Lakko maksaa työnantajille jopa miljardin

Metalliteollisuuden lakko vie yritysten liikevaihdosta jopa 1,5 miljardia euroa, jos lakko kestää kaksi viikkoa. Teknologiateollisuus laskee taloudellisten menetysten piiriin myös metallialan alihankkijoille ja asiakkaille koituvat menetykset.

– Työnantajapuoli on arvioinut, että lakko maksaa noin 750 miljoonaa euroa, joten kai se sen verran sitten maksaa, kommentoi Ammattiliitto Pro:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Palkansaajien ammattiliitot hylkäsivät valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen myöhään torstai-illalla. Lakkoon on menossa aamulla yli 30000 Metalliliiton ja Pron jäsentä. Metalliliiton tutkimuspäällikkö Jorma Antilan mukaan varsinaisia summia lakosta on vaikea laskea.

– Työnantajapuolen arvioon voi suhtautua kriittisesti. Lakon aikana ei tule tietenkään tuloja, mutta vaikea sanoa menetetäänkö pysyvästi tuloja lakon takia. Näen, että lakon takia yritykset menettävät väliaikaisesti tuloja, kommentoi Jorma Antila.

Vientitilastoihin lovi lokakuussa

Teknologiateollisuuden mukaan lakko lamauttaa pahasti alan yritysten kilpailukykyä. Teknologiateollisuuden viennistä menee 70 prosenttia Eurooppaan, jossa talouden käänne huonompaan suuntaan alkoi jo kesällä. Antila ei usko, että yritysten tilauksia kuitenkaan peruuntuisi.

– Asiakkaat eivät todennäköisesti peruuta tilauksiaan. Lakko on sen verran lyhyt vielä, että asiakkaat joutuvat vain odottamaan, että tilaukset tulevat lakon jälkeen. Lakon jälkeen yrityksillä on sitten kiire kuroa menettetty aika kiinni, Antila arvioi

Lakon lopulliset talousvaikutukset voidaan laskea vasta sitten, kun lakko on päättynyt.

– Kyllä lakko näkyy esimerkiksi lokakuun vientitilastoissa, Antila toteaa.

Lakkoriidan työnantajapuoli pitää kaatunutta sovintoehdotusta liian kalliina, kuten jo sen taustalla olevaa raamisopimustakin. Työnantajan mielestä yrityksille olisi pitänyt enemmän valtaa sopia palkankorotusten kohdentamisesta.

Teknologiateollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Risto Alanko sanoo, että sopimus olisi ollut selvä heikennys alan kilpailukyvylle. Hän huomauttaa, että palkkatavoitteet on asetettu keväällä, mutta suhdanneodotukset ovat sen jälkeen romahtaneet.

Lakko seisauttaa Suomen suurimmat metalliteollisuuden vientiyritykset, muun muassa Rautaruukin, hissi- ja liukuporrasyhtiö Koneen ja konepajayhtiö Metson. Yhteensä lakkoon osallistuu yli 40 yritystä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat