Professori: Nykyajan suurin sairaus on riski sairastua

Lääkitsemmekö itseämme turhaan? 25:28

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut professori Teppo Järvinen sanoi, että ennen lääkäriin mentiin vain konkreettisten oireiden takia.

Helsingin yliopiston professori Teppo Järvisen mukaan suurimmaksi sairaudeksi on nykyaikana tullut riski sairastua.

– Kolesterolilääkkeillä, verenpainelääkkeillä ja muilla, näillähän yritetään ehkäistä sitä, ettei sairastuta. Meidän yhteiskuntamme on sairastunut tämmöiseen sairauteen kun riski, Järvinen sanoi lähetyksessä.

Järvisen mukaan nykylääketiede ja elämänmeno ovat menneet siihen, että jokainen haluaa ikuisen elämän terveenä.

– Ennen ihmiset menivät lääkärille silloin, kun oli kuumetta tai oli käsi poikki tai oli sitä tai tätä. Jotain konkreettista, heillä oli oireita.

Järvinen johti kansainvälistä tutkijaryhmää, joka tutki ehkäisevän lääkehoidon tehokkuutta erityisesti osteoporoosiin liittyvien lonkkamurtumien ehkäisyssä. Tutkimuksessa todettiin, että lääkkeiden vaikutus lonkkamurtumien ehkäisyssä oli niin vähäinen, ettei ehkäisevälle lääkehoidolle ollut perusteita.

Nyt Järvinen kritisoikin esimerkiksi murtuman riskiä ennaltaehkäisevien lääkkeiden käyttöä. Hänen mukaansa ihmisten tulisi ymmärtää, että vaikka riskiä pystyttäisiin lääkitsemään, ei sitä saada poistettua täysin.

Kuinka erilaiset tutkimustulokset vaikuttavat lääkkeiden oletettuun tehoon? Kuinka Järvinen ryhmineen toteutti tutkimuksen lääkkeiden tehosta? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat