Professori: Tämä yllättävä tekijä syy suomalaisten ylipainoon?

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm luennoi Gastro-messuilla terveellisen ravinnon puolesta ja kommentoi syitä suomalaisten ylipainoon.

Fogelholm haluaa korostaa terveellisen, ravintoympyrän mukaisen ruokavalion tärkeyttä taistelussa ylipainoa vastaan ja muistuttaa että ruoka ei ole mustavalkoinen asia.

– Parhaimmillaan ruoka näyttää hyvältä, maistuu hyvältä ja tekee meille hyvää. Syödessä ei saisi tulla huono omatunto, Fogelholm muistuttaa.

Syyksi suomalaisten lisääntyneeseen ylipainoon Fogelholm nostaa epäterveellisten ruokien lisäksi yllättäen myös ostoskäyttäytymisen.

– Ruoan ostamistyyli on muuttunut. Nyt mennään marketteihin autolla, ja sieltä lastataan kerralla paljon ruokaa suuriin kärryihin. Ja ostetaan sitten enemmän ruokaa kuin oikeasti tarvittaisi. Ihmisillä onkin kotonaan paljon enemmän ruokaa kuin 60-luvulla, ja kun ruokien viimeinen käyttöpäivä lähestyy, niitä ahmitaan sitten suuria määriä, Fogelholm selittää.

Fogelholmin mielestä suuriin marketteihin painottunut ostoskäyttäytyminen onkin huono vaihtoehto niin terveyden kuin ekologisuudenkin kannalta.

Herkutkin sallittuja tasapainoisessa ruokavaliossa

Yhteydessä suomalaisten painonnousuun ostoskäyttäytymisen lisäksi Fogelholm mainitsee olevan etenkin sokeroitujen virvoitusjuomien, sekä runsaan sokerin, lihan ja vaalean viljan käyttö.

– Ihmisten pitäisi syödä vähemmän, mutta parempaa lihaa sekä enemmän kasviksia, Fogelholm muistuttaa.

Fogelholm korostaa maalaisjärjen ja kultaisen keskitien muistamista syömisessäkin.

– Jos ruokavaliossa on perusasiat kunnossa ja muistaa syödä puoli kiloa vihanneksia päivässä niin silloin ei tarvitse laskea jokaista suupalaa ja herkkua erikseen. Syömisen tulisi olla kuitenkin iloinen asia, Fogelholm lopettaa.

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja