Mainos

Pummilla matkustaminen lisääntynyt

Yhä suurempi joukko suomalaisia matkustaa julkisilla kulkuvälineillä ilman asianmukaista lippua. Tämä käy ilmi pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen ja koko Suomen junaliikenteen lipuntarkastuksia hoitavan HSL:n tilastoista.

Viime vuonna Helsingissä HKL:n toiminta-alueella tarkastusmaksuja kirjoitettiin liki 43 000 kappaletta. Määrä lisääntyi toissavuotisesta noin kuudella tuhannella.

Pääkaupunkiseudun seutuliikenteessä liputta matkaamisesta jäi kiinni suhteessa selvästi suurempi joukko. Viime vuonna seutuliikenteessä langetettiin yli 29 000 tarkastusmaksua, määrällisesti lisäystä toissavuotiseen tuli kymmenen tuhatta.

Lipuntarkastusyksikön johtaja Jaakko Heinilä toteaa muutoksen huonompaan olevan totta. Syyksi hän arvelee lamaa ja tehostuneita tarkastuksia.

- Liputta matkaamisen lisääntyminen on varmaankin monen tekijän summa. Yksi syy on varmaankin tämä lama, Heinilä toteaa.

Nähtäväksi jää, aiheuttaako julkisen liikenteen takkuileminen erityisesti junaraiteilla tänä talvena protestimielialaa, joka näkyy liputta matkaamisena. Kaukoliikenteen junissa nimittäin vastaavaa "pummi-ilmiötä" ei ole nähtävissä. Vuosittain kaukojunissa kirjoitetaan nelisensataa tarkastusmaksua.

Ulosotossa iso määrä maksuja

Iso osa tarkastusmaksuista jää maksamatta ja ne ohjataan ulosottoon. Pelkästään Helsingissä langetettuja tarkastusmaksuja päätyi viime vuonna ulosottoon yli 24 000 kappaletta. Toissavuotiseen nähden lisäys on selvä, yli viisi tuhatta.

Ulosotosta maksuja palautui maksamattomana viime vuonna yli 15 000 kappaletta. Heinilän mielestä tarkastusmaksut ovatkin enemmänkin kurinpidollinen toimenpide kuin tapa kartuttaa liikenneyhtiöiden kassoja.

- Tarkastusmaksut ja näkyvä tarkastaminen on keino saada suomalaiset maksamaan oma osansa joukkoliikenteen kuluista. Voittoisaa liiketoimintaa maksujen kerääminen ei ole.

HSL muistuttaa myös että jos asiakas katsoo tulleensa kohdelluksi väärin tarkastusmaksun saatuaan, asiaan voi vaatia oikaisua. Tarkastajilla on lisäksi mahdollisuus käyttää tapausharkintaa.

Viime vuonna Helsingissä tarkastajat jättivät kirjoittamatta runsaat 12 000 sakkoa. Syinä olivat muun muassa asiakkaan ilmeinen oikeustoimikelvottomuus tai muu vastaava syy, jolloin tarkastusmaksun kirjoittaminen ei ollut perusteltua.

(MTV3)

Katso Pauli Poutasen juttu (Seitsemän uutiset 6.2.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.