Suomessa suositellaan D-vitamiinia välillä liiankin innokkaasti, sanoo ravitsemusterapian professori Ursula Schwab.
Ruokavirasto suosittelee aikuisille (18–74-vuotiaat) D-vitamiinilisää talvella vain, jos henkilö ei saa D-vitamiinia tarpeeksi ravinnosta – esimerkiksi syömällä D-vitaminoituja maitotuotteita tai kalaa. Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab sanoo näkevänsä välillä apteekin mainoksia, joissa vitamiinin tarvetta liioitellaan.
– Ihan aina en tunnista suosituksia [apteekkien materiaalista]. Meillä on hyvin tarkka suositus D-vitamiinista, mutta olen nähnyt toisenlaista ohjeistusta. Esimerkiksi, että talvikautena jokainen tarvitsee D-vitamiinilisää, mutta se ei pidä paikkansa, Schwab sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Lue myös: Näitä vitamiineja ei kannata ottaa heti aamulla
Hänen mukaansa suuri osa suomalaisista saa D-vitamiinia tarpeeksi ruuasta.
– Keskimäärin suomalaiset saavat hyvin D-vitamiinia, mutta jos ei käytä maitovalmisteita, leipärasvaa tai kalaa – niin silloin tarvitsee D-vitamiinia talviaikaan.
Hän muistuttaa, että suositus vuorokaudessa on 10 mikrogrammaa.
– Se on toksisin vitamiini mikä tunnetaan. Missään nimessä sitä ei pidä käyttää liikaa, Schwab sanoo.
