Puolisot lyövät, raapivat ja potkivat miehiä – uhrit vaikenevat perheväkivallasta: "Ei tuosta voi puhua, olisi naismaista"

Miesten kokema väkivalta on yhä vaiettua, vaikka väkivaltaa tapahtuu parisuhteessa lähes yhtä paljon puolin ja toisin, toteaa Miessakit ry:n Väkivaltaa kokeneet miehet -hankkeen koordinaattori Tommi Sarlin.

"Ei sitä oteta vakavasti jos miestä hakataan naisen toimesta." Mies 30–39-vuotta.

"En halunnut näyttää heikkouttani miehenä." Mies 40–49-vuotta.

"Ei tuosta voi puhua, olisi naismaista." Mies 40–49-vuotta.

– Naisiin kohdistuu enemmän lievempää väkivaltaa. Kun tullaan vakavampaan väkivaltaan, puntit tasoittuvat.

– Miehiin kohdistuva väkivalta on lyömistä, läpsimistä, raapimista, tavaroilla heittelemistä ja jopa teräaseella uhkaamista eli kimppuun käydään eri tavoin, paljastaa Sarlin.

"Henkinen väkivalta hyvin julmaa. Esim. tulee luokseni hellästi. Kuvittelen saavani suukon. Halaa ja kuiskaa korvaani: Toivon sinulle oikein pahaa päivää." Mies 50–59-vuotta.

"Henkistä avioliitossa: manipulointia, väheksymistä." Mies 50–59-vuotta.

Sarlinin mukaan suurin osa eli 64 prosenttia miehistä ei kuitenkaan koskaan puhu kokemastaan väkivallasta.

Miehet vaikenevat väkivallasta

Miessakit ry kysyi miehiltä heidän kokemastaan väkivallasta. Vaiettu väkivalta - Miesten kokema väkivalta ja mahdollisuus avun hankkimiseen ja saamiseen -nimiseen kyselyyn vastasi 235 yksityishenkilöä ja ammattilaista syksyllä 2016.

Miehistä 86 prosenttia kertoo kokeneensa henkistä väkivaltaa ja 75 prosenttia fyysistä väkivaltaa. Väkivallan tekijä on useimmin entinen puoliso.

"Ex-kumppani kohdisti riitatilanteessa raapimista ja lyöntejä kasvoihin ja ylävartaloon." Mies 50–59-vuotta.

"Ex-mies uhkasi puukolla ja kuristi." Mies 50–59-vuotta.

– Valtaosa miehistä kertoo, että he eivät käytä väkivaltaa. Osa taas kertoo, ettei ole syytön itsekään eli väkivalta on ainakin osin molemmin puolista, Sarlin kertoo.

Henkistä ja fyysistä väkivaltaa

Sarlin mukaan henkinen väkivalta on nimittelyä, huonommuuden osoittamista ja alennetaan.

– Vanhemman pariskunnan nälviminen ja nimittely on voinut jatkua vuosikymmeniä. Nuoremmilla pareilla ilmenee uhkailua ja laskelmointia eri tavoin ja tavallisesti tätä keinoa käytetään eron jälkeen huoltajuusriidoissa, kertoo Sarlin.

"Kenkäni ja ulkotakkini piilotettiin etten voinut mennä ulos, uhkailtiin itsemurhalla ja loppujenlopuksi yritettiin lyödä leipäveitsellä." Mies 30–39-vuotta.

"Sairaalloista mustasukkaisuutta, epäilyksiä, panettelua, valehtelua, jatkuvaa kontrollointia ja kyttäämistä jne. elämä oli ns. painajaista." Mies 50–59-vuotta.

Sarlinin mukaan voi lakata tapaamasta ystäviään tai käymästä esimerkiksi kuntosalilla.

– Mies alkaa käpertyä itseensä eikä ole mitään tukitoimia. Tämä on tavallista, kun vaimo on mustasukkainen.

Nuoret hakevat apua

"Hänen mielestään olen täysin epänormaali, kun alan itkemään jos minulle karjuu tarpeeksi kauan tai minua heittää tavaroilla. Minä olen kuulemma se ongelma, koska minun pitää opetella olemaan loukkaantumatta ja itkemättä, jos minua kohdellaan kaltoin." Mies 30–39-vuotta.

Vaiettu väkivalta -raportissa on havaittavissa positiivinen kehitys, sillä nuorempi sukupolvi puhuu enemmän kokemastaan väkivallasta ja osaa myös hakea apua.

– Suurin osa kyselyyn vastaajista on kärsinyt väkivaltakokemuksesta seuranneesta ahdistuksesta. Alle 40-vuotiaat kokivat järkytystä, huolestuneisuutta ja vihaa, kun taas tätä vanhemmat kärsivät pelosta, unettomuudesta ja kiinnostuksen puutteesta. Väkivallan kokeminen on aiheuttanut päihteiden liikakäyttöä noin joka kymmenennelle miehelle, sanoo Sarlin.

Miessakit tekemän kyselyn yksi tavoite oli tehdä näkyväksi miesten kokema väkivalta.

Harmaissa laatikoissa olevissa laatikoissa olevat sitaatit ovat peräisin Miessakit ry:n tänään julkaistavasta raportista Vaiettu väkivalta – Miesten kokema väkivalta sekä mahdollisuus avun hakemiseen ja saamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja