Pukeudu hautajaisiin etiketin mukaisesti – tapakouluttaja neuvoo

Hautajaisten mustaan pukukoodiin mahtuu myös hillittyjä poikkeuksia. Lue tapakouluttaja Anja-Kristina Windin neuvot.

Hautajaisissa kannattaa oikeasti kiinnittää huomiota pukeutumisen värimaailmaan. Muistotilaisuus on arvokas, ja siellä kunnioitetaan poismennyttä. Musta vaatetus on edelleen ihan perusasia ainakin eurooppalaisessa kulttuurissa. Miehillä kravattikin on tumma, mieluiten musta.

Lasten kohdalla voi olla joustavampi: esimerkiksi valkoinen sopii heille ihan hyvin.

Osaatko käytöskoodin?

  • Omaiset ja sukulaiset istuvat kirkossa oikealle puolelle.
  • Muut tuttavat istuvat kirkossa vasemmalle puolelle.
  • Eturivissä ovat lähiomaiset.
  • Kun kukat on laskettu arkulle ja poistutaan, niin eturivissä istuville omaisille nyökätään.

Naisilla näkee nykyään myös värikkäitä huiveja, mutta kaikkein paras ratkaisu on musta tai tumma asu yhdistettynä valkoiseen. Asu ei saa olla liian avonainen. Esimerkiksi lyhythihaiseen ei saa pukeutua eikä missään nimessä minihameeseen. Hameen tai mekon tulee ulottua polveen saakka tai vanhemmalla ihmisellä polven alle.

Sukkahousujen ei välttämättä tarvitse olla mustat. Nykyään oikeastaan enää aivan lähiomaiset pukeutuvat yleensä täysin mustiin.

Korujen suhteen pitää katsoa kokonaisuutta. Kaunista kultakorua ei ole sopivaa laittaa esille pääasiana niin, että se kiinnittää huomiota. Hautajaisissa ei ole tarkoitus ”näytellä” omia koruja.

Kenkien pitää olla mustat. Naisella saa olla korkoa, mutta sen verran, että niissä pystyy kuitenkin kävelemään haudalle kukkia laskemaan.

Hattu sopii hautajaisiin – Suomessa päähineitä käytetään sekä häissä että hautajaisissa liian vähän.

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat