Pullantuoksuinen arki – näin usein lukijat leipovat

Arjan Leivontanurkan tuoreessa kyselyssä tiedusteltiin lukijoiden leipomistottumuksia.

Kyselyssä pyydettiin lukijoita kertomaan, kuinka usein kotitaloudessa tulee otettua kaulin käteen ja leivottua jotakin. Kyselyyn osallistui yli 600 lukijaa, joista enemmistö (35,5 prosenttia) kertoi leipovansa kerran tai pari kertaa kuussa.

– Kun lapset muuttivat pois omilleen, väheni leivän kulutus romahdusmaisesti ja viikottaiset leipomiset kutistuivat 2–3 kertaan kuussa, perusteli nimimerkki Vilja vastaustaan.

Lähes 33 prosentin kotitaloudessa pullaa tai muita leivonnaisia valmistetaan itse kerran viikossa. Monet kertoivat syövänsä mieluiten omatekoista leipää.

– Aina viikonloppuisin, kun on vapaalla, silloin on ihanaa helliä omia rakkaita tuoreilla leivonnaisilla. Eihän viikonloppu tunnu miltään, jos ei tuoreen pullan tuoksua ole ilmassa. Myllyn Paras -tuotteet ovat suosikkejani, niillä onnistuu aina, kertoi nimimerkki Pirre51.

– Leivon kerran viikossa. Silloin saa aina mieleistään leipää ilman E-koodeja, perusteli puolestaan nimimerkki leipä.

Yli 18 prosenttia lukijoista kertoi leipomisen rajoittuvan työkiireiden tai muiden syiden takia harvemmaksi kuin kerran kuussa. Monet kertoivat leipovansa vain erityistilaisuuksiin.

– Leivon silloin kun on tulossa vieraita. Tai ostan valmistuotteita. Nuorempana, kun lapset olivat pieniä tuli leivottua useammin. Nyt, kun porukka on pesästä ulos lentänyt eikä vieraitakaan juuri käy, ei tule leivottua, perusteli nimimerkki humaniitta vastaustaan.

Noin 13 prosenttia lukijoista kertoi leipovansa edelleen useamman kerran viikossa.

– Leipominen on rentouttavaa ja siinä sivussa syntyy suussa sulavia herkkuja. Kovilla pakkasilla kotiin leviää mukavaa lämpöä ja herkullinen tuoksu, totesi nimimerkki leipurin tytär.

Osallistu Leivontanurkan uuteen kyselyyn: Miten kevennät leipomuksiasi?

Maistuvat korvapuustit

16 kpl

  • Pullataikina:
  • 1 pkt Myllyn Paras Pullataikinalevyjä (1 kg, pakaste)
  • tai pullataikinaa (3 dl nestettä)
  • Herkkupuustit:
  • 50 g voi- tai margariinisulaa
  • ½ dl fariinisokeria tai sokeria
  • 1 rkl kanelia
  • Mantelipuustit:
  • 50 g voi- tai margariinisulaa
  • ½ dl fariinisokeria tai sokeria
  • 100 g mantelirouhetta
  • Toscapuustit:
  • noin 75 g Mantelikuorrutusseosta
  • Hedelmäpuustit:
  • noin 150 g paistonkestävää appelsiini- tai omenamarmeladia
  • kookoshiutaleita tai piparkakkumaustetta
  • Voiteluun: muna, raesokeria

Voitele kohonneet taikinalevyt munalla ja levitä jokaisen päälle pari ruokalusikallista mantelikuorrutusseosta. Levitä tasaiseksi kerrokseksi ja jatka valmistusta alla olevan tekstin mukaan.

Aseta taikinalevyt väljästi uunipellille leivinpaperin päälle. Anna levyjen sulaa ja kohota leivinliinalla peitettynä kaksinkertaisiksi pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuumenna uuni 200-asteiseksi.

Levitä kohonneiden levyjen päälle ohuelti sulaa rasvaa ja fariinisokeria sekä kanelia. Kokeile myös manteli- tai hedelmätäytettä.

Kääri jokainen levy pituussuunnassa taikinaa venyttäen tiukalle rullalle. Jätä sauma alapuolelle. Leikkaa kääröt kahdeksi palaksi ja paina keskeltä niin, että pullaan muodostuvat korvat.

Anna puustien kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä kaksinkertaisiksi. Voitele munalla ja ripottele päälle vähän raesokeria. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla kauniin värisiksi, noin 10 minuuttia.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat