Ahdistaako? Tästä vitamiinista voi olla apua

Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on? 2:09
KATSO MYÖS: Vitamiinejakaan ei tule syödä ylenpalttisesti. Mitä haittaa ravintolisien turhasta käytöstä on?

Kokeessa B6-tabletit vähensivät esimerkiksi ahdistuksen tunteita.

B-vitamiinin käyttämisestä saattaa olla apua ahdistuksesta tai masennuksesta kärsiville. Tutkimuksen mukaan B6-tabletit vähensivät ahdistuksen ja masentuneisuuden tunteita.

B6-vitamiini vähensi masennusta ja ahdistusta

Readingin yliopiston kaksoissokkokokeessa nuorille aikuisille koehenkilöille annettiin korkeita pitoisuuksia joko B6- tai B12-vitamiinia.

Kun vitamiinia oli otettu päivittäin kuukauden ajan, B6-vitamiinia saaneet koehenkilöt kertoivat ahdistuksen ja masennuksen vähentyneen.

Vastaavia tuloksia aiemminkin

Tutkimus julkaistiin Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental -lehdessä. Kokeessa oli ongelmansa, jotka pitää ottaa huomioon tuloksia tulkittaessa. Esimerkiksi ahdistus ja masennus olivat koehenkilöiden itsensä raportoimia. Vitamiinia myös annettiin moninkertaisesti suositeltuun päiväannokseen verrattuna.

Vitamiinien vaikutuksesta mielialaan ja masennukseen on kuitenkin saatu viitteitä aiemminkin. Esimerkiksi BMJ Case Report -julkaisussa ilmestynyt raportti kuvaili, miten 61-vuotiaan naisen B12-vitamiinin puute aiheutti hänelle jopa viiden vuoden ajan outoja mielen oireita.

Matalilla B12-vitamiinitasoilla saattaa olla yhteys masennukseen. Myös B9-vitamiinilla, foolihapolla eli folaatilla ja mielialalla on yhteys: folaatin puute voi lisätä riskiä sairastua masennukseen.

B-vitamiinit ovat vesiliukoisia. Siksi niitä pitää saada jatkuvasti ravinnosta. B12-vitamiinia on vain eläinperäisessä ruoassa. B6-vitamiinia saa esimerkiksi sianlihasta, kanasta, kalasta, palkokasveista, vehnänalkiosta sekä banaanista. Vitamiini on tärkeä hermostolle ja immuunijärjestelmälle. 

Folaattia on erityisesti maksassa, vihreissä kasviksissa ja hiivassa, mutta vitamiini tuhoutuu herkästi kuumennuksessa.

B6-vitamiinin puutos voi aiheuttaa muun muassa ihotulehduksia, pahoinvointia, väsymystä ja psyykkistä oireilua.

Lue myös:

    Uusimmat