Mainos

Punainen Risti: Kypärä vähentänyt päävammoja laskettelurinteissä

Kypäränkäyttö on vähentänyt päävammoja laskettelurinteissä, sanoo Suomen Punainen Risti.

Kauhajoella lasketteluonnettomuudessa saamiinsa vammoihin menehtynyttä koulutyttöä kypärä ei pelastanut, mutta Punaisen Ristin rinnepäivystäjät huomaavat päivittäin, mikä merkitys kypärän käytöllä on.

– Onneksi kypärän käytöstä on tullut trendikästä. Päävammat ovat vähentyneet kypäränkäytön lisääntymisen myötä. Harva laskee enää ilman kypärää. Autetuista kahdella kolmesta on ollut kypärä päässä, kertoo Punaisen Ristin terveydenhuollon suunnittelija Niina Hirvonen.

Suomen laskettelurinteissä sattuu päivittäin kymmeniä lieviä onnettomuuksia, yleisimmin ranne- ja polvivammoja. Seuraavaksi tyypillisimpiä ovat pää-, olkapää ja sormivammat. Useimmat onnettomuudet sattuvat laskettelijan kaatuessa tai törmätessä toiseen laskettelijaan.

Rinteissä päivystää joka talvi noin 500 koulutettua rinnepäivystäjää. He auttavat vuosittain yli kahta tuhatta loukkaantunutta laskettelijaa.

Suurin osa autetuista alaikäisiä

Onnettomuusaltein laskija on kovalla vauhdilla laskeva tai temppuja tekevä nuori. Autetuista suurin osa onkin 10–15 -vuotiaita.

Miehet loukkaantuvat naisia useammin. Sen sijaan lumilautailijoiden ja laskettelijoiden onnettomuusmäärät pysyttelevät suhteellisen samoissa määrissä.

Sohjoinen sää, päihteet ja väsymys kasvattavat tapaturma-alttiutta. Onnettomuuksia ehkäisevät myös toimivat varusteet. Esimerkiksi siteiden toimivuus on hyvä tarkistaa ennen laskua.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.