"Hoh hoh!" Tiukkaa väittelyä taloudesta, työpaikoista ja koronavarautumisesta – näin MTV Uutisten puheenjohtajatentti eteni hetki hetkeltä

1:29:52
Katso koko puheenjohtajatentti tältä videolta.

Eduskuntapuolueiden johtajat ovat tänään kiihkeäksi povatussa puheenjohtajatentissä. Tentin etenemistä seurataan tässä artikkelissa hetki hetkeltä.

SuomiAreena: Puheenjohtajatentti nähdään suorana lähetyksenä MTV3-kanavalla ja MTV Uutiset Livessä kello 20–22.

21.56: Puheenjohtajatentti on päättynyt. Seuranta päättyy. Kiitos!

21.52: Kenelle johtajat jakaisivat elvytyssataset? SDP:n Ville Skinnari antaisi sata euroa koronaelvytysrahaa päihdetyöhön,  perussuomalaisten Jussi Halla-aho käyttöön "parturikampaajalle tai veronsa maksavalle pitserialle", ja keskustan Katri Kulmuni tukisi yleisellä tasolla suomalaisia pienyrittäjiä.

Vasemmistoliiton Jussi Saramo ei vastaa suoraan, kenelle jakaisi rahat, mutta toivoo rahankäyttöä kotimaisiin palveluihin. RKP:n Sandra Bergqvist käyttäisi sata euroa työterveyshyvinvointiohjelmaan".

21.51: Puoluejohtajille jaetaan kuvitteelliset sata euroa taloudellista elvyttämistä varten. Mihin rahat käytettäisiin?

Liike Nytin Hjallis Harkimo antaisi rahan lapsiperheille, kristillisdemokraattien Sari Essayah urheiluseuratoimintaan ja vihreiden Maria Ohisalo pienituloisille yksinhuoltajlle esimerkiksi kirjojen ostamiseen lapsille.

Kokoomuksen Petteri Orpo antaisi satasensa työttömälle tai lomautetulle, joka ei saa ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

– Anna mulle se! Hjallis Harkimo huudahtaa.

– Sä et ole ansainnut mitään, Orpo naljailee takaisin.

21.49: Puoluejohtajista Essayah, Harkimo, Halla-aho, Ohisalo ja Kulmuni ovat käyttäneet maskia koronakevään aikana julkisissa kohtaamisissa. Muut puheenjohtajat eivät.

21.46: Jussi Halla-ahon mielestä kasvomaskien suhteen "välttämättömyydestä pyritään tekemään hyve".

– Kun ei ollut saatavilla kasvomaskeja, ei haluttu suositella niiden käyttämistä, Halla-aho sanoo koronakevättä koskien.

SDP:n Skinnari kumoaa väitteet vetoamalla hallituksen keskusteluihin terveysviranomaisten kanssa. Maskia saa toki käyttää, jos haluaa, Skinnari muistuttaa.

21.44: Nyt puhutaan koronapandemiasta ja mahdolliseen toiseen aaltoon varautumisesta! 

– Uskon, että tämä ei tule olemaan samanlainen, jos tulee toinen aalto. Uskon, että se tulee pienissä ryppäissä, joita voidaan hallita, Harkimo sanoo Ohisalon nyökytellessä.

21.37: Kokoomuksen Petteri Orpo on huolestunut siitä, että Suomi on siirtynyt perinteisten pohjoisten EU-kumppanimaittensa joukosta Etelä-Euroopan maiden viiteryhmään. Suomi ei ole mukana EU-elvytyspakettiin hyvin nihkeästi suhtautuneessa "nuivassa nelikossa", jonka muodostavat Ruotsi, Itävalta, Alankomaat ja Tanska.

21.32: Vihreiden Maria Ohisalon mukaan Suomi ei halua olla maa, joka suhtautuu rakentavasti eurooppalaisten kumppanien pelastamiseen. Eikö Ruotsi suhtaudu rakentavasti, vinoilee Petteri Orpo. Ruotsi ei ole julkisesti tukenut ehdotettua EU-elvytyspakettia.

21.29: Keskustan Kulmuni ja perussuomalaisten Halla-aho väittelevät siitä, onko EU-elvytyspaketti tukea suomalaiselle vientiteollisuudelle vaiko ei.

– Me olemme mieluummin suomalaisen teollisuuden puolella kuin kiinalaisen teollisuuden puolella, sanoo Kulmuni.

– Hoh hoh! Jos tuettaisiin suoraan suomalaista teollisuutta eikä lähetettäisi rahoja Italian kautta, Halla-aho vastaa.

21.27: EU:n elvytyspaketin pitää olla lyhyempi ja lainapainoitteisempi, sanoo keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni. Jos tämä ei toteudu, Suomi ei Kulmunin mukaan ole mukana paketissa.

21.26: – Me voisimme käyttää sen 13 miljardia, minkä olemme nyt käyttämässä EU-elvytykseen, omiin sisämarkkinoihin, Suomessa elvyttämiseen, Essayah sanoo.

21.24: EU on perustamassa 750 miljardin euron elvytysrahastoa. Rahasto on ylihuomenna alkava kokouksen pääteema.

Käsiäänestyksessä vain perussuomalaisten Halla-aho ja kristillisdemokraattien Essayah ovat sitä mieltä, että Suomen tulisi jäädä paketin ulkopuolelle.

21.17: Keskustan Katri Kulmuni painottaa, ettei Suomi voi jatkaa kahta vuosikymmentä jatkuvan velkaantumisen tiellä.

21.16: Elvyttävä talouspolitiikka ja valtion velkaantuminen herättää puheenjohtajissa tunteita.

– Velka on ihan OK, jos sillä saadaan lisää kasvua. Nyt sillä ei saada, arvostelee Liike Nytin Harkimo.

– Harkimohan on ihan oikeassa, että jos korot lähtisivät rajusti nousemaan, olisimme ongelmissa, sanoo vasemmistoliiton Saramo.

Saramon mukaan tilanne on kuitenkin tällä hetkellä hyvä, eikä Suomea kannata "ajaa nyt lamaan". Etenkin Harkimo käy kuumana Saramon kommenteista. Myös keskustan Kulmuni yrittää puhua Saramon päälle.

21.10: Vihreiden Maria Ohisalo kehuu sote-uudistuksen työllistävää ja taloutta parantavaa vaikutusta.

21.08: Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni painottaa jälleen, että syksyllä on tehtävä merkittäviä työllisyystoimia.

– Kun tämä sumu tästä hälvenee, me teemme päätöksiä, mutta se ei ole nyt heinäkuussa, sanoo SDP:n Skinnari.

21.05: Suomi ottaa tämänhetkisillä päätöksillä tänä vuonna noin 19 miljardia euroa velkaa. Kokoomuksen Petteri Orpo sanoo, että vallitsevassa tilanteessa pitää ottaa velkaa, mutta hallituksen suunnitelmattomuus on ongelma. Hallituspuolueiden puheenjohtajat pyrkivät puhumaan Orpon päälle.

– Pitää olla käsitys, miten velkaantuminen saadaan pysähtymään, Orpo vaatii.

20.56: – SDP ei tyrmää tätä ehdotusta siitä yksinkertaisestä syystä, että se on kirjattu hallitusohjelmaan. Tästä tehdään jatkoselvitys ja sitten palataan asiaan, varapuheenjohtaja Skinnari sanoo ansiosidonnaisen työttömyysturvan laajentamiseen liittyen.

20.53: Katri Kulmuni yllättyy SDP:n myönteisyydestä ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Ehkä toteutus voisi nyt edetä hallituksen sisälläkin, Kulmuni iloitsee.

20.50: Viime päivinä on keskusteltu siitä, kuuluuko ansiosidonnainen työttömyysturva kaikille.

Kaikki puolueet kannattavat käsiäänestyksessä ansiosidonnaisen työttömyysturvan ulottamista jokaiselle. Hieman yllättävä tulos!

20.44: Perussuomalaisten Halla-aho syyttää vihreitä siitä, ettei puolue ymmärrä Suomen elävän vientiteollisuudesta.

– Näyttää siltä, että keskustelu alkaa pikkuhiljaa lämmetä, juontaja Eeva Lehtimäki arvioi ennen mainoskatkolle siirtymistä.

20.40: Kristillisdemokraattien Sari Essayah arvioi, että joulupukki tulee ennen hallituksen työllisyystoimia.

– Jollakin tavalla tuntuu, että hallitus haluaa lakaista kaiken koronan alle, Essayah sanoo.

20.38: Vasemmistoliiton Saramo kritisoi rankasti kokoomuksen työllisyyspolitiikkaa. Kokoomuksen Orpo vetoaa puolueensa ohjelmiin, joihin sisältyy esimerkiksi varhaiskasvatusmaksujen alentaminen ja kotitalousvähennyksen "merkittävä parantaminen".

20.36: Liike Nytin Hjallis Harkimon mielestä hallitus on piiloutunut odottamaan työllisyystoimia työmarkkinajärjestöiltä.

– Työmarkkinajärjestöt ovat vuoden juoneet kahvia ja syöneet kampaviinereitä, Harkimo paukuttaa.

20.34: Vihreiden Maria Ohisalon mielestä hallitus on tullut vihreiden linjalle ottaessaan huomioon ison rakennemuutoksen. RKP:n Sandra Bergqvist sanoo, että syksyn budjettiriihessä on "aika tärkeää" saada päätöksiä työllisyystoimista.

20.33: Jussi Halla-ahon mielestä koronavirus tarjoaa keppihevosen päättäjille. Kipeitä päätöksiä voidaan lykätä tulevaisuuteen.

– Luultavasti käy vähän niin kuin hoitajamitoituksen kanssa, että vaikeat asiat jäävät seuraavan hallituksen tehtäväksi, Halla-aho sanoo.

20.31: Kokoomuksen Petteri Orpo vaatii hallitukselta päätöksiä työllisyystoimista kiireellisesti, mutta toivottaa myös tukensa keskustalle ja muulle hallitukselle työpaikkojen luontiin.

20.29: SDP:n Ville Skinnari ei halua keskustella työpaikkatavoitteen aikataulusta yksityiskohtaisesti. Hänen mukaansa päätökset tullaan tekemään syksyn aikana.

20.26: Hallitusohjelmaan on kirjattu, että viimeistään tämän vuoden budjettiriihessä on oltava valmiina päätökset, joilla todennetusti syntyy 30 000 uutta työpaikkaa. Viime aikoina on ollut epäselvää, pitääkö hallitus tästä kiinni vai ei.

– Aina silloin, kun on erimielisyys, silloin luetaan hallitusohjelmaa, sanoo keskustan Katri Kulmuni. Kulmuni myöntää, että erimielisyys on ilmeisesti olemassa, mutta hyökkää myös oppositiopuolue kokoomuksen kimppuun ja kritisoi tämän talouspolitiikkaa.

20.20: Liike Nytin Hjallis Harkimo pitää päivänselvänä, että Pekka Haaviston pitäisi jäädä pois tehtävästään rikosprosessin ajaksi.

– Jos tämän oikein ilkeästi sanoo, ei poliittiselle kilpailijoille ole varmasti yhtään huono asia, että hän sinnittelee tehtävässään, Jussi Halla-aho miettii.

– Juridisesti hän voi jatkaa tehtävässään, mutta kyllä se syö poliittista uskottavuutta, sanoo kristillisdemokraattien Sari Essayah.

Haaviston puolueen vihreiden puheenjohtaja Ohisalo muistuttaa syyttömyysolettomasta ja rikosprosessin keskeneräisyydestä.

20.16: Miten ulkoministeri Pekka Haavistoon (vihr.) kohdistuvat rikosepäilyt vaikuttavat hallituksen toimintaan?

– Ei ole järkeä siinä, että me tässä vajavaisilla tiedoilla alkaisimme jonkinlaisiksi tuomareiksi. Minusta on hyvä, että katsotaan prosessi loppuun, sanoo vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Jussi Saramo.

20.14: Maria Ohisalo vaatii, että hallitusohjelman toteuttamisessa "mennään eteenpäin". Hän ei vastaa suoraan kysymykseen siitä, ovatko hallituksesta lähtemisestä esitetyt uhkaukset esitetty tosissaan.

20.11: Nyt puhutaan hallituksen keskinäisistä erimielisyyksistä. SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnarin mukaan pääministeripuolueen tehtävä on johtaa ja kantaa vastuuta.

20.10: Perussuomalaisten Jussi Halla-aho esittää puheenjohtajista ainoana ihmettelyä liittyen presidentin asemaan.

– Nykyisen perustuslain oloissa presidentin asema on jos ei epämääräinen, hiukan epäselvä ja puutteellisesti rajattu, sanoo Halla-aho.

20.06: Presidentti Sauli Niinistö torjui eilen SuomiAreena-haastattelussa kritiikkiä vallankäytöstään. Vihreiden Maria Ohisalo kokee, että yhteistyö hallituksen ja presidentin välillä on toiminut hyvin. Keskustan Katri Kulmuni sanoo, ettei ole havainnut minkäänlaisia yrityksiä presidentin suun tukkimiseen.

20.03: Tentti alkaa. Puoluejohtajat ovat kiirastulessa Helsingin Katajannokalla Allas Sea Pool -kylpylässä.

19.50: Kymmenen minuuttia alkuun! Tentin juontavat MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki ja toimittaja Jaakko Loikkanen.

19.30: Tentin alkuun on puoli tuntia. Mitä tentistä odotetaan?

– Odotan isojen asioiden käsittelyä, eikä niinkään sitä, millä viikolla mitäkin tapahtui ja kuka sanoi mitä, E2-tutkimusorganisaation johtaja Karina Jutila toivoi tänään Uutisaamussa.

19.00: Tentin alkuun on tunti. Aloitetaan seuranta. Luvassa on kiinnostava tentti-ilta!

Tentissä ovat mukana puheenjohtajat Katri Kulmuni (kesk.), Maria Ohisalo (vihr.), Jussi Halla-aho (ps.), Petteri Orpo (kok.), Sari Essayah (kd.), Harry Harkimo (liik.) sekä varapuheenjohtajat Ville Skinnari (sd.), Jussi Saramo (vas.) ja Sandra Bergqvist (rkp.).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja