydinasepuheillaan.

– Putinin ilmoitukset valekansanäänestyksistä, osittaisesta liikekannallepanosta ja ydinaseilla kiristämisestä merkitsevät vakavaa eskalaatiota. Ydinaseilla uhkailua ei voi hyväksyä: se vaarantaa kaikki, Borrell kirjoitti Twitterissä.

– Kansainvälisen yhteisön on yhdistyttävä ja estettävä tällaiset toimet. Maailmanrauha on vaarassa, hän jatkoi.

EU:n edustaja Peter Stano oli jo aikaisemmin todennut, että Putinin uhkaukset yhdessä miehitysalueiden kansanäänestysten kertovat Putinin epätoivosta rintamalla kärsittyjen tappioiden jälkeen.

– Tämä on jälleen yksi todiste siitä, ettei Putin ole kiinnostunut rauhasta. Hän haluaa laajentaa aggressiivista sotaansa, Stano sanoi. 

18.35: Biden: Venäjä haluaa tukahduttaa Ukrainan oikeudes olla olemassa valtiona

Venäjän tarkoituksena on tukahduttaa Ukrainan oikeus olla olemassa valtiona, sanoi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puheessaan YK:n yleiskokouksessa.

Hyökätessään Ukrainaan Putin loukkasi "häpeämättömästi" YK:n peruskirjaa ja sen perusarvoja, presidentti sanoi.

Hyökkäyksillä kouluihin, rautatieasemille ja sairaaloihin Venäjä pyrkii tukahduttamaan Ukrainan valtion, Biden sanoi.

18.32: Yli sata ihmistä pidätetty mielenosoituksissa Venäjällä 

Venäjällä on pidätetty yli sata ihmistä liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa. Asiasta uutisoi Reuters.

16.15: Stoltenberg: Putinin puhe osoittaa, ettei sota suju suunnitellusti

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg arvioi, että Putinin tuorein puhe osoittaa, että sota ei ole sujunut Putinin suunnitelmien mukaan.

– Hän arvioi Ukrainan väärin, hän teki suuren virheen.

Stoltenberg otti kantaa myös ydinsodan uhkaan. Stoltenberg painotti, että sotaa ydinaseilla ei tulisi koskaan tapahtua. Nato tekee selväksi, että Venäjä ymmärtää asian vakavuuden.

16.06: Zelenskyi ei usko Putinin turvautuvan ydinaseisiin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei usko, että Venäjä on valmis turvautumaan ydinaseisiin. Presidentti Vladimir Putin on sanonut, että Venäjä on valmis suojelemaan aluettaan kaikin tavoin.

Zelenskyin sanoi saksalaislehti Bildin televisiokanavan haastattelussa, ettei hän usko maailman sallivan sitä, että Putin turvautuisi tällaisiin aseisiin.

15.10: Tällainen on Putinin ilmoitus osittaisesta liikekannallepanosta

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti tänään allekirjoittaneensa asetuksen "osittaisen liikekannallepanon julistamisesta Venäjän federaatiossa".

15.08: Tutkija: Putin haluaa näyttää, että nyt on tosi kyseessä 

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jussi Lassila näkee Venäjällä julistetussa osittaisessa liikekannallepanossa "epätoivon merkkejä".

Vladimir Putin ilmoitti tänä aamuna määränneensä Venäjälle osittaisen liikekannallepanon, minkä tarkennettiin myöhemmin koskevan 300 000:ta reserviläistä.

– Putinhan puheessaan korosti monta kertaa, että tässä on kyse nimenomaan osittaisesta liikekannallepanosta, mikä paljastaa sen, kuinka vaikea asia tämä on ollut, , Lassila arvioi. 

–Siinä mielessä tässä on selkeitä epätoivon merkkejä, että tähän pisteeseen on menty.

15.04 Ilmoitus liikekannallepanosta kiihdytti lentojen kysyntää Venäjällä

Lentolippujen kysyntä pois Venäjältä näyttää kiihtyneen sen jälkeen, kun maan presidentti Vladimir Putin ilmoitti joukkojen osittaisesta liikekannallepanosta. Etenkin yksisuuntaisten lentojen lippuja on myyty loppuun.

Lennot on myyty loppuun muun muassa Georgiaan, Turkkiin ja Armeniaan. Näistä maista lennetään yhä Venäjälle, eivätkä venäläiset tarvitse viisumia niihin.

14:15: Suomen puolustusvoimat: Olemme ottaneet huomioon tämänkaltaisen tilannekehityksen

Puolustusvoimat kirjoittaa Twitterissä, että se on ottanut huomioon tämänkaltaisen tilannekehityksen, jossa Venäjä mobilisoi yhteiskuntaa kyetäkseen ylläpitämään sodankäyntikykyään. 

– Suomeen ei edelleenkään kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa.

13.14: Kaikkonen: Venäjän liikekannallepanopäätös odotettu, tilanne Suomen lähialueella rauhallinen

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Venäjän päätös osittaisesta liikekannallepanosta ei ollut yllätys.

Hän arvioi, että päätöksen toteuttaminen on vaikeaa ja sen mahdolliset vaikutukset rintamalla nähdään aikaisintaan kuukausien kuluttua.

Sotilaallista tilannetta Suomen lähialueella Kaikkonen kuvaa rauhalliseksi ja vakaaksi. Puolustusvoimien valmius on hyvä, ja Kaikkosen mukaan suomalaiset voivat luottaa viranomaisiin.

12.06: Tutkijan mukaan Putin nostaa panoksia tilanteen tukaloituessa

Venäjän johtaja Vladimir Putinin tuoreet ilmoitukset osittaisesta liikekannallepanosta ja kansanäänestyksistä Ukrainalta vallatuilta alueilla kertovat epätoivosta ja saada Venäjälle aloite sodassa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila.

Lassilan mukaan vaikuttaa siltä, että Venäjältä ovat loppumassa vaihtoehdot, ja tilanteen muuttuessa tukalammaksi Putin nostaa panoksia.

10.00: Britannia arvioi kansanäänestysten taustalla olevan pelko

Ison-Britannian sotilastiedustelun arvion mukaan Venäjän miehittämien Ukrainan alueiden kiire liittyä Venäjän yhteyteen voi olla pelon motivoimaa. Alueiden on ilmoitettu järjestävän niin sanotut kansanäänestykset Venäjään liittymisestä.

Britannian sotilastiedustelun arvio on, että alueilla todennäköisesti pelätään Ukrainan joukkojen hyökkäystä ja Venäjä-mieliset uskovat saavuttavansa paremman suojan ollessaan virallisesti osa Venäjää. 

9.32: Pekka Toveri: "Venäjän johto näyttää olevan paniikissa"

Kenraalimajuri evp. Pekka Toveri arvioi Twitterissä, että Venäjän johto on paniikissa Harkovan suunnalla tapahtuneiden vastoinkäymisten jälkeen ja pelkää uusia menetyksiä. Hän myös arvioi, etteivät uudet toimenpiteet, kuten osittain liikekannallepano paranna tilannetta. Voimatasapaino rintamalla ei hänen mukaansa muutu lähikuukausina, sillä suorituskykyisempien joukkojen muodostaminen kestäisi kuukausia. 

Putin ei Toverin arvion mukaan julistanut sotaa, koska se olisi hänelle liian henkilökohtainen riski. Nykyisestä "erityisoperaatiosta" voi Toverin näkemyksen mukaan yhä vetäytyä, mutta sota on voitettava tai hävittävä. Häviön tullen se henkilöityisi suoraan Putiniin.

9.07: Mika Aaltola: Putinin bluffi on kaikkien nähtävissä

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi Venäjän presidentti Vladimir Putinin lisäävän panosia "kujajuoksullaan". Hän kuitenkin katsoo kyseessä olevan bluffi. Hän myös arvioi, miten suuri riski ydinaseiden käyttöön Venäjällä tällä hetkellä on.

9.03: Putin ilmoitti osittaisesta liikkekannallepanosta

Putin ilmoitti tänään puheessaan osittaisesta liikekannallepanosta. Puheessaan Putin kertoo tarkoituksena olevan suojella Venäjää ja sen alueilta länneltä, joka haluaa hajoittaa Venäjän osiin.

7.44: Putinin puhetta odotetaan aamulla

Putin pitänee puheensa aamulla, arvioi brittiläinen The Guardian -lehti venäläismedian tietoihin perustuen. Puhe saattaa käsitellä joukkojen liikekannallepanoa ja ukrainalaisalueiden liittämistä Venäjään niin sanotuin kansanäänestyksin. Venäläismedian mukaan Putinin puhe Donetskin ja Luhanskin kansantasavaltojen sekä Zaporizhzhyan ja Harkovan alueiden kansanäänestyksistä esitetään tänään, kun "Kaukoidässä herätään", arviolta kello 9 ja 10 välillä Suomen aikaa.

6.26: Medvedev: Kansanäänestysten jälkeen alueille tunkeutuminen oikeuttaisi täyden sodan

Venäjän miehittämillä alueilla Ukrainassa suunnitellaan kansanäänestyksiä alueiden liittämiseksi Venäjään. Kansanäänestyksiä on joidenkin Kremlin edustajien näkemysten mukaan kuvailtu toimena, joka pakottaisi länsimaat joko hyväksymään alueet osaksi Venäjää tai kohtaamaan täysimittaisen sodan.

Venäjän entinen presidentti Dimitri Medvedev antoi ymmärtää, että miehitettyjen alueiden liittäminen kansanäänestyksin Venäjään muuttaisi konfliktin luonteen, sillä silloin Venäjä tulkitsisi hänen mukaansa taistelutoimet alueilla hyökkäykseksi Venäjälle.

– Venäjän alueen loukkaaminen on rikos, joka sallii käyttää kaikkia voimia itsepuolustukseen, hän luonnehti.

Esimerkiksi Yhdysvallat on varoittanut kasvavilla seuraamuksilla, että jos Venäjä liittää osia Ukrainasta itseensä.

6.17: Zelenskyi: Ukrainalla taisteluissa aloite, eikä meteli Venäjältä muuta sitä

Ukrainalla on käynissä merkittävä vastahyökkäys Hersonin alueella. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmoitti itse videoidussa tervehdyksessään, että eturintaman tilanne kertoo selvästi siitä, että Ukrainalla on taisteluissa aloite.

Zelenskyi ilmoitti myös, että Ukrainan asema ei muutu Venäjältä tulevan ”metelin” vuoksi. Hän viitannee metelillä Venäjän ilmoituksiin miehitetyillä alueilla pidettävistä kansanäänestyksistä Venäjään liittämisestä.

6.10: Olaf Scholz: Putinin täytyy huomata, ettei hän voi voittaa sotaa

Saksan liittokansleri Olaf Scholz totesi puheessaan YK:ssa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin tulee luopumaan ”imperialistisista pyrkimyksistään”, jotka uhkaavat tuhota Ukrainan ja Venäjän vain, jos hän huomaa, ettei hän voi voittaa sotaa.

Schloz korosti, ettei kansainvälinen yhteisö voi hyväksyä Venäjän sanelemaa rauhaa.

6.01: Länsimaat tuominneet Venäjän suunnitelmat niin sanotuista kansanäänestyksistä

Länsimaat ovat tuominneet Venäjän suunnitelmat ukrainalaisalueiden liittämisestä Venäjään niin sanotuin kansanäänestyksin. Alueet ovat niitä, jotka Venäjä on saanut hallintaansa.

Esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron luonnehti Venäjän suunnittelemia kansanäänestyksiä ”parodiaksi” ja ilmaisi, että jos suunnitelmat "eivät olisi niin traagisia, ne olisivat huvittavia".

5.59: Venäjällä odotetaan Putinin puhetta

Putinin on määrä pitää tänään venäläisille puhe, jota odotettiin pidettäväksi jo tiistaina. 

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja