Professori: Missä maailmassa lakkoilijat elävät?

Metalliliitto ja Ammattiliitto Pro aloittivat tänään lakon, jonka on määrä kestää hieman yli kaksi viikkoa. Lakossa on yli 30 000 Metalliliiton ja Pron jäsentä.

Rahoituksen professori Vesa Puttonen kummastelee lakkoilua.

– Missä maailmassa osa meistä elää? Maailmantalous ei ole kovassa noususuhdanteessa. Yritykset eivät ole kasvattamassa tuloksiaan. Me elämme jossain mielessä historiassa näiden lakkopuheiden kanssa. Ikkunat auki ja katse ulospäin.

Puttosen mukaan nyt olisi pikemminkin tarve elää suu säkkiä myöten.

Kansantaloustieteen professori Vesa Kanniaisen mielestä lakkoilu osuu erittäin hankalaan ajankohtaan.

– Tällä hetkellä Euroopan tilanne on erittäin epävarma.

Kanniaisen mukaan nykyinen palkkojen liittokohtainen sopiminen on tutkimusten mukaan kaikkein hankalin tapa makrotalouden kannalta.

– Se johtaa palkkakilpailuun eri liittojen ja toimialajärjestöjen välillä.

Tupon ja liittokohtaisen sopimismallin rinnalle Kanniainen nostaisi kolmanneksi ja parhaaksi vaihtoehdoksi yrityskohtaiset sopimukset palkanmuodostuksessa.

"Sahataan omaa oksaa alta"

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ilmoitti tänään uskovansa yhä keskusjärjestöjen raamisopimukseen.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikko Simolinna sen sijaan ei pidä raamisopimuksen mukaisten työehtosopimusten syntymistä mitenkään varmana. Keskusjärjestöjen raamisopimus saa muutenkin osakseen kritiikkiä.

– Kerroimme jo ennen raamisopimuksen syntymistä, että tässä tilanteessa tulisi pidättäytyä kokonaan palkkojen yleisestä korottamisesta ja jättää asia arvioitavaksi yrityskohtaisesti työpaikoilla. Tällaista ratkaisua ei keskusjärjestöjen kesken syntynyt, vaan sen sijaan tuli meidän mielestämme aivan liian myönteisiin talousodotuksiin ripustettu suositus, joka ei palvele nykyisten työpaikkojen säilyttämistä eikä uusien syntymistä.

– Tällaisilla sopimuksilla me suomalaiset sahaamme omaa oksaamme, Simolinna summaa.

Lue myös:

    Uusimmat