Puriko käärme, astuitko naulaan? Näin annat ensiapua mökkilomalla!

Mökkeilylomasta ei välttämättä selviä täysin kommelluksitta. Ikäviä tilanteita varten on hyvä varautua ensiavun löytymiseen, muistuttaa Suomen Punainen Risti.

Metsän siimeksessä tai veden äärellä mökkeilevä saattaa joutua loman aikana ikävien tilanteiden eteen. Mökkeilijän onkin hyvä varautua ensiavun antamiseen ja pitää puhelin matkassa hätätilanteiden varalta.

Auringonpistos

Pyri ennalta ehkäisemään vaatetuksella ja huolehtimalla nesteiden riittävästä saannista. Oireita ovat päänsärky, pahoinvointi, pyörrytys

ja ärtyisyys. Hakeudu varjoon ja juo nestettä. Jos oireet jatkuvat, ota yhteyttä lääkäriin.

Auringonpolttama iho

Oireita ovat ihon kuumotus, punoitus ja kipu. Jäähdytä ihoa viileällä vedellä, suojaa ihoa auringolta myös jo ennaltaehkäisevästi. Hakeudu lääkäriin jos palanut alue on laaja tai hyvin kivulias.

Haava

Puhdista pieni haava vedellä ja suojaa laastarilla tai haavateipillä. Paina runsaasti vuotavaa haavaa ja sido vuotokohta. Hakeudu

tarvittaessa hoitoon. Huomioi, että kesällä haavojen tulehdusriski kasvaa. Muista myös jäykkäkouristusrokote.

Hyönteisen pisto

Usein vaaraton. Kutinaa ja kipua voi lievittää kylmällä kääreellä. Jos ilmenee allergisia oireita, kuten hengitysvaikeuksia tai paikallista turpoamista, soita 112 tai hakeudu lääkäriin.

Rakko

Puhdista ja kuivaa rakkoalue, tarvittaessa suojaa laastarilla.

Roska silmässä

Poista roska kostealla vanupuikolla tai huuhtelemalla.

Käärmeenpurema

Oireita ovat purema-alueen turvotus, punoitus ja rakkulat. Pidä raaja levossa, älä nosta koholle. Noudata kyypakkauksen ohjeita ensiavun antoon. Mene aina lääkäriin.

Lasiin astuminen

Puhdista haava vedellä ja purista vuotavan haavan reunat yhteen.Peitä alue siteellä. Jos haavassa on lasinsiruja tai se vaatii ompelemista, mene lääkäriin.

Naulaan astuminen

Puhdista haava ja suojaa se. Jos tulehdusoireita tulee, hakeudu lääkäriin. Huolehdi, että jäykkäkouristusrokotus on voimassa.

Nyrjähdys tai venähdys

Kohota raaja ja paina vammakohtaa. Pane vammakohdan päälle kylmäpussi. Huomioi että ei kuitenkaan suoraan iholle. Pidä kylmää

riittävän pitkään, vähintään 20 minuuttia. Sido tukisiteellä. Kivun jatkuessa mene lääkäriin.

Ongenkoukku ihossa

Jos koukun kärki on näkyvissä lävistettyään ihon, poista koukku leikkaamalla ensin sen kärki pois. Jos et pysty irrottamaan koukkua turvallisesti, hakeudu lääkäriin. Puhdista ja suojaa haava.

Palovammat

Pieni palovamma: jäähdytä vamma-aluetta viileässä vedessä 20 minuuttia.Aseta suojaside. Jos paloalue on kämmentä suurempi tai

syvä, tai tulehduksen merkkejä ilmenee, hakeudu lääkäriin.

Punkki

Poista punkki punkkipihdeillä tai pinseteillä. Jos iholle muodostuu punoittava rengas, hakeudu lääkäriin. Huolehdi rokotuksesta liikkuessasi alueilla, joilla esiintyy puutiaisaivokuumetta.

Häkämyrkytys

Henkilö tulee saada raittiiseen ilmaan. Oireita ovat päänsärky, huimaus, sekavuus ja tajuttomuus. Jos ilmenee hengitysvaikeuksia, tue

henkilö puoli-istuvaan asentoon ja soita 112.

Hukuksiin joutunut

Mikäli vedestä pelastettu henkilö on eloton, soita 112 ja aloita elvytys viidellä alkupuhalluksella. Tämän jälkeen elvytys jatkuu rytmillä

30 painelua, 2 puhallusta. Lasta elvytetään aina tällä rytmillä.

Lähde: SPR

Lue myös

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja