Professorin mukaan osa apteekeista liioittelee D-vitamiinin tarvetta – "Toksisin vitamiini, jota ei pidä syödä liikaa"

Voiko pimeyden aiheuttamat haitat selättää vitamiineja syömällä? 8:48
Voiko pimeyden aiheuttamat haitat selättää vitamiineja syömällä? Haastateltavana johtava proviisori Mikaela Pammo ja ravitsemusterapian professori Ursula Schwab.

Suomessa suositellaan D-vitamiinia välillä liiankin innokkaasti, sanoo ravitsemusterapian professori Ursula Schwab.

Ruokavirasto suosittelee aikuisille (18–74-vuotiaat) D-vitamiinilisää talvella vain, jos henkilö ei saa D-vitamiinia tarpeeksi ravinnosta – esimerkiksi syömällä D-vitaminoituja maitotuotteita tai kalaa. Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab sanoo näkevänsä välillä apteekin mainoksia, joissa vitamiinin tarvetta liioitellaan.

– Ihan aina en tunnista suosituksia [apteekkien materiaalista]. Meillä on hyvin tarkka suositus D-vitamiinista, mutta olen nähnyt toisenlaista ohjeistusta. Esimerkiksi, että talvikautena jokainen tarvitsee D-vitamiinilisää, mutta se ei pidä paikkansa, Schwab sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Hänen mukaansa suuri osa suomalaisista saa D-vitamiinia tarpeeksi ruuasta. 

– Keskimäärin suomalaiset saavat hyvin D-vitamiinia, mutta jos ei käytä maitovalmisteita, leipärasvaa tai kalaa – niin silloin tarvitsee D-vitamiinia talviaikaan.

Hän muistuttaa, että suositus vuorokaudessa on 10 mikrogrammaa.

– Se on toksisin vitamiini mikä tunnetaan. Missään nimessä sitä ei pidä käyttää liikaa, Schwab sanoo.

Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjasto.fi kertoo esimerkin D-vitamiinimyrkytyksen oireista.

– Bostonissa arviolta 33 000 kuluttajaa altistui viiden ja puolen vuoden ajan maidolle, jossa oli D-vitamiinia litraa kohden yli satakertainen määrä normaalisaantiin verrattuna. Sadat ihmiset sairastuivat. Yleisimpiä myrkytysoireita olivat ruokahaluttomuus, laihtuminen, yleinen heikkous, sekavuus, oksentelu ja nestevajaus, kertoo Terveyskirjasto.fi

Isoja määriä "yleensä lääkärin suosituksesta"

Apteekissa myydään jopa 50 mikrogramman D-vitamiinilisiä. Johtava proviisori Mikaela Pammo Yliopiston Apteekista sanoo, että isoja määriä otetaan yleensä lääkärin määräyksestä.

 –10 mikrogrammaa on suositus aikuisille. Voi olla tilanteita – yleensä lääkärin suosituksesta – jolloin tarvitsee enemmän D-vitamiinia. D-vitamiinitasoja voidaan myös tutkia. Siitä saa tiedon, tarvitseeko D-vitamiinia suositeltua enemmän, Pammo sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Ruokavirasto suosittelee 10 mikrogramman D-vitamiinilisää talvella 1–17-vuotiaille sekä raskaana oleville ja imettäville naisille. Kaksinkertaista annosta vitamiinilisää (20 µg) ympäri vuoden suositellaan yli 75-vuotiaille, vähän ulkona oleskeleville, peitetysti pukeutuville ja tummaihoisille.

Lue myös:

    Uusimmat