Puolen vuoden D-vitamiinikuuri ei vahvistanut iäkkäiden lihaksia

15:18

Tuore tutkimus osoittaa, että iän myötä tapahtuva lihasten ja fyysisen toimintakyvyn heikkeneminen ei korjaannu D-vitamiinilisiä syömällä. D-vitamiinilisien on ajateltu auttavan, koska varsinainen D-vitamiinin vajaus voi aiheuttaa muun muassa lihasheikkoutta ja haitata hermoston lihaskoordinaatiota.

Yllä olevalla videolla kerrotaan D-vitamiinipuutoksesta, joka Huomenta Suomen juontajalta Nina Rahkolalta löydettiin maaliskuussa 2017.

Nyt Journal of Nutrition -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat satunnaistettuun kaksoissokkokokeeseen, jossa 78 kotonaan asuvalle yli 65-vuotiaalle annettiin puolen vuoden ajan joko D-vitamiinia tai lumevalmistetta.

Osallistujat olivat jo fysiikaltaan hauraita tai suhteellisen hauraita, ja heidän veren D-vitamiinipitoisuutensa oli vähänlainen, keskimäärin 37 nmol/l.

D-vitamiinilisien ansiosta osallistujien veren D-vitamiinipitoisuudet suurenivat huomattavasti. Tämä ei kuitenkaan näkynyt lainkaan heidän lihaskunnossaan tai fyysisessä toimintakyvyssä. Kaikki osallistujat menestyivät lihaskuntoa ja lihasten rakennetta mittaavissa testeissä yhtä hyvin riippumatta siitä, olivatko he saaneet lumetta vai D-vitamiinia.

Tulokset osoittavat, etteivät D-vitamiinilisät vahvista iäkkäiden lihaksia ainakaan puolen vuoden kuurina. On mahdollista, että pidemmässä seurannassa jotain eroja ilmenisi, mutta tämän varmistaminen edellyttää lisätutkimuksia.

D-vitamiinia syntyy iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta, mutta sitä saa myös ruoasta, kuten kalasta sekä vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja