Puhdista tietokoneesi oikeaoppisesti – lisää koneen käyttöikää

Pitääkö tietokoneesi kovaa hurinaa ja ylikuumenee käytössä? Perusteellisella puhdistuksella voit saada koneesi jälleen toimimaan kunnolla.

Thomas Nyholm turkulaisesta ATK-Huolto Nyholmista kertoo, että tietokone kannattaa puhdistaa säännöllisesti siitä syystä, että puhdistus pidentää koneen käyttöikää. Nyholmin mukaan kannettavien tietokoneiden yleinen vikojen aiheuttaja on ylikuumeneminen, joka johtuu usein pölyn aiheuttamasta tuuletuksen estymisestä.

– Monissa kannettavissa on hyvin ahtaat tuuletusritilät ja ne menevät helposti tukkoon. Estyneen jäähdytyksen huomaa usein koneen kuumenemisesta ja tuulettimen voimistuneesta äänestä, sanoo Nyholm.

Vähintään kerran vuodessa

Perusteellinen puhdistus kannattaisi Nyholmin mukaan kuitenkin tehdä vähintään kerran vuodessa.

Puhdistettaessa tietokonetta koneen virta täytyy ensin kytkeä pois päältä. Nyholmin mukaan niin kannettavat tietokoneet kuin pöytäkoneet voi puhdistaa pölystä imuroimalla tuuletusaukkojen kohdalta avaamatta konetta.

– Kevyt imurointi riittää puhdistukseksi monille pöytäkoneille, ja joillekin kannettavillekin hiukan mallista riippuen, Nyholm sanoo.

Muun muassa elektroniikkaliikkeissä myytävää paineilmaa voi Nyholmin mukaan käyttää apuna tietokoneen puhdistuksessa.

– Paineilmaa käytetään useimmiten kannettavien tuuletusaukkojen ja ritilöiden puhdistukseen, johon se soveltuu erinomaisesti, koska puhdistus vaatii monesti aika voimakkaan puhalluksen, kertoo Nyholm.

Liinalla tai imurilla

Näppäimistön voi Nyholmin mukaan puhdistaa turvallisesti lähes millä tahansa muoville sopivalla puhdistusaineella, itse Nyholm kertoo tavallisesti käyttävänsä vain vedellä kostutettua mikrokuituliinaa.

– Kannattaa kuitenkin varoa, ettei mitään pääse valumaan näppäinten alle, Nyholm muistuttaa.

Jos haluaa puhdistaa näppäimistön pölystä ja roskista, jotka ovat kertyneet näppäimistön väleihin, kannattaa Nyholmin mukaan tässä käyttää apuna pientä harjaspäistä imuria, joka imee roskat ulos. Näitä mikroimureita on myynnissä paljon ja ne ottavat useimmin virran USB-portista.

Älä käytä paineilmaa

Sen sijaan Nyholm ei suosittele, että paineilmaa käytetään näppäimistön puhdistuksessa.

– Paineilma ei ole tässä välttämättä paras puhdistusapuväline, sillä se saattaa vain työntää roskat syvemmälle näppäimistöön, Nyholm sanoo.

Nyholm suosittelee puhdistamaan tietokoneen näytön kevyesti vedellä kostutetulla mikrokuituliinalla. Saippuoita ynnä muita puhdistusaineita ei sen sijaan kannata käyttää näytön puhdistuksessa, sillä monien näyttöjen pintakerros on herkkä tahrautumaan puhdistusaineiden käytöstä.

– Vaikeissa tapauksissa, esimerkiksi öljyisen lian puhdistamiseen voi käyttää yksittäispakattuja valmiiksi kostutettuja näytönpuhdistusliinoja. Samoja liinoja voi käyttää myös näppäimistöön ja koneiden ulkokuoreen, Nyholm kertoo.

Nyholmin mukaan puhdistuksen yhteydessä ei kannata purkaa konetta osiin jos on epävarma siitä, mitä tekee, vaan jättää asia suosiolla ammattilaiselle.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat