Näitä vitamiineja ei kannata ottaa heti aamulla

Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on? 2:09
Mitkä ovat turhimmat ravintolisät ja mitä liiallisesta vitamiinien saannista voi seurata? Katso Uutisaamussa vierailleen Leena Putkosen vastaus.

Ravintolisien ottaminen tyhjään mahaan voi aiheuttaa vatsaoireita ja haitata vitamiinien imeytymistä.

Oletko yksi niistä ihmisistä, joiden käsi hamuaa heti heräämisen jälkeen kohti vitamiinipurkkeja?

Ei ehkä kannattaisi. Aamulla tyhjään vatsaan otetut vitamiinilisät voivat nimittäin ärsyttää ruoansulatuskanavaa aiheuttaen vatsa-oireita, kuten kipua, pahoinvointia ja ripulia, varoittaa Eat This Not That -sivuston haastattelema amerikkalainen gastroenterologi Christine Lee.

Esimerkiksi suositut monivitamiinilisät kannattaisi ottaa aterian yhteydessä – varsinkin, jos vatsalla on taipumusta oireiluun. Lääkäri Rodolfo Perez-Gallardo kertoo, että ruoasta saadut rasvat auttavat monivitamiinilisän imeytymisessä.

Myös kalsium-, rauta- ja magnesiumlisät voivat ärsyttää vatsaa, jos ne ottaa tyhjään vatsaan, kertoo MedicineNet.

Syötkö paljon ravintolisiä? Yllä olevalla videolla ravitsemusterapeutti nimeää turhimmat valmisteet ja kertoo, mitä haittaa niistä voi olla.

Tyhjään vatsaan ei tulisi napsia myöskään A-, D-, E- ja K-vitamiinilisiä, sillä kyseiset ravintoaineet ovat rasvaliukoisia. Jotta rasvaliukoiset vitamiinit imeytyisivät optimaalisesti, tulisi ne syödä rasvaa sisältävän aterian yhteydessä.

Magnesiumlisää ei kannattaisi syödä aamulla siksikään, että hivenaineella on taipumus unettaa. Parempi ajankohta magnesiumvalmisteen ottamiselle on ennen nukkumaanmenoa, sillä siitä voi olla hyötyä niin uneen vaipumisessa kuin siinä pysymisessä.

Hyvä olisi miettiä myös sitä, mitä ravintolisiä oikeasti tarvitsee. Monipuolinen, terveellinen ja riittävä ravitsemus riittää useimmissa tapauksissa terveelle ihmiselle. Pimeään talviaikaan suomalaisten olisi hyvä napata D-vitamiinilisää purkista.

Kasvikunnan tuotteet sisältävät luonnostaan paljon vitamiineja – katso videolta neljä tapaa saada päivän saantisuositus täyteen!

Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja 1:26
KATSO VIDEO: Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.

Lue myös:

    Uusimmat