Professori: Perintöriidat joskus ”uskomattoman verisiä”

Miten välttää perintöriidat? 25:00

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut siviilioikeuden professori Urpo Kangas kertoi, kuinka kiivaita riitoja perinnönjako välillä aiheuttaa. Vaikeimmat kiistat liittyvät usein arvoltaan vähäpätöisiin esineisiin.

– ”Lusikkariita” on kaikkein sitkein perintöriita. Raha on helppo jakaa samansuuruisiin kasoihin perillisten kesken ja rahaan meillä ei ole tunnesuhdetta, mutta kotona on voinut olla esineitä, joihin on muodostunut ihan kummallinen tunnesuhde. Siitä voi tulla aivan uskomattoman verinen riita, Urpo Kangas sanoi Studio55.fi-lähetyksessä.

– Esineen taloudellinen arvo markkinoilla voi olla 50 euroa, mutta se nousee tunnearvoltaan mittaamattoman kalliiksi. Ja siitä, kenen osaan se pannaan, kun sitä ei voi kaikille antaa, käydään usein tuntikausia kestäviä neuvotteluja.

Kangas kertoi, että aikaisemmin tyypillisiä ”lusikkariitojen” kohteita olivat valokuva-albumit.

– Nyt skannerimaailma on korjannut tämän, ja jokainen saa sukuvalokuvat niin halutessaan.

Edelleen riidellään silti esimerkiksi tauluista ja kotihopeista.

– Olen kerran riidellyt kahden sukuhaaran kesken hyvin pitkän ja verisen riidan lehmännahasta. Se kyllä ratkesi, eikä sitä (nahkaa) tarvinnut halkaista kahtia.

Mitkä muut tilanteet aiheuttavat Suomessa perintöriitoja? Entä miten riidat ratkotaan? Katso Kankaan haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat